Magyar Nemzet: a baloldal külföldi finanszírozásának több mint kétharmada Soros Györgytől érkezhetetett

2023. április 21. 12:14

A lap szerint már korábban is számos jel mutatott arra, hogy Soros György is részt vesz a baloldal finanszírozásában.

2023. április 21. 12:14
null

Tavaly a baloldal kampányára külföldről érkezett források több mint kétharmada közvetlen vagy közvetett módon Soros Györgytől érkezett – írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet, hogy 2023 januárjában hozták nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ által a parlament nemzetbiztonsági bizottsága számára készített második részjelentését. Ebből kiderült, hogy a Karácsony Gergely volt főtanácsadója, Korányi Dávid által létrehozott Action for Democracy nevű amerikai szervezet közel 3,2 milliárd forintot utalt át hazánkba a magyarországi választások előtt, illetve után. Emellett egy svájci alapítvány is közel kilencszázmillió forintot juttatott az Oraculum 2020 Kft.-nek, mely az EzaLényeg nevű baloldali portál kiadója. Így

összességében több mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldal kampányára

– írja a Magyar Nemzet. Ebből a pénzből a lap szerint másfél milliárd forint került részben a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-csoporthoz. A Magyar Nemzet arra is emlékeztet, hogy nyomozások is indultak, a DatAdattal összefüggésben a rendőrség személyes adattal való visszaélés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt folytat eljárást.

Az amerikai pénzek miatt emellett szintén a NAV rendelt el költségvetési csalás gyanújával nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás miatt vizsgálódott. Utóbbi nyomozást később átvette az adóhatóság. Ahogy a Magyar Nemzet írja: korábban is számos jel mutatott arra, hogy Soros György is részt vesz a baloldal finanszírozásában. Néhány nappal az április 3-i választás előtt a milliárdos spekuláns fia, Alexander Soros a Twitter-oldalán is közzétette a külföldi finanszírozás mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját.

Ráadásul Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít – írja a lap.

Mindezeken túlmenően a Magyar Nemzet azt is feltárta, hogy az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt néhány nappal

Korányi Dávid is részt vett egy konferencián Münchenben, ahol ott volt Alex Soros, a milliárdos üzletember, Soros György fia.

Ezt többek között egy videó is bizonyítja, miként azt is, hogy a 2022. február 18. és 20. között megrendezett konferencia vonatkozó panelbeszélgetésén egyedül Karácsony nem tudott angolul, ezért az előre megírt szövegét magyarul olvasta fel. Korányi pedig lefordította azt a többi résztvevő számára.

Márki-Zay Péterék visszatérően azzal érveltek, hogy a külföldi támogatás magánszemélyek mikroadományaiból jött össze. Ezt viszont számos bizonyíték is cáfolta. Így például az, hogy bár az Action for Democracy nevű szervezet éppen hogy csak létrejött, szinte azonnal százmilliókkal támogatta a baloldal kampányát.

Később Rákay Philip szintén cáfolta a mikroadományos magyarázatot, amikor bemutatta, hogy a kampány idején mindösszesen 11 támogatót mutatott az Action for Democracy adománygyűjtő felülete. Sőt azt még maga Korányi Dávid is elárulta, hogy intézményi támogatóik is voltak. Végül, de nem utolsósorban, 2023 január végén arról írt az MSZP egykori kommunikációs igazgatója, Kerényi György a Szabad Európa Rádió honlapján, hogy a magyarországi baloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy Kerényi konkrétan így fogalmazott: „a Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött”.

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 21. 17:17
Remélem, hogy ezt a szemete 7. íziglen még a föld is kiveti magából!
fabulon
2023. április 21. 13:56
A jobboldal finanszírozása pedig sajnos a mi zsebünkből megy. Csak az a különbség, hogy a baloldal rongyos 3 milliárdot kap, a jobboldal meg csak az MTV propagandaadóira évi 80 milliárdot költ, amit tőlünk lopnak el.
McFocker
2023. április 21. 12:50
Magyar Nemzet mint hiteles forrás :D:D:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!