Mi lesz a sertéshús árával?

2023. február 16. 11:51

A termelői költségek növekedése áremelést, a fogyasztói kereslet visszaesése viszont árcsökkenést indokolna a sertéshús esetében, így egyelőre nehezen megjósolható, hogy a következő hónapokban mennyiért lehet majd disznóhúst vásárolni a boltokban. Az azonban biztos, hogy a sertéscomb ársapkájának kivezetésekor ennél a húsfajtánál egy komolyabb drágulás várható.

2023. február 16. 11:51
null
Helmeczi Zoltán

Az elmúlt hónapokban a húsiparban is egy nagyon jelentős alapanyagár-emelkedés volt megfigyelhető, például

az élősertés ára tavaly – éven belül – több mint 80 százalékkal nőtt.

Emellett komoly terhet jelentett a piac szereplőinek az energiahordozók és a csomagolóanyagok drágulása, valamint a bérköltségek emelkedése is.

Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét arról kérdeztük, mindez milyen hatással járt a fogyasztói árakra, hogyan kalkulálhatnak a vásárlók a következő időszakra nézve, és miként igyekszik segíteni az állam a nehéz helyzetben lévő hentesboltokat.

Disznótor Nyíregyházán. Fotó: MTI/Balázs Attila
Disznótor Nyíregyházán. Fotó: MTI/Balázs Attila

A sertéshús kisebb mértékben drágult, mint a többi élelmiszer

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által vizsgált fogyasztói árakat átböngészve az látszik, hogy a sertéshús és egyéb más húskészítmények nem játszottak kimagasló szerepet a kiugróan magas, decemberben 45 százalék körül tetőző élelmiszer-inflációban. Ennek alapvető okát a hússzövetség elnöke abban látja, hogy a gabonaárak világpiaci emelkedése miatt az élelmiszerek már 2021 második felében elkezdtek drágulni, ami az egy éve kitört orosz–ukrán háború miatt aztán tovább fokozódott.

A disznóhús esetében azonban ez a folyamat jóval később jelentkezett, aminek külpiaci okai vannak, elsősorban az, hogy Kína önellátottsági szintjének erősödése miatt a távol-keleti exportra szánt európai sertéshús jó része itt maradt a kontinensen, a túlkínálat pedig gátolta a drágulást. Így az élősertés és az abból származó termékek ára más élelmiszerekhez képest csak egy év „késéssel”, 2021 helyett, 2022 közepén kezdett el érdemben emelkedni – magyarázta Éder Tamás, jelezve, hogy

az esztendő végére aztán mintegy 80 százalék körüli lett az árnövekedés mértéke,

ami viszont még nem épült be teljesen a fogyasztói árakba. 

Ezzel párhuzamosan – Nyugat-Európához hasonlóan – Magyarországon is csökkenni kezdett tavaly a sertésállomány, így értelemszerűen a vágásszámok úgyszintén visszaestek, a kínálat zsugorodása pedig további árnövekedést eredményezett.

Nem olyan egyszerű az árképlet

„Nem kérdés tehát, hogy termelői költségoldalról nézve megalapozott az árak növelése, a probléma az, hogy a keresleti oldal jelenleg nehezen kiszámítható” – mondta a szakember, kiemelve: a mostani nehéz gazdasági helyzet miatt hazánkban is tapasztalható az az általánosnak mondható európai tendencia, hogy csökken a drágább fehérjeforrások iránti kereslet. Ez mind a sertéshús, mind az abból előállított húskészítmények esetében érezhető volt már az előző év második felében, de különösen október–decemberben.

„Furcsa kettősség tapasztalható tehát a piacon: míg az önköltség-emelkedés árnövekedést indokolna, addig a kereskedelmi forgalom visszaesése a piac törvényei szerint árcsökkenéssel jár. Hogy e két egymással ellentétes hatásnak mi lesz az eredménye a következő hónapokban, egyelőre megjósolhatatlan” – fejtette ki az érdekképviseleti vezető. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kereslet-visszaesés csak az elmúlt hónapok jelensége, az előző hat-nyolc évben ugyanis érdemi fogyasztásnövekedést lehetett tapasztalni a hazai sertéshúspiacon.

A sertéscomb árstopja még hatályban van

Azzal kapcsolatban, hogy ha eltörli a kormány a sertéscombra most még érvényes árstopot, milyen árakra kell számítani a húsfajta esetében, Éder Tamás azt válaszolta:

hasonló mértékű emelkedés várható a combnál, mint ami végbement a karajnál, a tarjánál és a lapockánál.

Világossá tette egyúttal, hogy a hússzövetség is azon szakmai szervezetek közé tartozik, amelyek szerint eljött az ideje az élelmiszerár-sapkák kivezetésének. Már csak azért is, mert érezhetően egyre több kiskereskedelmi lánc kezdett – magyar beszállítók helyett – alternatív importcsatornákat keresni, hogy az ársapka miatt elszenvedett deficitet kompenzálja.

Persze az árstopból fakadó kereskedői veszteségeket – ami a beszerzési és az értékesítési ár közötti, kilónként akár több száz forintos különbségből adódik – a nagyobb kereskedelmi láncok könnyebben viselik, hiszen „elporlasztják” a többi árun.

Egy kisebb hentesbolt azonban jóval nehezebb helyzetben van,

mivel a keletkezett bevételkiesést alig vagy szinte sehogy sem tudja kompenzálni. Ráadásul az ő pozíciójuk a nagy beszállítókkal szemben is rosszabb, hiszen – ellentétben egy diszkont- vagy egy hipermarketlánccal – kicsi az alkuerejük, sokkal könnyebb áttolni rajtuk egy árnövelési szándékot.

Mindezek alapján érthető a kis hentesüzletek nehéz helyzet, ahogyan az is, hogy állami segítségre szorulnak. A mikrovállalkozásként működő hentesboltok egy év eleji bejelentés szerint összesen 4,5 milliárd forint keretösszegű támogatásra pályázhatnak, egy kedvezményezett részére pedig maximum 3 millió forintot lehet majd kifizetni. Ha az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátóipari termék készül, akkor viszont akár 3,5 millió forint is igényelhető.

 

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. február 16. 19:26
Folyton jönnek ezzel az árstop kivezetéssel. Miért vezetnék ki? Már rég beépült a veszteség a nem stopos árakba. A többi termék ára a kivezetéstől nem lesz olcsóbb.
Kisfrocs
2023. február 16. 16:13
Miért mindig a zsido ujságok agodnak a diszno ára miatt?
Akitlosz
2023. február 16. 15:42
"Mi lesz a sertéshús árával?" Már megint tudakozónak akarja használni a fogalmatlan Mandiner az olvasóit. :-( A sertéshús árával az lesz, ami minden más árával is. Emelkedni fog, mert a kormány és a bankok szándékosan és folyamatosan rontják a forintot, hogy ilyen módon is kifosszák az embereket, s ezt nem fogják önként abbahagyni. Ezért mérget lehet rá venni, hogy mondjuk 10 év múlva kb. minden drágább lesz, mint ma forintban, bármit is mondanak a reklámok és az állami propaganda. A jelenlegi pénzügyi világrendben egy dolog halálbiztos, az infláció hosszú távon.
masikhozzaszolo
2023. február 16. 14:37
A sertéshús meg van oldva. Már levették a félsertés áfáját 5%-ra! Most már néhány éve nagyon olcsó, ugye tisztelt ellenzék! Persze rögtön mondták is, mikor kérdeztük, hogy akkor miért nem olcsó? Sajnos a félsertés eldőlt az ólban olyat nem tudnak adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!