Karácsony megkapta Gyurcsánytól a selyemzsinórt, amely inkább kötél

2023. április 03. 17:53

A DK elnöke brutálisan kiosztotta a főpolgármestert, aki szerinte nem teljesíti a hazafias kötelezettségét, valószínű, hogy állítanak vele szemben kihívót. A többi párt sem mond neki semmi biztatót.

2023. április 03. 17:53
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Könnyen elképzelhető, hogy Karácsony Gergely lassan elköszönhet attól a vágyától, hogy 2024-től újabb öt évig főpolgármester legyen. Persze még több mint egy év van az önkormányzati választásig, tehát sok zöld levél lehull addig a fákról, de az utóbbi időben olyan támadásokat intéztek ellene a szövetségesei, amely erősen kétségessé teszi, hogy a komplett ellenzék felsorakozik mögötte.

A főpolgármester nagyívű elképzelései sem tetszenek mindenkinek

Már tavaly is többen belengették, egyáltalán nem alapértelmezett, hogy felsorakoznak mögötte. Erről már hónapokkal korábban beszélt Gyurcsány Ferenc, akinek döntő szava van a kérdésben, de az MSZP különböző rendű-rangú politikusai is hasonlóan vélekedtek. De a legdurvábban az egykori anyapártjának a jelenlegi társelnöke osztotta ki tavaly decemberben, ezt a Facebook-bejegyzést biztosan nem tette a karácsonyfája alá.

Ungár Péter azt írta, „már a Párbeszéddel is bővült a Karácsony Gergely által hátba szúrt szereplők sora (üdv a klubban, mi az LMP-ben már többszörösen túl vagyunk rajta), de azért két dolgot szeretnék leszögezni: egyrészt Karácsony Gergelynek a 2022-es vereségben minden egyes pártnál nagyobb a felelőssége, ... Másrészt mi egy zöld párt vagyunk, ennek okán finoman se ajánljuk, hogy biztosra vegye a támogatásunkat az, aki egyrészt bő egy évvel ezelőtt a világ összes kamerájába belemondta, hogy a zöld politikának nincs meg a megfelelő támogatottsága Magyarországon, majd ... kifejti, hogy

és amúgy is a forgalomcsillapítás esetén olyan csúnyákat mondanak az autósok”.

A napokban pedig éppen akkor támadta be a DK Karácsony Gergelyt, amikor nyilvánosságra hozta eddigi egyetlen nagyívű elképzeléseit – az autósok szervezetei erről persze egészen másként vélekednek, de ez más lapra tartozik – arról, szerinte miképp kellene a főváros közlekedést a következő években fejleszteni. A főpolgármester terve az, hogy elbontják a Nyugati téri és a népligeti felüljárót, visszaállítják a villamosközlekedést a Váci út-Bajcsy-Zsilinszky út vonalán egészen a Deák térig, és marad a buszsáv a belvárosban a metró teljes átadása után is, holott már nem közlekednek rajta a pótlóbuszok.

Karácsony nem teljesíti a hazafias kötelezettségét

A 18. kerület gyurcsányista polgármestere, Szaniszló Sándor az ATV Start című műsorában hívta fel Karácsony figyelmét, hogy nem csak a belváros problémáit kellene megoldani, hiszen a budapesti lakosság többsége, több mint egymillió ember a nagykörúton kívül él. Ő is egyetért – jelentette ki – a több villamossal, zöld felülettel, zebrával, de mielőtt elbontanák a két felüljárót, legyenek figyelemmel a külső kerületek problémáira. S elmondta, naponta csaknem 300 ezer gépkocsi érkezik Budapestre az agglomerációból, s ha ezek nem tudnak a belvárosba bejutni, akkor a külső kerületek telnek meg, a szükséges p+r parkolók viszont nem épültek meg. Ez persze szimpla szakmai vitának tűnik, de mégsem az, hiszen Szaniszló nem csupán egy külső kerület polgármestere, hanem a DK árnyékminisztere is, így azért illik komolyabban venni.

De ez a kritika persze a fasorban sincs ahhoz, ahogy Gyurcsány osztotta ki a főpolgármestert a Spirit Fm című műsorában. A parlamenti előválasztásra utalva először csupán tévedésnek és hibának nevezte, hogy Karácsony a visszalépésével lehetőséget teremtett arra, hogy Dobrev Klára helyett Márki-Zay legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szerinte ugyanis ezzel

megsértette a hazafias kötelezettségét, de szerinte ez nem azonos az árulással.

