Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

2023. április 15. 22:12

Ellehetetlenedtek a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségei a nagy mennyiségben ideszállított gabonától, tojástól, baromfitól, méztől.

2023. április 15. 22:12
null

A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejtette: a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. Hozzátette, az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és

olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet

is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Nagy István hangsúlyozta, a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. A közlemény szerint az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaságot – emelte ki a közlemény szerint a tárcavezető.

(MTI)

Fotónk illusztráció: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. április 17. 06:37
Az intervenciós raktárakat kellene ellenőrizni, amiket anno uniós pénzből építettek. Oda van betárolva a qkorica. Jól meg kellene a tulajokat b@szni bírsággal, mert a feltétel az volt, hogy TRANZIT országként Afrikába megy tovább az áru.
Menő manó
2023. április 16. 10:22
Folytatás: 4. A nyugati üzleti társaság az itt keletkezett 2x-es profitját (Ukrán ganona eladása magyar piacon, magyar gabona értékesítése nyugatin) természetesen kiviszi az országból. 5. A magyar gazda segélyért és hitelért folyamódik, hogy termelni tudjon. A segélyt és a hitelt is a magyar államtól várja. 6. A magyar állam eladosódik a 2-es és az 5 -ös pontok miatt is, valamint, hogy kevesebb adóbevétel folyik be Tao és Áfa miatt is. Ezek után szeretném megkérdezni miért is vagyunk még az EU és a NATO tagjai? Miért is mondja Orbán, hogy Magyarország a NYUGAT-hoz tartozik? (Mint csicska, feláldozható megvetett nemzet). Köszi Orbán, de én nem kérek ebből.
Kriszta67
2023. április 16. 10:02
Ide lehet vinni az ukrán cuccot: https://index.hu/kulfold/2023/04/14/ensz-forrashiany-csad-elelmezes/
Yowivi
2023. április 16. 09:40
Helyes, ennyivel mi is tartozunk nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!