Már csak egy tanúra várnak a Gyárfás-perben

2023. május 08. 21:00

Júliusban zárhatja le a bizonyítási eljárást a Fővárosi Törvényszék, amely november közepén hirdetheti ki elsőfokú ítéletét.

2023. május 08. 21:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Egy tanú híján befejezte a bizonyítási eljárást a Fővárosi Törvényszék a Fenyő János médiamogul 1998-as, azaz huszonöt évvel ezelőtti meggyilkolása kapcsán, Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen indult büntetőperben.

A bíróság júliusban tart újra tárgyalást az ügyben, amikor meghallgatnák a már többször idézett 10-es számú védett tanút, aki azt állította, hogy Portik Tamás őt is megbízta, hogy okozzon kárt a sértettnek, de ez nem sikerült.

Ha ezt a tanúvallomást is sikerül letudni, akkor a törvényszék befejezi a bizonyítási eljárást a büntetőperben,

amely még 2019 novemberében kezdődött.

Ezután jöhetnek majd a perbeszédek, a vádlottak felszólalásai, illetve az első fokú ítélet kihirdetése. Erre azonban a nyáron még biztosa nem fog sor kerülni.

Többnapos felszólalások várhatók

Úgy tudjuk, az eljáró ügyészek perbeszéde egy-, másfél napi tart majd, ezek után a vádlottak ügyvédjei kezdik el több naposra tervezett védőbeszédeiket, amelyek a szeptemberre tervezett tárgyalási napokon fejeződhetnek be.

Végül a vádlottak szólalhatnak fel az utolsó szó jogán, de ezeknek időtartamát egyelőre nem lehet megbecsülni.

Amennyiben minden a tervek szerint halad,

Póta Péter bíró november közepén hirdetheti ki az első fokú ítéletet.

A bíróság eddig több, mint félszáz tanút hallgatott meg, köztük az egykori keresztapát, Tasnádi Pétert, aki később interjút is adott lapunknak. Tasnádi volt az, akit a vádirat és saját vallomása szerint is először bízott meg Gyárfás Tamás a VICO-vezér meggyilkolásával.  

De meg kellet jelennie a bíróság előtt Kuncze Gábor egykori belügyérnek, valamint Friderikusz Sándor televíziós producernek, műsorvezetőnek is. 

Mindkettejüket annak 120 oldalas, a Nap TV egykori tulajdonosának gazdasági visszaéléseiről szóló iratokat tartalmazó dossziéval kapcsolatban idézték be, amelyet Fenyő adott oda állítólag a belügyminiszternek, a két médiavállalkozó konfliktusának idején, 1997-ben.

De beidézték tanúként az alvilág egykori nehézfiúit is, hogy mondják el, mit tudnak az ügyről. 

Sok érdekességet mondott a vádlottakról az igazságügyi pszichológus szakértő, ugyanakkor heves viták kísérték a tárgyaláson a hang és nyelvész-szakértői véleményeket, amelyek azt próbálták megválaszolni, hogy manipuláltak vagy sem a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti, rögzített beszélgetések.

Négy éve emeltek vádat

Az ügyben Gyárfás és Portik ellen 2019 júliusában emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a Nap TV volt tulajdonosa adott megbízást Fenyő János médiavállalkozó, a VICO-birodalom feje ellenei merényletre,

miután „az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki” közöttük, a vádlott pedig 1997-ben elhatározta, hogy „a játszma végleges lezárása érdekében” megöleti riválisát.

Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg a merénylet megvalósításával, majd miután ő nem teljesítette a megbízást, Portik Tamáshoz fordult, aki az azóta életfogytiglani fegyházra ítélt Jozef Rohác nevű személlyel gyilkoltatta meg a médiamogult.

Rohác 1998 február 11-én a Margit utcánál egy gépfegyverrel leadott sorozattal végzett a saját autójában a piros lámpánál várakozó Fenyő Jánossal, aki azonnal meghalt.

Nyitókép: Gyárfás Tamás, és jogi képviselője, Zamecsnik Péter a bíróságon (Fotó Ficsor Márton / Mandiner)

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Srptk
2023. május 09. 06:46
A fénykép tipikus! Összehordta a szél a
zsolti123
2023. május 08. 23:55
Perczel Tamás, az igazi tanú, mert már nem volt veszteni valója
zsolti123
2023. május 08. 23:19
Perczel Tamás, a meggyilkolt Fenyő János egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe vele a halála körüli években. A vallomást „Számvetés” címmel hat részletre vágták, és 2005-ben kiadták. https://youtu.be/ywwxYBDyRdI 4 óra 20 perc
kurbitalis
2023. május 08. 23:11
Tanúm az Ég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!