Így kereskedik tovább egymással Oroszország és Európa a szankciók ellenére

2023. június 29. 08:23

Az Európai Parlament jelentéséből kiderül, hogy több ország is nyerészkedik az uniós szankciókon.

2023. június 29. 08:23
null

Örményország, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Kazahsztán különösen jól járt az Oroszország ellenes szankciókkal – derül ki az Európai Parlament több intézménye által összeállított bizalmas jelentésből.

A négy közép-ázsiai ország ugyanis nemcsak, hogy továbbra is üzletel mind Oroszországgal, mind az Európai Unió országaival, de a háború kitörése óta rohamosan növelték a kereskedelem mértékét.

A német Die Welthez eljuttatott jelentésből kiderül, hogy a négy ország kereskedelme virágzik a háborúhoz nélkülözhetetlen anyagokból, mint a félvezetők, az urán, vagy épp a puskapor.

Mivel továbbra is szabadon kereskednek Európával és Oroszországgal is, megveszik Nyugatról, amire az Oroszoknak szükségük van, majd jó áron továbbadják Moszkvának.

Az orosz igény pedig folyamatosan nő, így a piac szinte végtelen.

Az, hogy milyen jövedelmező ez az üzlet, az a számokon is meglátszik. A kétoldalú kereskedelem Örményország esetében 195 százalékkal ugrott meg, a kirgiz-orosz árucsere ugyanakkor 151 százalékkal, főleg az export jóvoltából. Ellenkező irányban az látszik, hogy nagyjából 10 százalékkal nőtt az orosz pénzátutalások összege.

De ugyanígy visszafelé is igaz a történet. Az orosz olaj exportjában Kazahsztán a vezető, eddig 27 millió tonnát adott el belőle az EU-nak. 

A négy ország megrendeléseinek köszönhetően 15-90 százalékkal nőtt az európai import, számol be a Die Welt.

Nyitókép: AFP / Valery Sharifulin / Kazakhstan Presidential Press Office

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2023. június 29. 15:07
Üzlet, az üzlet.
Robert69
2023. június 29. 13:00
Hazug, kétszínű banda........
nick89
2023. június 29. 10:03
"Varga Judit miniszter asszonynak ezúton is köszönöm az elmúlt évek példa értékű munkáját." T. Bence Na, ezt kapd ki!
cutcopy
2023. június 29. 09:27
Oroszország megkerülhetetlen a világkereskedelemben, a hülye is látja ha ránéz a térképre..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!