Ukrajna zsarolni kezdte Magyarországot, Brüsszel jóváhagyásával leállíthatják a Barátság vezetéket

2023. május 17. 12:16

A Mandiner információi szerint Ukrajna a mezőgazdasági termékek importkorlátozása miatt dönthet úgy, hogy leállítja a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen vezetéket.

2023. május 17. 12:16
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Erőteljes zsarolást alkalmaz Ukrajna hazánkkal kapcsolatban arra vonatkozóan, hogy enyhítsen az ukrán gabonaimportra vonatkozó határozott álláspontján, tudta meg a Mandiner. Lapunk információi szerint az ukrán fél a napokban azzal kereste meg a MOL-t, hogy két lépésben emelni fogja a Barátság kőolajvezetéken keresztül hazánkba irányuló nyersanyag tranzitdíját. Az ukrán vezetékhálózat működtetéséért felelős Ukrtransnafta vállalat és a MOL folyamatosan tárgyalnak a vonatkozó díjak mértékéről. 

A napokban azonban a tárgyalások fordulatot vettek, amikor az Ukrtransnafta vezetősége arról tájékoztatta a magyar céget, hogy Ukrajna az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak, a magyar álláspontot pedig túl merevnek tartja. A Mandiner úgy tudja, Ukrajna azt az üzenetet kapta Ursula von Der Leyenéktől, hogy amennyiben hazánk továbbra is a magyar gazdákat védő intézkedések folytatása mellett dönt,

nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást a Barátság vezetéken Magyarország felé.

Emlékezetes: a napokban amerikai lapok hozták nyilvánosságra, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben már azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a magyar ipar számára létfontosságú vezetéket, így mérve csapást Magyarországra. 

Magyarország április közepén döntött úgy, hogy megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából, mert a nagy mennyiségű, de silány minőségű áru beáramlása jelentős hátrányt okozott volna a magyar gazdatársadalomnak.

Nagy István agrárminiszter akkor arról beszélt, az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabadkereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit. Magyarországhoz hasonlóan több más uniós tagállam is az importtilalom bevezetése mellett döntött, így Csehország is Lengyelország is csak a mezőgazdasági termékek tranzitját engedélyezi az ukrajnai termékek esetében. 

Úgy tudjuk,

az ukrán fél zsarolási kísérletéről a MOL levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Lapunk információi szerint az ügyben mozgósították a kijevi magyar nagykövetséget is, ahol ezt követően intézkednek. 

Nyitókép: AFP

Összesen 687 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RammEinstein
2023. május 17. 23:35
A vén kurva "vonderlejen" jóváhagyásával !! Ezért vagy a vén amcsibérenc lotyót kell leváltani,és ELITÉLNI,vagy ki kell lépni ebből a sz@rkupacból(EU)..nyilván az utóbbival jobban járnánk,mert a birodalmi dilis-libsi brüsszelita elit nem fog eltünni egy naptól a másikra..
Hekimeki
2023. május 17. 22:02
KI KELL LŐNI ZSELÉT IS MEG URSULÁT IS A GECIBE!!!! NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT HOGY LÉTEZNEK!!!!!
SzkeptiKUSS
2023. május 17. 20:40
Ursula nem meri felvállalni, hogy bedöntse Magyarországot, megbízást ad a háborús Ukrajnának? Vajon a nekünk járó pénzt is beígérte?
Kotucso
2023. május 17. 20:38
Mindent félre kell tenni, és a legsürgősebben alternatív olajszállítási útvonalat kell teremteni. Utána ezekkel a tetvekkel még a diplomáciai kapcsolatot is meg kell szakítani. Az oroszok is összekaphatnák magukat, és végezhetnének mielőbb ezekkel a gecikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!