Akit a saját autójában lőttek szitává – 25 éve gyilkolták meg Fenyő János médiamogult

2023. február 11. 06:00

Nehezen jutott el a hatóság az elkövető beazonosításáig és bíróság elé állításáig, a nyomozás többször vakvágányra futott, de egy DNS-minta végül perdöntő bizonyítékot szolgáltatott. De hogy kinek állt leginkább útjában a VICO-birodalom vezére, az máig kérdéses. Az ügyészség Gyárfás Tamást vádolja a felbujtással, a Nap TV egykori tulajdonosa azonban határozottan tagadja bűnösségét. Negyed évszázaddal a gyilkosság után talán tavasszal megszületik az erről szóló első fokú ítélet.

2023. február 11. 06:00
null
Baranya Róbert

1998. február 11-ét írtunk, a VICO-birodalom feje, Fenyő János délután fél hat után hagyta el cége rózsadombi székházát, beszállt fekete Mercédeszébe, és elindult a Margit körút felé. Végighaladt a Margit ligetnél lévő rövid szerpentinen, majd a Mecset utca végének jobbkanyarja után besorolt a piros lámpánál feltorlódott kocsisorba.

Vele együtt indult el egy fehér Mitsubishi Galant, amely a székház óta követte Fenyő autóját. A Mitsubishiben Jozef Rohác, az akkor már ismert szlovák bűnöző és két társa ült. Mikor Fenyő autója beállt a kocsisorba, a fehér Mitsubishi rövid időre leparkolt a Mecset utca végén, míg Rohác kiszállt belőle. A sofőr ezután szabálytalanul megfordult az autóval és elhajtott.

Rohác gyalog indult le a Margit utcán és pár másodperc alatt Fenyő autója mellé ért, az anyósülés felőli oldalon. Ekkor elővette a kabátja alá rejtett,

hangtompítóval felszerelt géppisztolyt és az utasülési ablakon keresztül, egy-másfél méterről, tüzet nyitott a volán mögött ülő vállalkozóra.

Semmit nem bízott a véletlenre: összesen két sorozatot, nagyjából 15-20 lövést adott le, majd egy ott parkoló autó alá dobta a gépfegyvert és sietve elindult a Margit körút felé. A körutat elérve jobbra fordult és tovább haladt a Moszkva tér irányába – ekkor már futva. A Margit krt 11. számnál lévő kapualjban azonban megállt, és ott eldobta kabátját, sapkáját és kesztyűjét. Majd továbbszaladt és lefordult a Mechwart lépcsőnél, majd eltűnt.

A tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a gyilkos fegyvert, egy Agram-2000-es típusú géppisztolyt még aznap megtalálták, ám a Mitsubishi csak később került elő. Fenyő János azonnal meghalt, esélye sem volt a túlélésre.

A médiamogul egy évvel a halála előtt, az 1997-es újságíró bálon. (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)
A médiamogul egy évvel a halála előtt, az 1997-es újságíró bálon. (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

Nincs elég bizonyíték

A birodalmát építő médiavállalkozónak kiváló kapcsolatai voltak,

ám rámenőssége és egyben felemelkedése sokaknak szúrta a szemét.

Fenyő a 80-as években már sikeres fotós volt, több évig élt és dolgozott az Egyesült Államokban, mielőtt hazatért. 1988-ban alapította meg médiavállalkozását, a VICO-t, amely a videokazetta kölcsönzés és árusítás fellegvára lett. Fenyő itt azonban nem állt meg, médiabirodalmat kezdett építeni, akkor jól futó lapokat vett meg, majd a tévézés felé fordult.

Meggyilkolása az egyik láncszem volt a kilencvenes évek második felének leszámolási hullámában, ám mégis kivétel, hiszen a médiavállalkozó nem volt a szervezett alvilág ismert alakja, ahogy oly sokan, akiket eltettek láb alól azokban az években. Mindez egyben azt is jelentette, hogy elsőre a rendőrség sötétben tapogatózott, nem csak az elkövetőkkel, de az esetleges felbujtókkal kapcsolatban is.

Először albán bűnözőket sejtettek a gyilkosság mögött, ám kiderült, hogy ez vakvágány. Más, konkrét gyanúsított nem volt, pontosabban senki ellen nem volt megfelelő mennyiségű bizonyíték. Ezzel együtt több név is felmerült, mint akiknek érdekükben állhatott Fenyő likvidálása.

Kovács Lajos, nyugalmazott rendőr ezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának úgynevezett „döglött ügyek osztálya” egykori vezetője már korábban és a most zajló büntetőperben is azt mondta, hogy Gyárfás Tamás,

a Nap TV egykori tulajdonosa az elejétől képbe került felbujtóként, sőt vele szemben merült fel a legalaposabb gyanú.

Ennek egyik alapja volt az az akkori rendőrségi információ, miszerint 1997 őszén Gyárfás Tamás találkozott Tasnádi Péterrel, akinek megbízást akart adni Fenyő likvidálására. Ezt maga Tasnádi is többször megerősítette. A Fenyő és Gyárfás közötti nézeteltérések az RTV műsorújság kiadói jogának kapcsán kezdődtek és a Nap TV körüli huzavonával folytatódtak. Konfliktusukról ekkor már mindenki, még a politikai vezetés is tudott.