Ezután még durvábbra váltott a DK elnöke. Kijelentette, úgy látja, hogy 3-as metró, a Blaha Lujza tér felújításával, két új zebra létrehozásával véget ér a főpolgármester ambíciója. Viszont – fogalmazott – ők úgy gondolják, nem beszélni kell a szabad városokról, hanem tennie kellene az önkény hatalmával, a mai kormánnyal szemben, Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy szabad Magyarország megteremtésének az indulópontja. Gyurcsány szerint a budapestieknek neki kellene menni a kormánynak ezerrel, blokád alá kellene vennie. S még egyszer előhozta, hogy Karácsony nem teljesíti a feladatát, nem teljesíti a hazafias kötelezettségét, hiszen a fővárost nem viszi bele a kormány elleni küzdelembe.

Időszerű lenne Karácsony Gergely leváltása?

Azt mondta a DK elnöke, rá kell ébreszteni a főpolgármestert, hogy rossz úton jár, majd arról beszélt, abban a politikai közösségben, ahova ő tartozik, a főpolgármesterrel szembeni kihívás már önmagában is félreértésekre adhat okot, hiszen sokan azt gondolhatják, hogy ezzel gyengítik a saját esélyeit, ezért ötször is meg kell gondolni, hogy állítsanak-e kihívót vele szemben. A DK-ban a többség úgy gondolja, hogy ne riadjanak meg ettől, játsszák le a meccset – elképzelhető, hogy előválasztást tartanak –, de ő még nem tudja, neki mi lesz az álláspontja. Egyébként három potenciális jelölt is szóba kerül bár nem nevezte meg, hogy kik, egyik inkább civil, másikuk közelebb van a párthoz.

Gyurcsány egyébként azt sem tartja kizártnak, hogy Karácsony visszalép, ha meglát egy kihívót, „volt már olyan, hogy nem jött a villamos, mégis ellépett előle” – utalt pikírten a parlamenti választási kampányra, amikor a főpolgármester azt mondta, csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos.

Az ATV a minap Gelencsér Ferencet is megkérdezte arról, hogy a Momentum támogatja-e Karácsony főpolgármester-jelöltségét. A pártelnök udvariasan kitért a válasz elől, kijelentette, az elnökségük dönt ebben a kérdésben. Információnk szerint a lila párt – kölcsönös előnyök fejében – kész lenne mögé állni, de azt

ők is érzik, hogy kezd elfogyni a levegő körülötte.

A főpolgármester feltételezhetően érzi, hogy még az ellenzéki térfélen is egyre kevesebben látják benne a jövőt – legfeljebb a saját politikai alakulata, a Párbeszéd, a Zöldek pártja áll ki mellette teljes mellszélességgel, de az 1-2 százalékával sokra nem fog menni –, ennek ellenére fennen hangoztatja, hogy ő bizony mindenképp elindul a jövő évi önkormányzati választáson a címe megvédéséért. Az előválasztásról azt mondta az ATV-nek, hogy az „egy jó intézmény akkor, ha ellenzékből indulunk”. Úgy fogalmazott, nem fél egy előválasztástól sem fél, csak jelenleg kevés értelmét látja.

***

Nyitóképen: Karácsony Gergely főpolgármester Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, illetve Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kíséretében érkezik az M3-as metróvonal újabb két állomásának az átadóünnepségére a felújított Arany János utcai állomáson 2023. március 20-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hoci74
2023. április 04. 05:59
Blokád alá helyezni a fővárost??? Ez nem az alkotmányos rend elleni uszítás Feri?
Janika50
2023. április 04. 05:27
Lassan vissza térnek a szép bolsi idők. Sztalin, Rákosi, Mao, PolPot és a többiek, mikor efftááásssak fizikailag is irtották egymást, aztán késöbb jött a rehabilitálas. Mi van a zuglói, szombathelyi nyoma veszettel, meg az ismertlenekkel. Lehet abba sem maradt a leszámolás? A Szemlőhegyi úton ennek hagyománya van.
letsgobrandon
2023. április 04. 01:00
gelgő egy papucsállat a moslék meg egy semmi
DrPepper
2023. április 03. 23:43
Lassan megsajnálom Hirhijt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!