Hivatalos: külön jelzést kapnak itthon a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerek

2023. március 22. 14:34

Érdemes nézni a csomagolást, kötelező rajtuk a jelzés.

2023. március 22. 14:34
null

Két nap múlva lép hatályba a Magyar Közlöny alapján az agrárminiszter rendelete, amely értelmében módosulnak az élelmiszerek jelölési szabályai.

Erre azért volt szükség, mert az Európai Bizottság úgy határozott, hogy mostantól a tücsök és a lisztbogár is forgalomba kerülhet élelmiszerként, valamint összetevőként. Nagy István már korábban jelezte, figyelmeztetni kell, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza az élelmiszer.

A szabály értelmében a csomagoláson jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza a termék. Ez vonatkozik a bolti és az online rendelhető élelmiszerekre is. A felirat az lesz, hogy 

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”

Nyitókép: Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2023. március 22. 22:44
Eddig is ettél rovart. Mert amiben kármin színezék van, az bizony rovarból készült. Nem csempésznek semmit sem a termékedbe. Tessék szépen elolvasni az összetevőket, amit rá kell, hogy írjanak a termék csomagolására. Nem erőltet senki semmit. Főleg nem erőltetik ugyanazok a növényevést és a rovarevést. Ki mondta, hogy egészségtelen az állati fehérje? Mértékkel fogyasztva jó dolog. De nagy mennyiségű fogyasztása hosszú távon nem tesz jót az egészségnek. Civilizációs kérdés is, hogy mitől undorodunk.
FeketeFehér
2023. március 22. 21:15
Az EU senkit nem kényszerít rovarfalásra, mert lehet árusítani. Az EU senkit nem kényszerít csigazabálásra, pusztán azért, mert lehet. Az EU nem kényszerít senkit pacalfogyasztásra, csak azért mert lehet. Az EU nem kényszerít senkit hódfogyasztásra, csak azért, mert lehet. Az EU nem kényszerít senkit semminek a fogyasztására. Ha valaki nem képes dönteni abban, hogy mit eszik, az az ő baja.
FeketeFehér
2023. március 22. 19:09
Azért a fehérjebevitelnél nagyjából mindegy, hogy honnan származik. A rovarfehérje egy feldolgozott termék. Sokféle alkalmazása van. Egyik közülük az emberek szánt. Nem sült tücskökről van szó, hanem feldolgozott termékekről.
Szerintem
2023. március 22. 18:24
Libsi kaja. Tegyék a kutya, macska kaják közti polcra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!