Bátor és tisztességes döntés – így reagált Gaudi-Nagy Tamás a köztársasági elnök döntésére

2023. április 27. 19:29

A vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője köszönetet mondott Novák Katalinnak és Varga Juditnak is.

2023. április 27. 19:29
null
Krupincza Mariann

Novák Katalin kegyelmet adott a Hunnia-per elítéltjeinek. Az alkalmat Ferenc pápa látogatása teremtette meg.

Gaudi-Nagy Tamás a fejleményekkel kapcsolatban lapunknak megerősítette, hogy

a kegyelmi döntés érinti Budaházy György személyét is.

Ez azért olvasható ki a közleményből, mert a jogerős elítélti körben hatan vannak a tíz másodfokon elítélt személy közül, akik még nem kaptak kegyelmet – mondta el a vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője.

Ismertette, hogy Budaházy György március 9-e óta a váci fegyházban tölti jogerős hatéves fegyházbüntetését. „De ez a döntés azt jelenti, hogy a szabadságvesztés büntetés végrehajtását felfüggesztette a köztársasági elnök asszony. Ez nem teljes körű mentesítés, de hatalmas eredmény. Bátor és tisztességes döntés is, hogy

– hangzott el.

„Az igazságszolgáltatás leszerepelt ebben az ügyben”

Gaudi-Nagy leszögezte, hogy egyetért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki szerint 

Majd hozzátette, hogy most az Ítélőtábla döntése jelentősen megteremtette ennek a kegyelmi döntésnek a kiteljesítését, mert rámutatott arra, hogy „Budaházy és társai valamennyien társadalmilag hasznos személyek, nem látja őket veszélyesnek és cselekményeik sem olyanok, hogy ilyen drasztikus büntetést indokolnának”.

Négy személy esetében még nincs jogerős ítélet

A jogi képviselő kitért arra is, hogy arra a négy személyre, akik esetében nem jogerős még az ítélet, a köztársasági elnöki döntés nem terjed ki. „Amennyiben visszavonják a fellebbezésüket, nagy valószínűséggel az ő esetükben is rövidesen kedvező kegyelmi döntést születhet” – tekintett a jövőbe.

Gaudi-Nagy Tamás legvégül köszönetet mondott minden meghurcolt és a hozzátartozóik, minden támogató és nemzeti jogvédő szolgálat nevében a köztársasági elnöknek és az igazságügyi miniszternek igazságos és tisztességes döntésük okán.

Nyitókép: Gaudi-Nagy Tamás és Budaházy György a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

***

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lanter
2023. április 28. 00:38
Ferenc az eleje Ferenc a vége...
Kivűlálló
2023. április 27. 23:25
Van egy jó pontja Novák Katalinnak a szememben!
repulok
2023. április 27. 22:20
Nekem kicsit zavaros a Budaházy féle eszmerendszer. Bár lehet, hogy én vagyok értetlen...
Akitlosz
2023. április 27. 21:53
"Ez nem teljes körű mentesítés, de hatalmas eredmény. " Szabad lehet, de húzza meg magát, különben visszakerül, ha ott folytatja, ahol abbahagyta. Ez az üzenet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!