Szánthó Miklós: A liberálisok álszentségével szemben a populizmus az igazság kimondását jelenti

2023. június 08. 16:33

Bemutatta legújabb könyvét az Alapjogokért Központ.

2023. június 08. 16:33
null

„A populizmus az igazság kimondása, az egyszerű igazság pedig az, hogy a béke jobb, mint a háború” – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért központ főigazgatója a populista politikai mozgalmakat vizsgáló, A népszerűség átka c. könyv bemutatóján.

A főigazgató az Alapjogokért Központ és a Kereszténydemokrata Intézet közös eseményén emlékeztetett Jean-Claude Juncker mondatára, mely szerint „túl sok populista hallgat a saját népe véleményére, ahelyett, hogy főállású európaiként viselkedne”. Mint mondta, a bemutatott kötet rávilágít arra, hogy az Európai Bizottság egykori elnöke szándékával ellentétben igazából dicséretet fogalmazott meg, hiszen

a populizmus maga a demokrácia, amennyiben demokrácia alatt a nép uralmát és a népszuverenitást értjük.

„A populizmus a helyes politikai gyakorlat, mely egyetértési pontokat keres a társadalomban – akkor is, ha őszintén kell beszélni olyan ügyekről, mint migráció, multikulturalizmus, genderőrület vagy éppen a háború” – tette hozzá.

A populizmust szerinte csak azok tartják rossznak, akiken „demokráciapánik” lett úrrá, hogy a nép nem az ő szájuk íze szerint dönt. A liberálisok álszentségével szemben a populizmus az igazság kimondását jelenti: az igazság pedig az, hogy a nép és az állam szuverén, hogy az anya nő, az apa pedig férfi – és hogy a tűzszünet és a béke jobb, mint a háború.

Szánthó Miklós rámutatott: ezen igazságok érdekében kell összefogniuk a populista erőknek Európa-szerte a jövő évi EP-választásokra is.

Schaller-Baross Ernő, európai parlamenti képviselő, a Kereszténydemokrata Intézet kuratóriumi tagja egyedülállónak nevezte a könyvet, hiszen az a gyakorlat irányából közelíti meg a populizmus jelenségét. Rámutatott arra, hogy Magyarországon létrejött egy 13 éve sikeres, stabilitást és fejlődést nyújtó populista modell, melyet már négyszer erősítettek meg a választók.

A hatalom letéteményesei valójában a választók, akik joggal várják el, hogy választott vezetőik az érdekeikben lépjenek fel

– tette hozzá. A 21. században a populista kormányzást olyan jobboldali politikusok valósították meg, mint Donald Trump, vagy Orbán Viktor, az általuk vezetett erők pedig szűk ideológiai törésvonalak helyett a nemzeti érdeket képviselik – mondta Békés Márton, a XXI. század Intézet igazgatója a kötetről szóló beszélgetésen, melyen részt vett Petri Bernadett, a kötet társszerkesztője és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője is.

A könyv kiadását videóüzenetben méltatta a szlovén Andreja Zver, a Kereszténydemokrata Intézet kuratóriumi elnöke. A kötet megjelenését a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány is támogatta.

Szánthó Miklós: A globális baloldal ismét éhes óvodásokat megszégyenítő hisztériarohamban tört ki

Az idei CPAC Hungary átütő siker volt, igazi csapatmunka, az egész magyar jobboldal érdeme - mondta Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Hozzátette, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a rendezvénnyel kapcsolatban, tehát ebből a szempontból is sikeres konferenciát zártak.

 

Nyitókép: Alapjogokért Központ Facebook-oldala 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. június 08. 18:27
ez a liberalizmus egyenlo a diktaturaval !
nempolitizálok
2023. június 08. 17:20
"Az eurózóna gazdasága 2023 első negyedévében recesszióba került" Á, dehogy a szankciók libsik. Orbán.
Box Hill
2023. június 08. 16:42
A liberális demokrácia nem más, mint a demokrácia alapelveinek liberális mennyiségű elcsalása.
NERbot
2023. június 08. 16:36
A populizmus őszintén és hitelesen beszél arról, hogy minden hatalmat és pénzt Orbán Viktornak kell adni, különben mindenkit háborúpárti, iszlamista dzsendermigránssá operál Soros György.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!