Tényleg Magyarországról származó orosz dízellel mennek az ukrán tankok? Megkérdeztük a MOL-vezért

2023. augusztus 01. 15:16

Hernádi Zsolt a Handelsblatt minapi értesüléséről: Ez egy bődületes hazugság!

2023. augusztus 01. 15:16
Brit Challenger 2-esek Ukrajnában.
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel
főszerkesztő-helyettes

Megírtuk: az orosz-ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek, az ukrán vámhatóság adatai szerint ugyanis Ukrajna mind több gázolajat importál hazánkból és Törökországból.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült: magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg

Ukrajna szinte teljesen a hazánkból, valamint a Törökországból származó üzemanyagimporttól függ.

A lap értesülései szerint csak a MOL az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait. Tekintve, hogy a MOL jelentős mértékben vásárol orosz olajat, így most valószínűleg ez lesz Ukrajna hadigépezetének fő üzemanyaga. Legalábbis a Handelsblatt szerint.

Hernádi Zsolt: Ez egy bődületes hazugság!

Az értesülésről megkérdeztük a MOL elnök-vezérigazgatóját. Hernádi Zsolt az MCC Feszten, a közreműködésével tartott színpadi beszélgetésen közölte:

Ezt is ajánljuk a témában

Hernádi: Az elhibázott szankciók abból indulnak ki, hogy „mi okosak vagyunk, ők meg hülyék”

A Mol elnök-vezérigazgatója az esztergomi MCC Feszten arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban bebizonyosodott: szankcióval nem lehet Oroszországot térdre kényszeríteni.

Ez egész egyszerűen nem igaz. Ami ott megjelent, bődületes hazugság!”

Szerinte az oroszokat akarták ezzel a cikkel felhergelni, mondván, azoknak szállít kőolajat, akik azt utána épp ellene használják fel az ajándékba kapott harckocsik ellátásával. Hernádi közölte: a MOL az ukrán piac csupán hat százalékát adja. A lengyelek körülbelül az ötszörösét adják annak a mennyiségnek, amit a magyar olajtársaság, a litvánok vagy a románok pedig a háromszorosát.

„Ez egy kereskedelmi rész, adunk vagy nem adunk. A MOL egyébként közvetlenül nem is ad el az ukránoknak, mi a logisztikai lehetőséget biztosítjuk, mert még a Varsói Szerződés idejéből örököltünk egy dízelvezetéket. Nekünk megvannak egyébként az exportpiacaink, Ukrajna nem tartozik közéjük. Magyarországról az ukrán dízelbehozatal hat százaléka érkezik. Ennyi” – húzta alá Hernádi. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: AFP / Patrik Stollarz

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik