Ez ám a progresszió! Erkölcstelen politikai amatőrizmus a Momentumnál, szédelgő visszatérő az MSZP-nél

2023. június 15. 08:00

Vajon ki járt jobban: az MSZP Csintalan Sándorral vagy a Momentum az Európai Bizottságtól újabb követeléseket követelő húzásával? A kérdés költői.

2023. június 15. 08:00
null
Kacsoh Dániel

Roppant méretű kavicsként érkezett meg az ellenzéki közélet csendes tavába minap a hír: Csintalan Sándor hosszú évek után visszatért „alma materébe”, az MSZP-be. Az immár megint politikus Csintalan igen nagy utat járt be az elmúlt évtizedekben: volt KISZ-vezető, aztán 1977-ben belépett az MSZMP-be, a rendszerváltás után pedig az MSZP-be – először. Ott egészen az országos elnökségi tagságig vitte, a Horn-kormány idején egy ideig ő volt az utódpárt második embere. Aztán kilépett, mondván,

a szocialista pártot olyan szörnyecskék lepték el, akiket A Nyolcadik utas: a Halál-ban is láthatott,

majd egyebek mellett kocsmát nyitott a Lehel téren, 2007 karácsonyát azonban már Fidesz-tagként ünnepelhette. Barátja, Simicska Lajos és a kormánypárt szakítása után az előbbi féllel tartott, műsort vezetett a Hír tv-n, mostanra pedig virtigli Orbán-ellenes megmondó emberré avanzsált.

A sorozatos Fidesz-győzelmek miatt a magyar szavazópolgárokat előszeretettel lehülyéző Csintalan saját bevallása szerint Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységét továbbra is minősíthetetlennek tartja, valamiért azonban a szocialistákét ezek szerint nem annyira. „Engem a düh hajt” – indokolt egy nyilatkozatában a kedvesen csak elvtársnak titulált szoci igazolás.

A belépésről Komjáthi Imre társelnök közreműködésével kissé szürreálisra sikerült videó is készült, melynek üzenete a keserédes nosztalgia mellett nyilván az, hogy sok-sok évnyi dezertálás után az MSZP-be érkeznek is, nem csak távoznak onnan – leginkább a DK-ba. Oda mondjuk igen sokan zsilipeltek át az elmúlt időszakban, de akadtak szép számmal, akik még a bizonytalan pártonkívüliséget is vonzóbb alternatívának látják, mint a szocialista tagságot. Elég csak Ujhelyi Istvánra vagy Mesterházy Attilára gondolni. Szomorú.

Küzdelem a Horn Gyula sétányért és egyéb ravaszságok

Az MSZP egyik legnagyobb dobása mostanság a Horn Gyula sétányért való küzdelem, de kétségtelen, „nagyot ment” a balatoni szabad strandokért való kiállásuk is. Ahhoz azonban, hogy az ötszázalékos parlamenti küszöböt elérjék, a jelek és a felmérések szerint ez a teljesítmény egyelőre nem elegendő. Na de majd most, Csintalan Sándor közreműködésével! „Nem lehet azzal nekimenni, hogy reménytelen” – indokolta nehezen indokolható optimizmusát az unott véleményvezérből lelkes pártaktivistává avanzsált „Mandiner-rajongó”.

Ez a „kis színes” mint cseppben a tenger mutatja az üzenet és alternatíva híján vergődő, ismét megosztott ellenzék kálváriáját. Eközben a legerősebb ellenzéki párt hamis statisztikákkal hergeli a népet, száz százalékos narancslét kever össze olcsó dzsúzzal, csak hogy az „orbáni infláció” tragédiáját megrajzolja az alaposan meghirdetett videókban Kálmán Olga ex-műsorvezető közreműködésével. Inkorrekt és hazug, ám kétségtelenül innovatívabb taktika, mint amit mondjuk az MSZP vagy a Karácsony Gergely által hátrahagyott (?) Párbeszéd folytat. Vagy a többiek, akikről szintén alig hallani.

Viszont a Momentum valami egészen különleges politikai jószág lett itt az elmúlt hónapokban.

Nem győzzük kapkodni a fejünket ennyi kreativitás láttán!

