Tovább vitatkoztak a hangfelvételeken a Gyárfás-per szereplői

2021. június 30. 17:11

Manipuláltak vagy sem a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti, rögzített beszélgetések? Ezen vitatkoztak a felek a büntetőper szerdai tárgyalásán. A Fenyő János elleni gyilkosságban felbujtással vádolt volt Nap Tv-tulajdonos részletekbe menően igyekezett bizonyítani, hogy a beszélgetéseket elemző nyelvészeti szakvélemény következtetései hamisak. A felek többször összeszólalkoztak a tárgyaláson.

2021. június 30. 17:11
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A Gyárfás Tamás és Portik Tamás között, utóbbi által titokban rögzített hangfelvételek manipuláltságának boncolgatásával folytatódott szerdán a Fővárosi Törvényszéken a Nap Tv volt tulajdonosának büntetőpere.

Ismert,

Gyárfást azzal vádolja az ügyészség, hogy ő volt a felbujtója Fenyő János médiamogul 1998-as meggyilkolásának.

A vád szerint a Nap TV egykori tulajdonos a gyilkossággal a már többszörösen elítélt Portik Tamást bízta meg, aki végül az Aranykéz utcai robbantás és más bűncselekményekkel vádolt, majd életfogytiglanra ítélt szlovák Jozef Roháccsal gyilkoltatta meg Fenyő Jánost.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a nyomozás sokáig nem jutott előre, míg Jozef Rohác DNS-ét nem azonosították a gyilkosság helyszínétől nem messze eldobott sapkában.

A vád egyik legfontosabb fegyverét a már említett hangfelvételek jelentik, amelyek pár évvel ezelőtt nem máshonnan, mint a Farkasréti temetőből kerültek elő. Az ügyészség szerint ezek egyértelműen alátámasztják, hogy Gyárfás adott utasítást a VICO birodalom fejének meggyilkolására.

Gyárfás és védője, Zamecsnik Péter ezeknek a hangfelvételeknek a bizonyító erejét próbálja minden eszközzel megkérdőjelezni, ahogy az ezekről készült hang és nyelvész-szakértői véleményeket is.

A nyelvészeti szakvélemény ugyanis sokkal inkább a vádat erősíti.

Eszerint nem manipuláltak a Gyárfás-Portik beszélgetések, sőt, az sem nyert bizonyítást, hogy Portik manipulálni próbálta volna beszélgetőtársát. A hanganyag a felek kölcsönös függőségi viszonyáról árulkodik.   

Zamecsnik az előző tárgyaláson önellentmondásosnak, kompetencián túlinak minősítette a szakvéleményt, amely nélkülözi az alapvető logikai összefüggéseket és a vádiratot kívánja alátámasztani.

A szerdai tárgyaláson az ügyész a hangszakértői véleményre alapozva leszögezte, hogy a hangfelvételek – bár észlelhetők rajta szakadások – manipulálása kizárt. Mint kifejtette: vannak olyan beszélgetések, amelyeket két felvevővel rögzítettek. Az egyiken hallható szakadás, a másikon nem. De ha az egyiket manipulálták, hogy az terhelő legyen a vádlottakra, akkor a másikkal ezt miért nem tették meg? – tette fel a kérdést az ügyész, hozzátéve, hogy ezen kívül miért manipuláltak volna irreleváns részleteket, mint például a háttérben hallható lépések.

A védelem azonban továbbra is kitart eredeti álláspontja mellett, sőt, megkérdőjelezték a szakértők hozzáértését is, amelyből adódott egy kis perpatvar, miután Zamecsnik Péter és az egyik szakértő kölcsönösen kioktatták egymást.

Gyárfás Tamás Ránki Sára nyelvészeti szakértővel szólalkozott össze, és egy ponton úgy fakadt ki, hogy 

az életéről van szó, a szakértő pedig börtönbe akarja őt juttatni. 

Gyárfás szerint Ránki véleménye csak a terhelő elemekre koncentrált, és szakmailag súlyos problémákat vet fel. Megjegyezte, hogy a szakértő ismeri Portik manipulatív szándékát, de nem von le ebből semmilyen következtetést. Megismételte, hogy a hangfelvételeken 3551 esetben nem érthető mondat, mondatrész, vagy közbevágás miatt nem tudható meg, hogy mi hangzott vagy hangzott volna el. Ezen túl a szekértő nem tud vagy nem akar jelentőséget tulajdonítani az iróniának sem.

A tárgyalás egy érdekes adaléka volt egyébként, hogy a távmeghallgatáson keresztül bekapcsolt Portik közölte: vannak olyan rögzített hangfelvételek, amelyeken Princz Gáborral, a Postabank korábban elhunyt vezérigazgatójával, valamint az ebben az ügyben is nyomozó Kovács Lajossal, az ORFK úgynevezett „döglött ügyek” osztályának vezetőjével beszélget. Sőt, olyan felvétel is van, amelyen a szintén elhunyt Kiss Ernő volt dandártábornokkal, volt XIII. kerületi rendőrfőkapitánnyal beszél. Hogy ezek hol vannak, arra azonban Portik nem volt hajlandó válaszolni. 

A per a hangfelvételek lejátszásával folyatódik.

A nyitóképen: Gyárfás Tamás, a háttérben védője Zamecsnik Péter (fotó:Ficsor Márton)

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 01. 09:53
2121-ben már nem lesz gond....
Camael
2021. június 30. 19:31
amikor a megbízás történt már akkor tudta a fél alvilág és nyilván Pintér is hogy Gyárfás áll mögötte ...előbb fog végelgyengülésben meghalni minthogy jogerősen elitéljék
Lion
2021. június 30. 19:10
Gyárfás elvtárs végnapjai? Megérdemli, ocsmány alak.
apoa
2021. június 30. 19:06
Elszórakoztatják egymást még egy pár évig,amíg valaki meg nem hal. Mint a Biszku esetében. Hogy a fene egye meg az ilyen rendszerváltás. Bolsik mindenhol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!