„Hitler volt az első, aki a választások és a népszavazás összekapcsolásának trükkjét alkalmazta” – a Führerhez hasonlította Orbán Viktort egy lengyel újságíró

2023. augusztus 30. 08:43

„Hitleri trükknek” nevezte a választásokkal egy időben kiírt népszavazást.

2023. augusztus 30. 08:43

A Gazeta Wyborcza szerzője, Bartosz Wielinski a cikkében kitért arra, hogy azt a hitleri trükköt, amelyben a választásokkal egy időben kiírt népszavazás útján mozgósítja a támogatókat és növeli a részvételt, az egységes ellenzékkel szembeszálló Orbán Viktor egy éve használta fel – olvasható a WPolityce hasábjan.

A népszavazás négy kérdésből állt az LMBT-közösség állítólagos fenyegetéseivel kapcsolatban. A referendum azonban érvénytelen lett, mert mindössze 47 százalék vett részt, de mégis mozgósítani tudta a választókat” – írta Bartosz Wielinski.

Adolf Hitler volt az első, aki a választások és a népszavazás összekapcsolásának trükkjét alkalmazta” 

jelentette ki a Gazeta Wyborcza újságírója, Bartosz Wieliński.

„A népszavazás állítólag a demokrácia legmagasabb formája. A törvényeket nem a nép képviselői hozzák, hanem az összes polgár szavazata alapján” – hangsúlyozza Wieliński. Majd azt is hozzáteszi, hogy szerinte a népszavazásokat el lehet rontani, manipulálni lehet, a terror légkörében lehet lebonyolítani, és ennek segítségével diktatúrát lehet létrehozni. 

„Ha ugyanis az emberek egy szavazáson egyértelműen a zsarnokságra szavaztak, hogyan lehet azt megtámadni?” 

– kérdezi az újságíró, majd előbb történelmi, majd kortárs példákat hoz. Megemlíti például Antonio Salazar portugál elnököt, Franco tábornokot vagy Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnököt, aki 1973-ban hadiállapotot rendelt el, letartóztatta az ellenzéki politikusokat és népszavazással megváltoztatta az alkotmányt.

Ezt a szomorú listát Vlagyimir Putyin egészíti ki, aki 2020-ban több mint egy tucat alkotmánymódosítás jóváhagyására kérte az oroszokat. A legfontosabb lehetővé teszi számára, hogy 2036-ig elnök maradhasson. Ekkor lesz 84 éves” 

– fogalmaz Bartosz Wieliński.

Az újságíró rámutat, hogy a 20. század egyik legszörnyűbb háborús bűnösének, Adolf Hitlernek úttörő szerepe volt ebben a tekintetben.
Az ő uralkodása alatt először kombináltak népszavazást parlamenti választással. Az ötlet az volt, hogy tömegesen mozgósítsák a választókat. Németországban ekkor rendkívüli állapot volt” 

mutat rá.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. augusztus 30. 16:15
„Hitleri trükknek” nevezte a választásokkal egy időben kiírt népszavazást Bartosz Wieliński. Beteges agyában egyből Hitler és a náci Németország jelenik meg. Ez a viselkedés valami olyan beteges beidegződésre utal, mint a "Nő a pszichiáternél" című viccben a páciens esetében: A régi viccben egy hölgy a pszihiáterhez megy. A pszihiáter különféle mértani ábrákat rajzol fel neki, a háromszögtől a pentagondodekaéderig és kérdezgeti a hölgyet mi jut ezekről eszébe. A hölgynek mindegyik ábráról egy-egy frenetikus szexuális élménye jut eszébe. A pszihiáter meghökkenve kérdezi: Hogyhogy magának mindig ez jut eszébe? Mire a hölgy: Hogyne doktor úr, ha ilyen pikáns dolgokat tetszik rajzolni.
Player1
2023. augusztus 30. 15:01
Elmegy a NAGYMAMA fodrászhoz és levágatja a haját. Hazamegy és megkérdezi az unokáját: - Ugye kisunokám, most már nem úgy nézek ki, mint egy öreg NÉNI! - Nem, már úgy nézel ki, mint egy öreg BÁCSI. Kb. így jutottunk el HITLERTŐL ORBÁNIG.. így hasonlítanak egymásra..
sciohyper
2023. augusztus 30. 14:34
Nektek sajnos tényleg rá lenne szükségetek, mert már (megint) nem fértek a bőrötökben, amíg egy újabb VH-t nem sikerül kirobbantanotok! Meg kéne már végre elégednetek azzal a német területtel, amit kaptatok! Ne akarjátok, hogy még többet veszítsetek, bajkeverők! Jobb usa-gyarmatnak lenni? Nem tanultatok semmit Napóleon óta???
survivor
2023. augusztus 30. 14:30
Kötelező olvasmány a demokráciáról: Madách Imre : Az ember tragédiája/Athéni szín
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!