Karácsonyék bemutatják: hogy ne újítsunk fel villamospályát – második rész

2023. szeptember 14. 19:33

A BKV szerint a 12. kerületiek félreértettek valamit: nem felújítást, karbantartást végeztek két hétig az 59-es vonalán. Korábban megírtuk: akadálymentes villamoshoz nem akadálymentesített megálló is létesült Budapesten, bár a BKK szerint ez nem is volt feladata az alvállalkozónak.

2023. szeptember 14. 19:33
Karácsony Gergely
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Emlékeznek még az Olvasók Őrsi Gergely II. kerületi szocialista (?) polgármester azon posztjára, amelyben mások mellett amiatt vonta kérdőre a Karácsony Gergely-féle városvezetést, mert az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es budai villamosvonalakat érintő munkálatokba becsúszott egy apró hiba? Mégpedig a következő: akadálymentes villamoshoz nem akadálymentesített megálló létesült. „Sajnos a megállók felújítása sem (lett) teljes, hiszen 2023-ban már talán nem kegy, hanem alap hozzáállás, hogy egy villamosmegálló legyen akadálymentes, pláne, ha amúgy is hozzá kell nyúlni” – írta elkeseredettségében a városvezető.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár fel is vetette, úgy értesült, a Walter Katalin vezette Budapesti Közlekedési Központot (BKK) valamiért kihagyták a beruházásból, miközben az összes korábbi, ehhez hasonló projektet (amelyek az alacsonypadlós CAF-villamosokat képessé tették az egyes vonalakon történő közlekedésre) ők menedzselték, így a Bartók Béla úton vagy az Alkotás utcában.

Kérdeztük ugyan a szintén baloldali főpolgármestert és stábját, mégis hogy sikerült ezt összehozni, de végül csak a BKK-tól kaptunk választ: ebben kifejtik, azokat a megállókat tették akadálymentessé – Kelemen László utca, Zuhatag sor, Heinrich István utca –, melyek eredeti hossza nem volt elegendő a CAF-villamosok közlekedtetéséhez. A többi megállót pedig nem akadálymentesítették, „az nem is volt feladata a vállalkozónak”, mert a vonal fejlesztésének célja kizárólag az újonnan érkező villamosok működtetéséhez szükséges feltételek megteremtése – pályafelújítás, kitérőcsere és áramellátás fejlesztése – volt.

Kapcsolódó cikkek

Csakhogy a Mandiner.hu cikkét követően érkezett egy riport az RTL-től is, amiben ugyancsak egy nyári villamosvonal-felújításról esik szó. Előre szólunk: ez sem úgy sikerült, mint a helyiek elvárták volna.

A csatorna olvasói arra hívták fel a figyelmet, hogy azután is csak araszolnak az 59-es villamosok a XII. kerületben az Apor Vilmos tér utáni szakaszokon, hogy augusztus második felében két hétre lezárták azokat. De mint mondták, az összes porladó-rothadó talpfát sem cserélték ki, és a járatok által kibocsátott zaj sem csökkent.

Minderre a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) úgy reagált a csatornának, hogy a lakók félreértettek valamit. Ők ugyanis azt hitték, felújítást végeztek abban az időszakban, mikor pótlóbuszok jártak a villamosok helyett, de mint azt elárulták: mindösszesen karbantartás, illetve javítás fért bele a tömegközlekedési cég büdzséjébe.

30 millió forintért 160 darab talpfát és 288 méter sínt cseréltek ki, vallotta be a vállalat, amely szerint is jobb lenne a teljes felújítás, de ez milliárdokba kerülne. Marad helyette a sínek gépi kenése – ez csökkentheti a zajhatást, amire szintén érkezett panasz –, mindazonáltal ezt sem vihetik túlzásba, mert ez a szakasz hegyi pályának minősül, ügyelni kell arra, hogy a fékút-távolságok ne növekedjenek.

Portálunk mindeközben úgy értesült, a Hegyvidéki Önkormányzat megkereste az ügyben a BKK-t, ám az a válasz érkezett, hogy nincs pénz.

A kerület ugyanakkor továbbra is keresi a megoldást a problémára, erről később adnak tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek

 

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik