„Nem tartom a nacionalista ünnepeket” – így húzd le augusztus 20-át a kispolgári nihilbe! (VIDEÓ)

2023. augusztus 20. 07:02

Bicskanyitogató populizmus, „romokban heverő magyar gazdaság”, tűzijáték-lélegeztetőgép-kolbász. Ezt mind sikerült az mfor.hu-nak egyetlen „ünnepi” videóba sűrítenie.

2023. augusztus 20. 07:02
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Menedzsment Fórum nagyot akart villantani, így augusztus 20-a alkalmából összehoztak egy kiábrándító videót, amelyben az ünnepet sör-kolbász valutára váltották.

A cikk eleve bicskanyitogató populizmussal vesz lendületet, alaptételként megfogalmazva, hogy romokban a magyar gazdaság, miközben „Európa legnagyobb tűzijátékával” varázsolja el az Orbán-kormány a jónépet.

„Nem tartom a nacionalista ünnepeket” – ezzel az erős felütéssel indul a videó. Az első megszólaló fiatalember 

szemmel láthatóan sem a nacionalizmus, sem augusztus 20-a jelentésével nincs tisztában.

Ezt követően a tűzijáték-lélegeztetőgép-kolbász kérdéskörét taglalják több-kevesebb összeszedettséggel az interjúalanyok, augusztus 20-a lényegét még messziről sem karcolgatva.

Tulajdonképpen meglepődésre semmi okunk. Régi, beakadt lemez a baloldalon a „merjünk kicsik lenni” önzsugorító mantrája: ez mutatkozott meg a Nolimpia-kampányban, ez tükröződik a prozódiával hadilábon álló riporter felvezetőjében is. Utóbbi ugyanis felteszi a kérdést, hogy van-e egyáltalán mit ünnepelni.

Akkor jöjjön kis ünnepi gyorstalpaló azoknak, akik hasonló álnaivitással, cinizmussal, netalán valós értetlenséggel viszonyulnak augusztus 20-ához:

1. Augusztus 20-án mindig lesz mit ünnepelni. 

Amíg magyar közösség él a Kárpát-medencében, addig Szent István öröksége, a keresztény Magyarország eszménye, az államalapítás öröksége élni fog.

2. Az ünnep ugyanis nem nacionalista önfényezés, és végképp nem aktuálpolitikai mocsárharc. Augusztus 20-a a magyar államiság, ekképp a nemzeti identitás sarokköve.

3. Az ünnepek a megemlékezésen túl az erőmerítés rítusai is: 

egy ünnepben közösséget lehet találni, a nemzethez tartozást lehet megélni. A közös múlt, a Szent István-i értékek összekapcsolnak. Ezt támadni, megkérdőjelezni a közösségi kohézió erjesztését jelenti.

4. Ha a sör-kolbász kispolgári* kérdéskörére alacsonyítjuk az ünnepről való diskurzust, akkor épp az ünnep ünnepélyességét, hétköznapokból való kiemelkedését rántjuk vissza a sárba.

5. A tűzijátékon vekengeni olcsó populizmus.

És mindezt évről évre el kell mondani, amíg ezek az alapvetések át nem mennek a köztudatba. És legalább az ünnep megélésében nem lesz nemzeti egység.

 

Nyitókép: Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

*Ezért találó Tóta W. gyerekújságjának névválasztása: rögtön be is árazza magát.

***

 

 

Összesen 390 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. augusztus 22. 11:23
Populista az, aki hisz a demokráciában és abban, hogy az emberek képesek a helyes döntéseket meghozni. A populizmus ellentéte az elitizmus. Elitizmus nem egyéb, mint a néptől való félelem, a tömegek lebecsülése, a néppel szembeni ellenszenv. Orbán populista, a DK és a ballibsik elitisták.
tapir32
2023. augusztus 22. 11:22
Demagógok! Horn Gyula szobrára miért nem sajnáltátok a pénzt? Éhezők szájától vontátok meg a falatot a véreskezű, aljas, szemét szobráért!
nnjohn
2023. augusztus 20. 19:10
Az összes ilyen kis genyát össze kell gyűjteni, aztán fölrakni egy nagy hajóra, és kirakni őket a tengerre. Hogy akkor na, itt az új hazátok, ha már a régit nem becsültétek.....
Türelem
2023. augusztus 20. 18:25
A budapesti ukrán nagykövetség szolgálati munkatársa, salamonhiihii-2 munkássága nyomán a külföldi ügynökök által irányított ellenzéki pártok iránti gyűlölet már a tetőpontjára hágott, legalább harminc évig nem kerülnek kormányzati pozícióba. Ez a magyarul is beszélő ukrán az összes ellenzéki pártnál többet tesz azért, hogy Orbán tartósan kormányon maradjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!