Kiderült: magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg

2023. július 24. 16:16

Ukrajna ugyanis szinte teljesen a hazánkból, valamint a Törökországból származó üzemanyagimporttól függ.

2023. július 24. 16:16
null

Az orosz-ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek.

Az ukrán vámhatóság adatai szerint Ukrajna egyre több gázolajat importál hazánkból és Törökországból.

Mindkét ország esetében elmondható, hogy nagyrészt Oroszországból származó olajat dolgoz fel a finomítóiban. A lap értesülései szerint csak a MOL az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait. Tekintve, hogy a MOL jelentős mértékben vásárol orosz olajat, így

most valószínűleg ez lesz Ukrajna hadigépezetének fő üzemanyaga.

A magyar cég ráadásul az Európai Uniótól kapott felmentést arra, hogy továbbra is orosz nyersolajjal lássa el finomítóit.

A Handelsblatt közölte, hogy Törökország már régóta nem titkolja, nagy hasznot húz az Oroszországból származó kőolajimportból. Ezzel szemben Magyarország különleges szerepével eddig kevesen foglalkoztak. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Ukrajna szinte teljesen az üzemanyagimporttól függ.

A német lap által bemutatott helyzet ellenére Volodimir Zelenszkij február közepén egy megbeszélésen még azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit. Nagyon úgy tűnik, hogy egy ilyen drasztikus lépéssel Magyarország mellett Ukrajnát is tönkretenné az ukrán vezetés.

Ezt is ajánljuk a témában

 Nyitókép: Ludovic Marin / POOL / AFP

 

 

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lixus
2023. szeptember 04. 13:05
AZONNAL LEÁLLÍTANI A SZÁLLÍTÁST!
zakzag
2023. augusztus 30. 12:10
Lefordítom a cikket hogy a fidesznyomoroncok is megértsék: miközben a suttyó putyinfelszopó miniszterelnökünkhöz közel álló magyar magáncégek gennyesre keresik magukat az ukránoknak eladott olajból és gázból, eközben a szarfaszú miniszterelnök sikeresen uszítja híveit (titelket) az ukránok ellen.
Pragmatikus
2023. július 26. 18:50
Ha ezt zselé megtudja, elkezd majd fröcsögni, hogy miért nem ingyen szállítunk.
mikk985
2023. július 26. 11:08
Akkor bénuljon már meg végre. És legyen elég ebből a szarból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!