Reisz Gábor legújabb filmjében szlovák pénzből „fideszezik”

2023. szeptember 24. 18:39

Az igen erős hangvételű, kormánykritikus film elkészítését az AVF-Szlovák Audiovizuális Alap támogatta.

2023. szeptember 24. 18:39
null

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, hamarosan megtekinthető lesz Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és a Rossz versek (2018) alkotójának filmje a mindennapi politika és a magyar emberek viszonyával kapcsolatos alkotás.  Vagy ahogyan a Telexen írják: egy film „ami végre ki meri mondani, hogy Fidesz”. Maga Reisz viszont arról nyilatkozott, hogy a két táborra jellemző, egymás mellett elbeszélést, illetve a kettészakadtságát akarta képernyőre vinni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyarázat mindenre Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje – a rendező egyben a forgatókönyvet is jegyzi. A történet főhőse az érettségire készülő Ábel, aki szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei akkor törnek felszínre, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén.

A magyarozással, NER-ezéssel, fideszezéssel tarkított filmmel kapcsolatban 

a baloldali média igencsak büszkén hangoztatja, hogy a film állami támogatás nélkül készült. 

A Telex így ír erről: „Ha nincsenek az előzetesen elkaszált filmtervek, akkor sem lenne meglepő, hogy Reisz nem is próbált állami támogatásra pályázni, hiszen a Magyarázat mindenre pontosan azt csinálja, ami az NFI égisze alatt készülő magyar filmekből feltűnően hiányzik: nyíltan beszél napjaink politikai közegéről.”

Szlovák támogatásból kormánykritikus alkotás

„Sokat jelent számunkra, hogy elismer minket a nemzetközi filmipar. Kiváltképpen most, amikor Magyarországon óriási kihívásokkal néznek szembe a független filmkészítők. Arra kérem önöket ezért, kövesssék a magyar tehetségek útját” – mondta Reisz Gábor a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál záróceremóniáján, miután átvette a legjobb filmnek járó díjat. A rendező elsőként a Szlovák Audiovizális Alap és a szintén hazai MPhilms támogatását köszönte meg, illetve Prikler Mátyás koproducer és Berkes Júlia producer segítségét emelte ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Tehát az igen erős hangvételű, kormánykritikus alkotásban szlovák pénz viszont annál inkább akadt, ugyanis a film készítését az AVF-Szlovák Audiovizuális Alap támogatta. 

***

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. szeptember 30. 13:48
A média világa csurig van deviáns, genderproblémás, sőt egy bizonyos nép szülöttjével. " háááát... ".. A Paramount Pictures elnöke Brad Grey (zsidó). A Walt Disney Co. vezérigazgatója Robert Iger (zsidó). A Sony Pictures elnöke Michael Lynton (meglepetés, ő egy holland zsidó). Warner Bros. elnöke Barry Meyer (zsidó). CBS Corp. vezérigazgatója Leslie Moonves (annyira zsidó, hogy másod unokabátyja volt Izrael első miniszterelnöke). MGM elnöke Harry Sloan (zsidó). NBC Universal vezérigazgatója Jeff Zucker (mega-zsidó). ....Szóval a zsidók olyan mértékben uralják Hollywoodot, hogy komoly nehézségem támadt a szórakoztató iparban összeszedni 6 olyan gojt, akik magasabb pozícióban vannak. Amikor felhívtam őket, hogy elbeszélgessünk szinte hihetetlen térnyerésükről a sok zsidó között, öten megszakították a beszélgetést, nyilvánvalóan féltek, hogy a zsidók zokon veszik a megnyilvánulásukat. A hatodik, AMC elnöke Charlie Collierről kiderül, hogy valójában zsidó..."
Lajoss
2023. szeptember 28. 08:35
Egy pártállamban nem egyszerű a művészek élete…
catalina11
2023. szeptember 26. 12:15
azért milyen érdekes, hogy ezek a libernyák művészkék milyen mélyen kussolnak a libernyákok viselt dolgairól. Nem készült film Karácsony dollárjairól, Bajnai hazaárulásáról, MZP orbitális hazugságairól... de készül film egy ottfelejtett kitűzőről..
tizennyolcfok
2023. szeptember 25. 17:31
a ruppótlan fideszpropaganda még mindig nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy rühellik a fajtájukat. na, nem baj. sivalkodjatok! azt mindig öröm látni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!