Először is: a teljesítmény- és innováció-centrikusságot hirdető, az új generáció rátermettségét megjeleníteni hivatott csapat a budapesti olimpia megfúrásával annak idején szinte berobbant a magyar közéletbe, nosza, pajzsra is emelte az Orbán-fóbiás belpesti balliberális értelmiség és annak sajtója. Ez a hevület a 2018-as parlamenti választáson a parlamenti bejutáshoz nem volt elégséges, de rá egy évre, az EP-voksoláson már Donáth Anna és Cseh Katalin is mandátumhoz juthatott Brüsszelben, azóta is onnan ostorozzák a magyar kormányt.

Gyurcsánynak el kellene már takarodnia a közéletből – fakadt ki még pár éve Fekete-Győr András pártelnök, majd a DK-elnök szoros felügyelete alatt lefolytatott előválasztás idején, az ellenségesnek korántsem mondható Partizán-csatornán adott interjú miatt kénytelen volt megbuktatni saját magát. A lila szín feloldódott a nagy egészben, ám az országgyűlési frakció megalakítására ez a teljesítmény is feljogosította őket. Azóta is keresik a „hangot”.

Államférfi, új reménység, kordonbontás

Gelencsér Ferenc pártelnök nevezte már magát államférfinek, üzent „kitartást” a sajátjainak, majd némi kihagyás után utcai harcos kordonbontóként tért vissza, idős államtitkárt vegzálni, keményeket mondani, rendőrökkel perlekedni. Közben Donáth Anna mint új reménység tért vissza – majd mégsem. Teljes lett a zavar!

És akkor most itt van a legújabb politikai innováció a Momentum boszorkánykonyhájából, amiről már korábban is értekeztünk: miközben a magyar társadalom nemfideszes része is kezdi nagyon megelégelni az Európai Bizottság kekeckedését az uniós források visszatartása kapcsán, a szintén láthatósági gondokkal küzdő formáció újabb feltételek támasztását követeli Brüsszeltől Magyarországgal szemben. Ezt a minap újabb közleményben sikerült leírniuk, vagyis nem kizárt, itt épp stratégiáról beszélhetünk!

És még mindig nem térünk magunkhoz. Jól értjük? A felfüggesztett operatív programelemek egyikéből, az EB-vel előzetesen letárgyalt módon valósulhatna meg végre a magyar tanárok jelentős béremelése,

valami nyakatekert logika mentén Donáth Annáék most mégis azt akarják, hogy csak akkor kapjuk meg a fizetésemelésre is fordítandó pénzeket, ha a kormány már előre meglépi a fizetésemelést.

A feltétel feltétele maga a feltétel? Ez így nem stimmel.

Mindezen felül a Momentum azt akarja, hogy az EB sokadig kitételként követeljen „átfogó oktatási reformot” a magyar kormánytól, úgy, hogy a köznevelés megszervezése egyébként nemzetállami hatáskör, nem mellesleg a parlament előtt épp hever egy „átfogó oktatási reform”. Igaz, ez a Momentumnak és jó pár érintettnek nem tetszik, de ez már inkább szakmai vita. Brüsszelnek jogi és politikai értelemben ehhez semmi köze.

Erkölcstelen és önsorsrontó elképzelés

A Momentum követelése tehát jogi nonszensz, egyúttal következetlen és politikailag is önsorsrontó húzás – s akkor a morális problémáról még nem is beszéltünk, nevezetesen arról, mennyire etikus a saját hazájának anyagi kárt okozó döntésekért lobbiznia egy politikai entitásnak egy külső hatalmi központnál. Pedig nyilván ez sem elhanyagolható szempont. Ráadásul ehhez a kapitális baklövéshez még szegény Pankotai Lilit is felhasználják…

Vajon kérték őket erre, vagy maguktól ennyire ostobák?

Gelencsérék tehát „csupán” maguknak és az országnak ártanak legújabb elképzelésükkel, nem is rossz teljesítmény. Mindezek nyomán annyit mondhatunk: alighanem az MSZP jobban járt Csintalan Sándorral, mint a Momentum a tanácsadóival. Kinek mit intézett a pártvezetése!

