Schiffernek tapsoltak, Pulait kifütyülték – szó szerint forró volt a hangulat az MCC Feszt Afteren

2023. augusztus 22. 18:19

„Magyarország továbbra is a Nyugat része, csak megmaradt normálisnak” – jelentette ki a Millenáris Parkban rendezett pódiumbeszélgetésen az Alapjogokért Központot vezető Szánthó Miklós.

2023. augusztus 22. 18:19
Helmeczi Zoltán

Parázs vita bontakozott ki a Millenáris Parkban rendezett MCC Feszt After első pódiumbeszélgetésén kedden Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi frakcióvezetője, Pulai András, a Publicus Intézet vezetője és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója között, s többször a 35 fokos hőség ellenére szép számmal összegyűlt érdeklődők sem rejtették alá véleményüket a hallottak kapcsán, aminek leginkább Pulai volt az elszenvedője, Schiffer pedig a nyertese.

Forrás: Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Mit gondolnak a háborúról?

„Háború lenni rossz, béke lenni jó” – jelentette ki az orosz–ukrán háborúról szólva Szánthó Miklós, aki szerint a katonai konfliktus lokális maradhatott volna, ha Oroszország nem méri félre a katonai képességeit, és ha a Nyugat nem reagál ilyen „érzelemdúsan”. A háború azonban kitört, és felszínre hozott olyan folyamatokat, amelyek a pár évtizeddel ezelőtt a világban kialakult erőegyensúly megbomlását mutatják. Az Alapjogokért Központ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy bár az Egyesült Államok továbbra is őrzi szuperállam szerepét, de e majdnem hegemón pozíciója leáldozóban van, új vetélytársak jelentkeztek, például Kína és más felemelkedő országok, amelyek igenis érdekeltek abban, hogy az eddigi világrendet saját szájuk íze szerint formálják át. Ezért is

veszélyesnek tartja a háború folytatását és ezen keresztül Európa Oroszországról való totális leválasztását,

mert „ezzel Moszkvát Peking karjaiba lökjük”. Ha pedig ez megtörténik, az kezelhetetlen kihívást jelenthet szerinte a nyugati civilizáció számára. A békepárti magyar álláspont ezért egész Európa és a Nyugat érdekét jobban képviseli, mint „a brüsszeli szirénhangok” – mondta.
Pulai András arról beszélt, hogy tavaly február 24. történelmi fordulópontként fog bevonulni a történelembe, hiszen a második világháború óta először mondta egy nagy ország azt, hogy megpróbál egy kisebbet bekebelezni. A Publicus Intézet vezetője megjegyezte, ő azt gondolta korábban, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja meglépni Ukrajna megtámadását, mondván, akkor el fogja veszíteni a birodalmát. De szerinte világos, hogy így is el fogja. Kínát ugyancsak egy leszállóágban lévő birodalomként jellemezte – egyebek mellett demográfiai okokból és a belső növekedés fenntarthatatlansága miatt –, amivel kapcsolatban félőnek tartja, hogy Moszkvához hasonlóan egy idő után Peking szintén megpróbálja majd fitogtatni az erejét. Azt is mondta, hogy szerinte a Nyugat azért hezitál például F16-osokat küldeni Ukrajnának – Moszkva atomhatalmisága mellett –, mert ahogy a Szovjetunió felbomlására sem volt, úgy most sincs szcenáriója arra az esetre, ha Oroszország felbomlana.
Szánthó Miklós vitatta, hogy Kína leszállóágban lenne, hiszen az ázsiai állam már számos gazdasági mutatóban leelőzte az Európai Uniót. Amerikával kapcsolatban pedig megjegyezte: ha az USA európai fókuszai megváltoznak, és Németország helyett Lengyelország lesz Washington fő európai partnere, akkor abban a rendszerben „Magyarországnak lehet keresnivalója”.

Hol látják Magyarország helyét a világban?

Magyarország számára az lenne a kívánatos, ha valamennyi birodalommal szemben egy egészséges távolságot tudna tartani, ideértve az USA-t is. Ne csak az oroszoknak és a kínaiaknak ne legyünk a hűbéresei, de amerikai támaszponttá se váljunk! – tette világossá álláspontját Schiffer András, aki Szánthó Miklós szavaira reflektálva úgy fogalmazott: „Nem tudom alapértelmezettnek felfogni azt, hogy az USA leváltja Németországot és Lengyelországra cseréli. Nem vagyok hajlandó elfogadni ugyanis azt, hogy az európai kontinens egy imperialista birodalom játékszere legyen. Ebbe nem vagyok hajlandó beletörődni”. A volt LMP-s politikus szavai alátámasztásaként Ferenc pápát és Emmanuel Macron francia elnököt is idézte: előbbitől azt a kijelentést, miszerint Európa nem lehet idegen ideológiák rabja, utóbbitól pedig azt, hogy Európa nem lehet az USA vazallusa sem.
A közönség szimpátiáját elnyerő

Schiffer azt tartaná kívánatosnak, ha az EU a saját lábára állna, önálló szereplő lenne,

amihez szerinte bőven elég lenne húsz évvel ezelőttre visszamenni, amikor még Európa saját biztonságpolitikára törekedett. Azt is mondta, hogy „hosszú távon, Putyin életén túl, a következő ötven évben Európa jövője nem függetleníthető Oroszország jövőjétől”.

