Magyarországra kerül a Gidrán páncélozott harcjármű gyártása

2023. október 31. 15:25

A honvédelmi miniszter kijelentette, a magyar haderőfejlesztés „magabiztosan halad előre”.

2023. október 31. 15:25

Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden a Honvédelmi Minisztériumban. A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla szignálta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.    

A létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán páncélozott harcjárműveket gyártson Magyarország részére, a magyar honvédségnek. Az N7 holding Zrt. közreműködésével nem csupán gyártási illetve összeszerelési feladatokra kerül sor, hanem kutatás-fejlesztési illetve innovációs tevékenységek is folynak majd Magyarországon – hangzott el.    

Az aláírási ceremónia után Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, hogy a magyar haderőfejlesztés „magabiztosan halad előre”. Hozzátette: a magyar kormány már 2015-ban felismerte, hogy közeledik a „veszélyek kora” és egyre komolyabb biztonsági kihívásokkal találja magát szembe a közép-európai régió. Ezért 

a magyar haderőt át kell fegyverezni, fel kell készíteni arra, hogy garantálni tudják a magyar emberek életének és vagyonának védelmét 

– hangzott el.

A miniszter kifejtette: ezt a célt katonai értelemben úgy kell elérni, hogy függetlenek lehessünk a beszállítói kockázatoktól. Vagyis, komoly védelmi ipart kell építeni, mégpedig úgy, hogy az ne csupán a haderő, hanem a magyar gazdaság egészének fejlődését is szolgálja. Leszögezte, hogy ebben Magyarország stratégiai partnerként tekint Törökországra.

Utalt arra is, hogy a Gidrán harcjármű összeszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad – tette hozzá.

Mostantól azonban, magyarázta, 

magát a gépjárművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben a Rába vállalatnál. 

Ezt „nagyon nagy előrelépésnek” nevezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf mert nem pusztán a magyar honvédség igényeit elégítenék ki ezzel, hanem egy exporttermék is születni fog.

Új munkahelyeket teremt a megállapodás

A megállapodás új munkahelyeket teremt. Elhangzott, hogy legalább 200 új munkahely létesül a most aláírt megállapodás nyomán, valamint széles körű beszállítói hálózatot is bevonnak a gyártásba.    

Megegyeztek abban is, hogy a létrejött vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik – jelentette be a miniszter, hozzátéve, a gidrán egy ősi magyar lófajta, amit a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2023. december 12. 02:02
"a magyar kormány már 2015-ban felismerte, hogy közeledik a „veszélyek kora” - előre el lett mondva a menetrend az államfőknek, és hagytak egy kis időt a felkészülésre.
Kovács Ubul
2023. október 31. 18:27
Jó nagyot szakítottak ezen is: "A honvédség azonban a Gidránokat nem közvetlenül a törökországi gyártótól, hanem egy közvetítő cégtől, a HT Division Zrt.-től vette, amelynek a tulajdonosa egy magyar és egy török kormányközeli oligarcha, Szíjj László és Suat Karakus." "Adott tehát egy török-magyar haditechnikai vállalat, ami 2022-ben 23,2 milliárd forintos árbevételt ért el és 2,6 milliárd hasznot termelt. Két tulajdonosa a közbeszerzéseken meggazdagodott, jachtjairól közismert Szíjj László és Suat Gökhan Karakus, Erdogan török elnök közeli barátja."
Kovács Ubul
2023. október 31. 18:21
Ez érdekes, mert a gyártást eredetileg Kaposvárra jelentették be. "Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. január 22-én el is ment a somogyi megyeszékhelyre, ahol „a Gidrán páncélozott harcjárművek felszerelésével foglalkozó hazai vállalat gyárlétesítményénél tett látogatást” Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka társaságában. Az üzemlátogatatásról a település fideszes polgármestere, Szita Károly egy galériát tett közzé a Facebook-oldalán. Itt a képek hátterében, a Gidránok mögött, az üzem falán jól látszik a HT Division Zrt. logója"
Akitlosz
2023. október 31. 16:32
Amerika megduplázta a 15,5 cm-es lőszer gyártását. Így most havonta 24 000 darabot gyártanak. 2028-ra ezt 85 000 darabra akarja emeli. Egy ilyen lőszer extrák - GPS, rakétasegédhajtás - nélkül fapadosan 800 dollárba kerül. Extrákkal 10 000 dollár is lehet. Csak Ukrajna jelenleg 5500 darab ilyen lőszert használ el naponta. Azaz Amerika jelenlegi már megduplázott havi termelése Ukrajna öt napi szükségletét sem fedezi. A 2028-ra tervezett havi termelés lesz elég 15,5 napra a jelenlegi használat alapján. Akkor honnan a sok lőszer, amit Ukrajna ellövöldöz? Amerikai, német, japán, dél-koreai, egyéb NATO raktárakból. A saját tartalékaikat adták oda Ukrajnának. Most egy ideig konjunktúra lesz a tüzérségi lőszer piacon, mert jó sokáig fog tartani, amire valamire való raktárkészletet fel tud halmozni a NATO. Jelenleg messze nem képes kielégíteni az aktuális szükségleteket sem. Pedig nincsen még csak III. világháború sem, hiába arról álmodozik a média.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!