Nyitókép: Facebook

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. június 17. 15:20
Ez a hülye mióta él nem talál semmire sem megfelelő választ.Ahogy ez az utolsó lépése is értelmetlen teljes mértékben.Viszont közben jól megélt és osztotta a semmit.
OneiroNauta
2023. június 15. 18:17
Ők így újulnak meg... :D
bagira
2023. június 15. 16:23
Az illegális kommunista mozgalomtól Rákosi titkárságáig A Momentum elnökének eddigi pályafutását és a Donáth család múltját behatóbban vizsgálva válik igazán érthetővé, hogy milyen motivációs tényezők irányítják a politikus pályafutását, illetve az is jól látható, miként próbálja befolyásolni a belpolitikai viszonyokat a globális hálózat. Érdemes elsőként felidézni Donáthék régmúltját, visszatekintve egészen a Rákosi-korszakig. Donáth Anna olyan családból származik, amely generációk óta a baloldali elithez kötődik. Nagyapja, Donáth Ferenc korán elkötelezte magát a marxista világnézetnek, Budapesten bekapcsolódott az egyetemi kommunista sejt munkájába, az 1932-es, tandíjreform-mozgalomnak álcázott megmozdulásnak az egyik vezetője volt, csakhamar pedig az egész fővárosi felsőoktatási kommunista csoport főszervezője lett. Rajk László javaslatára 1934-ben Kopasz fedőnéven felvették az akkor földalatti, azaz illegális kommunista pártba. Érdekes párhuzam Donáth Anna és Dobrev Klára családi hátterében, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének nagyapja, Apró Antal szintén az illegális kommunista mozgalom tagjaként kezdte pályafutását, majd Budapest szovjet megszállása után, 1945-től mindketten bekapcsolódtak a Magyar Kommunista Párt (MKP) működésébe, és fontos szerepet töltöttek be a bolsevik típusú diktatúra kiépítésében. Apró és Donáth 1949 és 1951 között a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának tagjai is voltak. Donáth Ferenc 1948 januárjától egészen 1951 februárjáig Rákosi titkárságvezetőjeként a rettegett pártfőtitkár „szeme és füle” volt. Erről az időszakról később, 1967-ben úgy nyilatkozott: A legtöbb vezető szervben részt vettem, ez azt célozta, hogy olyan testületekben, amelyekben Rákosi nem tudott részt venni elfoglaltsága miatt, ott helyette megjelenjek, és ezeknek fontosabb döntéseiről vagy pedig személyes benyomásaimról is informáljam. Saját elvtársai vetették börtönbe
bagira
2023. június 15. 16:17
Kik nézték ki maguknak Donáth Annát? Régi komcsi família, a Gyurcsány-villából. Remélem Donáth lesz az első aki a gyerekén gyakorolja a lmbtq minden pontját , nem másokra erőlteti . Donáth Anna, aki a családi hagyományoknak megfelelően ma is internacionalista-globalista érdekek mentén politizál. A Magyar Nemzet sorra vette a Donáth család múltját, valamint a Momentum jelenlegi elnökének nemzetközi, illetve hazai szerepvállalását a bevándorláspárti álláspont érvényesítésében, a genderideológia melletti kiállásban, az Európai Egyesült Államok koncepciójának támogatásában és a Magyarország elleni brüsszeli támadásokban. Moszkva után Brüsszel és Amerika szolgálatában. A régi kommunista családi örökség és a világnézeti azonosság Donáth Anna személyében folytonosságot biztosít az egykori internacionalista kommunisták és mai szellemi utódaik között. A globális baloldali hálózat által kiszemelt új generációs politikus, a Momentum jelenlegi elnöke teljesen megfelel azoknak az elvárásoknak, amiket a dollárbaloldal elsősorban amerikai finanszírozói támasztanak. Donáth elkötelezett internacionalista, holland férje van, az Európai Bizottságnál gyakornokoskodott, Amszterdamban is folytatott egyetemi tanulmányokat, dolgozott Soros György által támogatott NGO-ban is, nyíltan bevándorláspárti, LMBTQ-lobbista, és rendszeresen szavaz Magyarország érdekei ellen az Európai Parlamentben. Mindez kiváló ajánlólevél azoknak, akik a nemzetállamok jelentéktelenítésével egy brüsszeli központú európai birodalom létrehozásán dolgoznak. https://metropol.hu/aktualis/2023/06/kik-neztek-ki-maguknak-donath-annat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!