Világvárosi koncertpalotáktól a hit sziklaváráig

2023. június 12. 17:50

Mintha maga a Teremtő intézte volna úgy, hogy rombolhassuk azokat a falakat, amelyek elválasztják ezt a hamisítatlan, ősi magyar zenét a mai ember kultúrájától – véli Hamar Dániel, a kereken ötvenéves Muzsikás együttes vezetője. Interjú.

2023. június 12. 17:50
null
Hamar Dániel

„New York, Los Angeles, Tokió, London, Párizs, Berlin, Köln, Róma, Sevilla, Stockholm, Amsterdam, és sorolhatnánk még ugyanennyi világvárost, ahol koncertezett a Muzsikás. Melyik nagy fellépés volt önnek a legkedvesebb?

Pár hónapja még a Muzsikás fennállásának negyvenedik évfordulóján tartott Sziget Fesztivál-koncertet mondtam volna, most már egy másik budapesti helyszínt említenék, a Művészetek Palotáját, ahol idén áprilisban az 50. évfordulónkat ünnepeltük. Életem legnagyobb koncertje volt ez, egyszeri, megismételhetetlen Muzsikás-buli, Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghatalmasabb koncertpalotájában.

Amely ráadásul megtelt a kedvelőikkel…

A csillárokon is lógtak. Előtte két hónappal minden jegyet eladtak, alig tudtunk jegyet szerezni a saját családtagjainknak. A régi Muzsikással kezdtünk, amelyben még ifj. Csoóri Sándor alapítótag is játszott, de a repertoár felölelte az egész, fél évszázados munkásságunkat.

Zenekarvezetőként mit gondol e fél évszázada tartó együtt zenélés fő értékének?

Visszatekintve csodának tűnik az egész pályaív. 1971–72 körül egyszerűen beleszerettünk ebbe a zenébe, mert úgy gondoltuk: nekünk szól, rólunk szól. 1973-ban elindítottuk a Sebő Ferencék által tovább vitt Kassák-klubot, majd rövidesen utána a Fővárosi Művelődési Házban a hazai táncházak ősképletének számító Muzsikás-klubot. Ha valaki akkor megjósolja, hogy zenélünk a Művészetek Palotája 2002-es alapkőletételénél, később a felavatásakor, legutóbb meg ott tartjuk ezt a jubileumi koncertet, azt mondom a jósnak, keressen más szakmát… Senki sem gondolta, amikor elkezdtünk muzsikálni, hogy ebből ez lesz. Azt hittük, csak szűk kis kört fog érinteni a táncház, olyanokat, mint mi, kissé furcsa embereket… De kiderült, sokkal hatékonyabb és erősebb ez a zene, hiszen nemcsak Magyarországot, hanem a világot is valamilyen értelemben meghódította. Ez tölt el a leginkább jóleső érzéssel.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. június 12. 22:08
Egy kis kedvcsináló: https://youtu.be/CWf4kuk7NRo?list=PLOP-cgkz015CU3OLygkuCHLVVzHG2TddG
Welszibard
2023. június 12. 19:01
Ez egy nagyon hiteles banda és fantasztikus értékmentést végeztek népzenei területen. Sipos Mihály a hegedűsük (programozó matematikus az eredeti foglalkozása) 50 éve szívvel-lélekkel húzza a talp alá valót. Néhány éve együtt játszottak volna Petrás Mária csángó magyar énekessel a Zsidó Kulturális Fesztiválon, de valamelyik túlbuzgó cionista kikötötte, hogy "Petrás Mária nem jöhet, mert a férje antiszemita (Döbrentei Kornél költő). A Muzsikás együttes ekkor - szolidarítva Petrás Máriával - lemondta a teljes fellépésüket a komoly jövedelem kiesés ellenére.
Papamaci1957
2023. június 12. 18:52
Örülök, hogy tanított engem. De nem zenére, hanem geológiára.
Amerigo
2023. június 12. 18:32
Danikám, a legközelebbi koncertre megyek. Elvonási tüneteim vannak, mert a zenétek az csodálatos, hiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!