Ha a népakarat és a politika találkozik, az általában hosszú távra szól

2023. augusztus 28. 19:52

A magyar nemzetnek van egy viszonylag jól definiálható kollektív akarata, amelyikhez pártot keres, illetve amelyik párt ezt megérti és ki tudja szolgálni, az hosszú távon hatalmon maradhat.

2023. augusztus 28. 19:52
Orbán Viktor
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Az 1989-es nagy tüntetések egyik legtöbbet skandált jelszava az volt: többpártrendszert! Kicsit félve néztünk körül, mert ez nagyon erős követelésnek tűnt, 1956 óta senki sem vette a szájára Magyarországon, és mindenki úgy vélte, ha ez bekövetkezik, az egyben a szocializmus bukását is jelenti. (Illetve fordítva szintén: ha megbukik a szocialista állampárt, akkor azt a politikai pluralizmus váltja fel.)

A különböző politikai berendezkedések azonban mindig csak eszközt jelentik, sosem a célt. A valódi célunk a nemzeti megmaradás, a szuverenitás, a jólét biztosítása. A párt szó a latin pars, partis-ból ered, ami azt jelenti: rész. Vagyis egy párt mindig a társadalom, a közösség egy részét képviseli, többfelé bontja a nemzetet. Már a római köztársaság is a pártharcok véres káoszába fulladt, mielőtt a császárság még egy ötszáz éves pluszt biztosított volna a birodalomnak.

A megosztottság sokszor nálunk is okozója lett későbbi háborúknak, visszaesésnek, hanyatlásnak; az Árpádok testvérharcaitól Muhin és Mohácson át a rendszerváltás elrontott első két évtizedéig rengeteg baj okozójává vált. Ugyanakkor, ha erős vezető vagy egységes, stabil kormánypárt kezébe került a hatalom, az többnyire aranykort hozott.

A kommunizmus időszakát nem sorolom ide, mert nem történelmünk belső fejlődése, hanem külső megszállás eredménye volt az egyetlen kormánypárt világa. Jellemző, hogy az örökös hazugságra berendezkedett bolsevikok erről is lódítottak. Grósz Károly nevezetes mondása szerint nálunk nincs napirenden a pluralizmus, mert az egypártrendszer történelmileg alakult így. Holott alakulásról nem, csak alakításról volt szó.

A magyar nemzetnek van egy viszonylag jól definiálható kollektív akarata, amelyikhez pártot keres, illetve amelyik párt ezt megérti és ki tudja szolgálni, az hosszú távon hatalmon maradhat. A rendszerváltás után közvetlenül még nem volt egészen tiszta, kik is képviselik azokat az eszméket, amelyek kompatibilisek a többségével. Eltartott egy darabig (néhány zsákutcába futott lelkes szavazó mesélhet erről), mire a magyarok megértették, melyik pártban és politikusban artikulálódik az akaratuk.”

Nyitókép: MTI/Beliczay László

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. augusztus 29. 14:43
llnnhegyio1-2 Nem ötlet. Hova küldhetem a számlát?:)
llnnhegyi
2023. augusztus 29. 14:40
Semmihez sem hasonlítható békés hangulat uralkodott hazánkban az augusztus hónapban végig. ------------------------- Szűk kisebbségben levertség, szomorúság, düh,ökölrázás, tajtrészegség az Apró villában!
Pelso j.
2023. augusztus 29. 13:37
llnnhegyio1-2 : A nép egy részének akaratából. Az EU-t meg inkasszózni kellene most már. A ner-ben ez senkinek nem jut eszébe?
Pelso j.
2023. augusztus 29. 13:34
Ehetős Odó: "Van kollektív akarat: béke, nyugalom, viszonylagos jólét."- aha, a fidesz ezzel feltalálta nektek a meleg vizet. A viszonylagos jelződön meg jót nevettem. Nem magyaráztam senkinek, hogy minden szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!