Ezt is ajánljuk a témában

Pulai András erre úgy felelt, hogy szerinte is egy erős EU az érdeke Magyarországnak, de az is, hogy abban aktívan részt is vegyen. Ehhez képest – folytatta – „a Fidesz kisodródott a szélsőjobbra”. A hallgatóság füttykoncertje közepette megjegyezte: még az ellenzéki szavazók többsége is azt gondolja, hogy a Fidesznek az Európai Néppárban lenne a helye. Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea jachtozására utalva úgy fogalmazott: Magyarországnak Európában van a helye, az ország „leghíresebb utazó bloggerei is ezt mondják (...), Lőrinc és Andrea sem a Kaszpi-tengeren hajózik, hanem a Földközi-tengeren”. Ehelyett azonban szerinte a jelenlegi politikai vezetés két leáldozófélben lévő nagyhatalomhoz köti az ország jövőjét.
Pulainak Magyarország elszigeteltségére vonatkozó megjegyzéseire Szánthó Miklós úgy reagált: ez optikai csalódás, a sajtó által kontrollált, „nem normális dolgokat csináló”, háborúpárti, migránspárti, progresszív, fősodrú baloldali politikai áramlat mondja ezt, pedig a valóság az, hogy „Magyarország továbbra is a Nyugat része, csak megmarad normálisnak”. Állításával a közönség is szimpatizált, nem úgy Pulainak azzal a kijelentésével, mely szerint a Nyugat nem a háború mellett áll ki, hanem Ukrajna területi integritása mellett. Szánthó szerint azonban az azonnali tűzszünet és a béketárgyalás vezetne célra.

Így látták az augusztus 20-i diplomáciai nagyüzemet

A pódiumbeszélgetésen szóba kerültek az augusztus 20. hétvégén hazánkba látogató külföldi vendégek is, köztük a katari emír, a török és az azeri elnök, valamint más közép-ázsiai vezetők. Schiffer András szerint a jelenlegi energiapolitikai helyzetben elkerülhetetlen „bratyizni” ezekkel az országokkal, de azt érthetetlennek tartja, hogy miért nem hívtak meg nyugati vezetőket is. „Az értékeket és az érdekeket egy ponton nem lehet szétszálazni” – tette hozzá, arra utalva, hogy szerinte nem szabadna ignorálni azt, amit a törökök művelnek a kurdokkal vagy amit a kínaiak a tibetiekkel. A törökökkel kapcsolatban élesen tiltakozott az ellen, hogy a török elnöknek Budapesten bemutató magyar férfival szemben sajtóbeszámolók szerint erőszakot alkalmaztak Erdogan biztonsági emberi. Szerinte a történtek miatt minimum be kellett volna rendelni a budapesti török nagykövetet a külügyminisztériumba.
Szánthó Miklós is úgy fogalmazott, hogy

nemzetstratégiai érdek a napokban Budapesten tárgyaló állami vezetők országaival foglalkozni.

Azt ő is megengedhetetlennek nevezte viszont, hogy egy külföldi biztonsági szolgálat emberei erőszakoskodjanak egy magyar állampolgárral.
Végül a vendéglistát kommentálva Pulai András azt mondta, fontos az említett ázsiai országokkal tárgyalni, de ezt a Nyugat már fél éve megtette, így „lehet partizni az erkélyen, de gázt már nem nagyon lehet venni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ronee
2023. augusztus 23. 13:51
És hol lehet megnézni ezt a vitát? Mert videó link sehol....
gekk
2023. augusztus 23. 13:26
rocktoberi-2 gekk 2023. augusztus 23. 11:02 Szép sivalkodás volt….. Mi van fotelnácikám, ugrasztott a gazdád?
MaBaker
2023. augusztus 23. 10:49
Most akkor Pulai szerint egyszerre nem szabad tárgyalni a "keletiekkel" és egyszerre túl késő is egyben tárgyalni velük. Idióta!
stefan74
2023. augusztus 23. 10:26
Isten verje már meg ezt a baloldali szekta vallást, egy hülye kijelenti, hogy Kína leszálló ágban van, és a többi mantrázza. Honnan tudja, volt ott, járt ott, beszélt velük? Ja, mi a fenséges nyugat meg kurva kibaszott jól állunk. Itt a kifli is kolbászból van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!