Karácsony Gergely: Történelmi bűn volt Budapest villamoshálózatát csonkolni (VIDEÓ)

2023. március 27. 21:13

A főpolgármester az ATV-ben elmondta, hogy a Nyugati téri fejlesztések ügyében rövidesen keresni fogja Lázár Jánost.

2023. március 27. 21:13
null

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői vendége. A felvezetőben emlékeztették a nézőket arra, hogy a főváros nemrég bejelentette, hogy elbontják a Nyugati téri és a népligeti felüljárót, visszaállítják a villamosközlekedést a Váci út-Bajcsy-Zsilinszky út vonalán egészen a Deák térig, és marad a buszsáv a belvárosban a metró teljes átadása után is.

Elhangzott, hogy a 2030-ig tartó koncepciót azzal kezdik, hogy rendbe teszik a metrót. Karácsony Gergely a stúdióban hangsúlyozta, hogy a 3-as metró Magyarország legfontosabb vasúti infrastruktúrája. A főpolgármester szerint ez a beruházás lehetővé teszi majd, hogy „azt a forgalmat, amit ki tud szolgálni a metró, belekalkuláljuk majd abba az új forgalmi rendbe, amit kialakítunk a város fölött”.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész teljesen a 3-as metró, Karácsony azt válaszolta, hogy

két megállót kell még átalakítaniuk, előreláthatólag május végén tudják teljesen lezárni a beruházást

– tekintett a jövőbe Budapest első embere.

Keresni fogja Lázár Jánost a Nyugati tér ügyében

A műsorvezető ezek után felidézte azt a pénteki kijelentést, hogy „a Nyugati téri felüljáró ügyében érdemi egyeztetéseket folytatnak az Orbán-kormánnyal”. Erre Karácsony úgy reagált, hogy „ez már múlt idő”. Elmondta: korábban volt egy nemzetközi tervpályázat a Nyugati pályaudvar átépítésére, ennek a tervezése ment volna tovább uniós forrásból, de ezt a kormány most leállította.

– jelentette ki Karácsony. Majd megjegyezte, hogy erről januárban Lázár János minisztériuma döntött. Elhangzott, hogy az építési és a közlekedési miniszterrel azóta ugyan nem találkozott, de rá fog kérdezni, hogy áll ez az ügy.

Bőven lenne helye a régi villamosvonalnak

A főpolgármester ezután rátért arra, hogy arról született megállapodás, hogy a régi villamosvonalat visszaépítsék. „Történelmi bűn volt Budapest villamoshálózatát csonkolni”. Hozzáfűzte: ennek a villamosnak „bőven lesz helye a metró felett, mert irgalmatlan nagy tömeg közlekedik a tervezett vonalon naponta.”

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. március 28. 18:53
" irgalmatlan nagy tömeg közlekedik a tervezett vonalon naponta." Na vajon miért is?
pepita
2023. március 28. 12:39
Pestieket nem értem. Nyírtassi polgármesterre miért nem cserélik el.? Mindenki jobban járna.
olajfa1
2023. március 28. 11:09
TE HÜLYE FASZ! Barcelónában 20évvel ezelött AZT ÜNNEPELTÉK HOGY A VÁROSBAN MEGSZÜNTETTÉK AZ UTOLÓ VILLAMOST -azaz kötöttpályás HELYFOGLALÓ "TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZT!!!!!!! HÚSZ ÉVVEL EZELÖTT!!!!!! Te meg a "modern Budapest"-nek azt tartod hogy MOST ÉPÍTSENEK 100 ÉVES TECHNIKÁKAT A "MODERN VÁROSODBA"!!!!! TE NEM CSAK KORRUPT VAGY HANEM HÜLYE IS!!!!!!!!!!
Szorgos Lajhár
2023. március 28. 11:05
Sajnos utoljára 12 éve voltam Prágában. A Vencel téren a közepe táján keresztülmegy a villamos, a sétáló zóna pedig épkézláb ötlet volt. Nem tudom, akadálymentesítették-e a (régebbi) metróállomásokat. A villamosok megtartása már a város dimbes-dombos felszíne, a sok szűk és kevés széles utca miatt nagyon is indokolt (volt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!