Az asztalra csapott a MOL: nem kímélték sem az ukránokat, sem a horvátokat

2023. szeptember 14. 22:29

„A megemelt tranzitdíjak az egész régióban kihívást jelentenek az üzemanyagpiaci szereplők számára” – jelentették ki.

2023. szeptember 14. 22:29
null

A Mandiner csütörtökön beszámolt róla, hogy az ukrán tranzitdíj áll az üzemanyagár növekedése mögött. A MOL Ukrajnából a Barátság, Horvátországból pedig az Adria vezetéken keresztül vásárol kőolajat, ami eleve kiszolgáltatottá teszi hazánkat.

A mai nap folyamán azonban világossá vált,

a MOL megelégelte, hogy az ukrán és a horvát cégek az egekbe emelték a területükön keresztülhaladó csővezetékek használati díját.

„A MOL csoport ukrán és horvát partnerei visszaélnek Csehország, Szlovákia és Magyarország történelmi kiszolgáltatottságával” – közölte az olajtársaság a Világgazdaság érdeklődésére.

A lap tájékoztatott róla, hogy a Barátság csővezetéken közel háromszoros drágulás ment végbe másfél év alatt.

Ukrajna júniustól tonnánként 17, augusztustól már 21 eurót számít fel. Előtte ez 13,6 euró volt, a háború előtt pedig mindössze 9. Ezen felbuzdulva a horvátok is növelték az árakat, ugyanakkor a konkrét tarifákat még mindig nem lehet tudni. 

Kiderült, hogy a tranzitdíjak jelentősen kihatnak az üzemanyag literenkénti árára is. Ezzel kapcsolatban az MBH Bank elemzője, Rácz Balázs például azt mondta a lapnak, hogy „a növekvő tranzitdíj egyértelműen hozzájárult az üzemanyagárak meredek emelkedéséhez. A jelentősen emelkedő szállítási költség az üzemanyagárak alakulásában is érezteti a hatását.”

A MOL leszögezte, hogy az ukrán és horvát partnereik magatartását visszaélésként értékeli. 

A megemelt tranzitdíjak az egész régióban kihívást jelentenek az üzemanyagpiaci szereplők számára”

– jelentették ki.

A horvátok húzásával azonban kényes helyzet állt elő. A lap rámutatott, hogy a MOL csoport egyedül az Adria vezeték horvátországi szakaszán tud beszerezni nem orosz kőolajat ahhoz, hogy megfeleljen az uniós szankcióknak. Tekintve, hogy a horvátok extrém árakat diktálnak, a hosszú távú ellátásbiztonságot jelentő szerződés helyett egyelőre csak rövid távú szerződések megkötésére volt lehetőség.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Tényleg Magyarországról származó orosz dízellel mennek az ukrán tankok? Megkérdeztük a MOL-vezért

Hernádi Zsolt a Handelsblatt minapi értesüléséről: Ez egy bődületes hazugság!

Nyitóképen: a Barátság kőolajvezeték. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik