A tüntetések néhány résztvevőjéből celeb lett, de előbb-utóbb kikoptak a közéletből

2023. május 01. 09:02

NoÁr színészi karrierjét nem befolyásolta negatívan a kormánykritikus attitűdje, de magyarázkodni kényszerült, hogy miért vállalt szerepet a Hadik című filmben.

2023. május 01. 09:02
null

Somogyi Zoltán és Deák Dániel komoly verbális csatát folytatott a közösségi médiában amiatt, hogy a balliberális szociológus találkozott a Pankotai Lilivel, aki az utóbbi hónapokban a diáktüntetések ünnepelt sztárja lett, elsősorban az alig megválogatott szavai, a káromkodásai révén. Somogyi szarházinak nevezte a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, és arra utalt, Pankotai csak 18 éves, ennek ellenére a „hatalom lesipuskás fotósai” lekapták, amint belépett az Átszálló névre hallgató helyre. Deák erre azt válaszolta, hogy Somogyi képmutató. „Lili kezébe nem mi tettünk hangosbemondót. Nem mi küldtük a színpadra. Nem mi tettük a liberális médiumok címlapjára. Hanem a baloldal” – fogalmazott.

Pukli még pártot is alapított

Pankotai Lilit megelőzően már több tanár, diák vállalt közéleti szerepet – az ellenzék biztatására vagy legalábbis támogatásával –, tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. Az egyik legismertebb szervezet, a Tanítanék Mozgalom, amely – a saját honlapjuk szerint – „2016-ban indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete által publikált, a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként”. Ennek meghatározó alakja Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium akkori igazgatója volt. Ő korábban az MSZP tagjaként politizált, nem sokkal később kilépett, állítása szerint Gyurcsány Ferenc miatt.

Kisebb belpolitikai vihart aratott, hogy Pukli még 2016 októberében otthagyta a Tanítanék Mozgalmat. Arra hivatkozott, hogy bár fontos számára az oktatás ügye, de szakmai és nem politikai szempontból. S azt is elmondta, ő nem a baloldal messiása, ne várják tőle a kormány megbuktatását. Ehhez képest alig pár hónappal később megalapította a Polgári Világ Pártot, amely az euró támogatását tűzte ki célul és népszavazást akart kiíratni a közös valuta bevezetéséről. Kezdetben nagy sikert aratott az ötlet, de nem sokkal később elhalt a kezdeményezés, de maga a párt is. Pukli mára visszavonult a közéletből, egy általános iskolában tanít magyart és történelmet.

A Független Diákparlament diáktüntetéseket, vitafórumokat,

ismeretterjesztő előadások szervezett elsősorban, de belpolitikai szerepet is vállalt. 2016. február 19-én demonstrációt szervezett Pukli támogatására, miután a tankerületi vezetője vizsgálatot indított a tanár ellen. A Diákparlament szóvivője, a sajtó gyakori szereplője Kálló Dániel volt, aki azzal vált igazán ismertté, hogy 2018. január 17-én az Echo TV-ben a riporter nyelvtani szempontból bírálta a szervezet programját és úgy vélte, a diákok azért akarnak kevesebbet tanulni, hogy többet bulizzanak és videojátékozzanak. Az ellenzéki sajtó bírálta Velkovics Vilmos újságírót, mert szerintük kioktató és fölényes volt, és a diákot megvédte a magyartanára is. Kálló most a Pulai András vezette Publicus Intézet elemzője.

Molnár Áron színészi karrierjét nem érintette hátrányosan

A kiskunfélegyházi Nagy Blanka 2018 decemberében lett a baloldal egyik ikonja, amikor részt vett és beszédet mondott a túlóratörvény ellen szervezett kecskeméti tüntetésen. A diáklány elképesztően trágár stílusban beszélt, azt mondta, egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot, ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá, úgy „ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz” – jelentette ki. Majd úgy fogalmazott: „csak üzenem annak a bajszos fasznak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát”. Nagy Blanka 2019-ben csatlakozott a Momentumhoz, elindult a városában az önkormányzati választáson, de vereséget szenvedett, 2020 novemberében távozott a liláktól. Mostanában nem szerepel sokat, úgy tűnik, átadta a stafétabotot Pankotainak, pár hónappal ezelőtt például

Molnár Áron szintén komolyan exponálta magát a pedagógusok, diákok mellett. A NoÁr művésznéven futó színész rendszeres fellépője akcióknak, demonstrációknak, pár nappal ezelőtt is tüntetésre hívott a státusztörvény elfogadása ellen. Egy időre alábbhagyott a lelkesedése, amikor azzal vádolták meg, hogy a kiállását üzleti célok is motiválják, mert ezeket az eseményeket kihasználva pólókat, pulóvereket árul. Az év elején megtartott Tudásmenet az oktatásért elnevezésű gyalogmenettel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezetével is összerúgta kissé a port. Nem vettek részt az egyik eseményen, arra hivatkozva, hogy „sajnos megint bejött a már jól bevált lejárató kampány szólama, miszerint »rátelepszünk« egy eseményre” – mint fogalmazott Facebook-oldalán.

Molnár színészi karrierjét azonban nem befolyásolta negatívan a kormánykritikus attitűdje, szerepet kapott például az állam által támogatott Hadik című filmben. Emiatt a balliberális oldalról támadták, így magyarázkodásra kényszerült. Azt írta, „tudnom kellett, hogy ez is csak a NER propagandát tolja-e. Mert ha igen, akkor nem veszek részt benne. Az első forgatókönyv-változatát baromi izgalmasnak tartottam. A sztori elmeséli a történelmünk legnagyobb huszárcsínyét, a figurája pedig egy valódi kihívás volt.” Majd kijelentette, hogy véletlenül került a filmbe, megfelet a csatingon, szerinte a döntéshozók nem tudták, hogy Molnár Áron színész azonos noÁrral, a mozgalmárral.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bulldog Orange
2023. május 02. 07:19
Noár, magyarul sötét ... Nomen est omen.
56október
2023. május 01. 15:51
Kikopnak mint kutyaxar a hóból. Néha már sajnálom őket, mint mindenkit, akit eszköznek használnak.
SimplyRed
2023. május 01. 15:50
A tanárok, pedagógusok bérét rendezni kell, de minél előbb, mert nincs aki tanítsa a gyerekeimet. Aki meg van az sem ér sokat, alacsony a léc. Ha normális bért kapnak mehet a teljesítmény alapú elszámolás, ahogy minden más dolgozó ember esetében is ez így van, aki nem elkényelmesedett közalkalmazott. Ezen tehát ne tessék felháborodni. Ami ezeket az embereket illeti, ezek azért tényezők a mai média térben, mert foglalkozunk velük. Nem kell, nincs jelentőségük. Ahol az emberek a Facebook híreiből tájékozódnak már alapvető probléma van. Ma elég egy politikusnak egy Twitter bejegyzést írnia. Milyen sajtóról beszélünk, aki beéri azzal, hogy ezeket szemlézi.? A mai sajtó legyen az a fos vagy a ner tesz egyáltalán fel politikusnak kérdéseket? Ma csak média munkások léteznek itt is ott is, minket választókat pedig valójában nem is érdeleknek a kérdések. És ezek a noár féle jelenségek is csak ezt a szimbiózist szolgálják.
mijjamano
2023. május 01. 15:41
MolnÁron a szar maradt, az átok nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!