A rendőrség azonban végül 2002 februárjában eredménytelenül zárta el a nyomozást.

Kezd összeállni a mozaik

Bár a későbbi években fel-felmerültek hírek a gyilkosság lehetséges elkövetőiről, az első fordulat Rohác 2011-es elfogásakor következett be, miután kiderült, hogy DNS mintája megegyezett a gyilkos által eldobott ruhákban talált mintákkal. Roháctól még a Seres Zoltán elleni 1997-es gyilkosság során vettek mintát, de azt a merényletet nem tudták rábizonyítani.

Jozef Rohác a Fővárosi Törvényszéken 2016-ban (Fotó:MTI/Kovács Tamás)
Jozef Rohác a Fővárosi Törvényszéken 2016-ban (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

A szlovák férfi ekkor már ismert bérgyilkos volt, ám Magyarországon nem ezzel, hanem egy ennél is brutálisabb bűncselekménnyel, az Aranykéz utcai robbantással vált híressé, hírhedté. Az 1998 július 2-án végrehajtott merénylet célpontja az olajszőkítésben részt vevő Boros Tamás vállalkozó volt, ám rajta kívül még három ártatlan ember vesztette életét a robbantásban. 2012-ben aztán elfogták a régóta keresett Portik Tamást is, a kilencvenes évek leszámolásainak egyik kulcsfiguráját, akit ezzel az üggyel is összefüggésbe hoztak.

A Fővárosi Főügyészség végül 2013 márciusában nyújtotta be a vádiratot Jozef Roháč és társa ellen, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

A felbujtás azonban még nem került terítékre, a vádirat szerint Rohác egy ismeretlentől kapott megbízást,

a gyilkosság megszervezésébe és előkészítésébe pedig korábbi bűntársait, Ladislav Trnkát és Jozef Hamalát is bevonta.

A bíróság 2017. május 17-én Jozef Rohácot jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt. Az utóbbi merénylet kapcsán felbujtóként ítélték el Portik Tamást, aki 13 évet kapott.

Hangfelvételek a temetőből

Az újabb fordulat még ebben az évben bekövetkezett, ez a rendőrség későbbi, 2019 júniusi közleményéből derült ki. Az ORFK közleménye szerint az eljárás során a nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét.

Ekkor nevezték meg először hivatalosan Gyárfás Tamást,

aki a megalapozott gyanú szerint megbízást adott régi ismerősének Portik Tamásnak a Fenyő János elleni gyilkosságra. Portik végül Roháccal végeztette el a „piszkos munkát”. 

Bár erről akkor nem közöltek részleteket, a döntő bizonyítékok között voltak azok a többek között a Farkasréti temető egyik kriptájából előkerült hangfelvételek, amelyek Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetéseit tartalmazták. Júliusban az ügyészség vádat emelt Gyárfás ellen, felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt. 

Büntetőperek

Gyárfás Tamás pere 2019 novemberében kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és jelenleg is tart, de Portik Tamás folyamatos ügyvédváltásai miatt teljesen bizonytalanná vált az első fokú ítélet lehetséges időpontja. A Nap TV egykori tulajdonosa következetesen tagadja bűnösségét. 

Gyárfás Tamás, Zamecsnik Péter ügyvéd és Ihász Sándor, a volt főügyész tárgyalásán 2021 decemberében (Fotó:Ficsor Márton/Mandiner)
Gyárfás Tamás, Zamecsnik Péter ügyvéd és Ihász Sándor, a volt főügyész tárgyalásán 2021 decemberében (Fotó:Ficsor Márton/Mandiner)

Az ügy érdekes mellékszála az Ihász Sándor volt fővárosi főügyész elleni eljárás, amelyben éppen pénteken mondták ki az első fokú ítéletet. Az ügyészség hivatali visszaéléssel vádolta Ihászt, amiért a Portik-Gyárfás beszélgetések egy leiratát, amit Gyárfás adott neki át 2017 novemberében és amelyek bizonyítékként szolgálhattak volna az ügyben, hivatali helyiségének szekrényében őrizte ahelyett, hogy átadta volna azokat a nyomozóhatóságnak. 

Nyitókép: A gyilkosság helyszíne 1998 február 11-én. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2023. február 12. 15:58
lelőtték, hát lelőtték. Isten nyugosztalja, jó ember volt, mindig adott a koldusoknak a tálkájukba pénzt, meg patronált sok száz szegény lelencgyereket, hogy egyetemen tanulhassanak.
zsolti123
2023. február 11. 23:57
Ki lőtte le Fenyő Jánost? https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9022642&la=163701074 https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9213204&la=163692770
Selamat
2023. február 11. 12:56
Gyárfás már csak a Naptv miatt is megérdemelne egy életfogytiglant. A többit meg adják majd hozzá.
Nehidd El
2023. február 11. 11:59
"Az ügy érdekes mellékszála az Ihász Sándor volt fővárosi főügyész elleni eljárás, amelyben éppen pénteken mondták ki az első fokú ítéletet." Nem kellene elhallgatni, hogy Ihász nemcsak Gyárfás jó barátja, hanem egyben a DK hivatalos igazságügyi szakértője is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!