Gyerekpezsgő és sátrazás, csipetnyi bátorság és potenciális jogsértés – kik tüntetnek most a Sándor-palotánál?

2023. május 31. 16:10

Kedd óta „virrasztásos” tüntetést folytat a Sándor-palota előtt az Egységes Diákfront, csütörtök este pedig noÁrék veszik át a stafétabotot.

2023. május 31. 16:10
null

Újra tüntetés kezdődött a Sándor-palotánál. Amint arról a Mandiner is beszámolt, az Egységes Diákfront nevű szerveződés kedd estére hirdetett gyülekezőt a Várba, ahol azóta virrasztásos tüntetéssel igyekeznek nyomást gyakorolni Novák Katalinra annak érdekében, hogy ne írja alá a pedagógusok jogállásáról szóló törvényt. A mindössze néhány tucat tüntető célja, hogy június 1-ig, azaz csütörtökig folyamatos jelenlétével tüntessen. 

A diákok kedd éjfélkor „felköszöntötték” a 60. születésnapját ünneplő Orbán Viktort, a „Boldog születésnapot” kezdetű dalt énekelve gyerekpezsgőt bontottak. A tüntetés hamar visszhangra talált, Rákay Philip például közösségi oldalán foglalkozott az akcióval. „Sátrakat is vernek, lesz virrasztás, szójás latte, helyesírási verseny, meg DIK-TA-TÚÚÚÚÚÚ-RA kántálás kánonban” – írta, majd feltette a kérdést, „Vajon Hadházy is kint alszik, orrára tolt szemüvegében? Nagyon izgi!” – fogalmazott

A szervezők álláspontja szerint egyébként „a státusztörvény nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak”.

Kik ők valójában?

Az Egységes Diákfront a közelmúlt oktatáspolitikai kérdések köré szerveződő utcai tüntetésein nőtt ki a semmiből. Már a tél folyamán szerveztek megmozdulásokat, például ülősztrájkot, a közelmúltban pedig különösen felpörögtek és különböző nagyságú (néhány tíz főtől több ezerig) tüntetések sorozatával hívták fel magukra a figyelmet. Emlékezetes, hogy május közepén „Gyerekeket bántasz! - 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” címmel szerveztek vonulásos tiltakozást, amelynek Facebookon létrehozott eseményét a közösségi oldal törölte. A Meta arra hivatkozott, hogy algoritmusa gyűlöletbeszédet azonosított, míg a Diákfront úgy vélte, a Megafon és a kormány fél tőlük annyira, hogy „ráküldték trollhadseregüket” az esemény oldalára. Később kiderült, hogy az amerikai vállalatnak volt igaza, az esemény oldala körülbelül egy nap elteltével újra elérhetővé vált. 

Az Egységes Diákfront egyébként akkor és azóta is azt követeli, hogy a kormány üljön le velük tárgyalni a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezet részleteiről és az oktatáspolitika más kérdéseiről.

Hogy miért pont bennük kellene látnia a kabinetnek a potens és felhatalmazással rendelkező tárgyalópartnert, egyelőre nem tisztázott. 

A szervezet népszavazási kezdeményezéssel is előrukkolt, 200 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni – megfogalmazásuk szerint „az oktatás jövőjéért”. Az általuk 7Igenes népszavazásnak nevezett referendumterv kérdései között a jogállásról szóló törvény mellett kérdeznék a választópolgárokat az önálló oktatási minisztérium létrehozásáról, a pedagógusbérek emelésének inflációs rátához kötéséről, a sztrájkjog kiterjesztéséről (a még elégséges szolgáltatás törvényi kereteinek eltörlésével), valamint arról is, hogy Pintér Sándor ne lehessen miniszterként az oktatáspolitikáért felelős (kvázi személyre szabott jogalkotást követelve, ami némiképp kívül esik a jogállamiság definíciós kísérletein). 

A színpadon Pankotai Lili és noÁr

Az Egységes Diákfront csütörtök kora estig tervezi a sátras-virrasztós tiltakozást, éppen addig, amikor országszerte 15 városban kezdődik tüntetés. Ennek már a baloldali aktivista, noÁr és a Tanítanék Mozgalom a főszervezői. Budapesten kívül Sopronban, Pécsen, Szegeden, Miskolcon, Szentesen, Egerben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szekszárdon és Balassagyarmaton tiltakoznak majd a baloldal által következetesen „státusztörvénynek” nevezett tervezet ellen. „Egy csipet bátorság és jogtudatosság kell hozzá”, fogalmazott a tüntetésre buzdító videóban az aktivista,

nyitva hagyva a kérdést, hogy pontosan mire készülnek csütörtök este és mi az, ami miatt már előre jogi segítséget írnék a tüntetések résztvevőinek. 

Az elmúlt hónapokban pajzsra emelt Pankotai Lili legutóbb azzal került a hírekbe, hogy Novák Katalin hivatala előtt tiltakozva látványos nyelvi hibát vétett: a fiatal aktivista pólóján az „Elvieg” (sic!) felirat volt olvasható, noha azt akarta üzenni, hogy meglátása szerint a köztársasági elnök csak elvileg független. 

Pankotai Lili megpihenhet, érkezik a noÁr, de már nem a jobb oktatás a cél, inkább a „rendszer" lebontása

Miközben az LMP az akkugyárak ellen küzd (szinte magányosan), a budapesti főpolgármester adók be nem fizetésével igyekszik „térdre kényszeríteni" a kormányt, illetve benevezni a jövő évi önkormányzati választásra, Gyurcsány Ferenc és pártja megkésett árnyék-majálisokkal operál, az MSZP a túlélésért, a Párbeszéd a láthatóságért küzd, addig ismét itt van velünk az úgynevezett civil aktivizmus.

 

Nyitóképünk illusztráció. A fotó 2022. október 14-én készült. MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik