Most együnk disznóhúst, még nem drágult annyira, mint a többi élelmiszer

2022. október 20. 12:00

Júniusban 2 millió 715 ezer sertés röfögött az ólakban, decemberben kevesebb lesz, a magyar húsipar igénye ennél némileg nagyobb – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének az elnöke.

2022. október 20. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A 20,1 százalékos hazai infláció – amely az idei, illetve a tavaly szeptemberi adatokat veszi figyelembe –, a folyamatos áremelkedések minden boltba járót sokkolnak, és különösen az élelmiszerek drágulása érinti rosszul a lakosságot, ez ugyanis 35,2 százalék lett ezen időszak alatt. S bár a húskészítmények megvásárlása egyre több családban okoz gondot, ezeknek az ára nem növekedett olyan mértékben, mint más termékek esetében, és azon belül is a sertés drágult a legkisebb mértékben. Mindez azért fontos, mert a hazai húsfogyasztás mintegy 40-45 százalékát teszi ki a disznó – ez évi 28-30 kilót jelent egy főre –, nagyjából ugyanennyit vagy minimálisan többet eszünk baromfiból, ezekhez képest a szarvasmarha, a hal, a juh, a kecske (2-4 kiló) aránya jóval alacsonyabb.

Kínai gabona- és takarmányéhség

A KSH adatai szerint például a sertés rövid karaj egy év alatt 34,5, a pontyszelet 36,9 a szarvasmarha rostélyos 58,8, a csirkecomb 65,3 százalékkal lett drágább, míg a tömb trappista sajt 95,43, a 100 grammos csomagolt vaj 87,1, a fehér kenyér pedig 92 százalékkal. Ez persze sajnos nem azt jelenti, hogy a hústermékek inflációs rátája a jövőben nem fogja elérni a többi termékét, de egyelőre viszonylag jobb, bár egyáltalán nem jó a helyzet.

Fotó: Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az ünnepi sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent István téren 2021. december 7-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Hogy mivel magyarázható ez a helyzet és mi várható a jövőben, arról a Magyar Húsiparosok Szövetségének az elnökét kérdeztük. Éder Tamás elmondta, az élelmiszeripar nagyon bonyolult és összetett rendszer, itt szinte minden mindennel összefügg, de a gabona- és takarmányárak alapvetően meghatározzák az összes termék árát; vagy közvetlenül, abból készítenek ugyanis kenyeret, péksüteményt, tésztát, vagy közvetve, hiszen azt etetik az állatokkal, így a hús árára is komoly befolyással van. Márpedig

tavaly nagyon jelentősen emelkedett a gabona és a takarmány világpiaci ára.

A legtöbb szakértő ezt a kínai gabona- és takarmányéhségével magyarázza, az ázsiai ország ugyanis 2020-21-ben pótolta azt a hatalmas, 30-40 százaléknyira tehető sertésállományt, amely az azt megelőző előző években elpusztult az afrikai sertéspestis miatt – állítja a szakmai érdekképviselet vezetője.

Az orosz–ukrán háború pedig alapvetően érinti a gabona- és a takarmánytermelést, valamint ezek szállítását, hiszen sokáig egyáltalán nem jutottak ki Ukrajnából ezek a termények – s bár némileg javult a helyzet, most sem akkora mennyiségben tudnak exportálni, mint korábban –, és az oroszországi kivitel is jelentősen lelassult. Ebből következően a világpiacon több tízmillió tonna gabona hiányzott, ez pedig további drasztikus árnövekedéssel járt.

Jelentős piaci zavar volt

A sertéstermékpálya egyébként különböző okok miatt hosszú ideig kilógott az élelmiszer-áremelkedési tendenciából – mondja Éder Tamás. Tavaly – köszönhetően annak, hogy a saját ellátásáról már nagyobb mértékben tudott gondoskodni –, Kína csökkentette az importigényét a világpiacon, így a sertés ára drasztikusan csökkent. Az elmúlt évben az Európai Unióban az élő sertés ára szinte történelmi mélypontra jutott. Volt olyan időszak, amikor ennek eredményeként a sertéshús ára a polcokon éven belül csökkent, csak ez nem került be a híradásokba, mert ez nem érdekli a sajtót – fogalmazott a Hússzövetség elnöke. 

Miközben más élelmiszeripari termékeknél megkezdődött az önköltség növekedésének beépülése az árakba, addig a sertéságazat esetében ez nem történt meg, mert túlkínálat alakult ki a kínai importigény csökkenése miatt. Emiatt egészen 2022 elejéig a sertéstermékpályán jelentős piaci zavar volt: a tenyésztők költsége a drága takarmány miatt – amely a 60-70 százalékát teszi ki az összes önköltségnek – nagyon megnőtt, de ezt nem tudták beépíteni az élő sertés árába. A háború pedig tovább növelte az költségeket

– a takarmány mellett iszonyatosan megdrágult az energia, nőtt a munkabér –,

ennek következtében a tenyésztők kezdték visszafogni a termelést egész Európában, így Magyarországon is. Ezáltal csökkent az állatállomány, kevesebb hízót állítottak be, levágtak kocákat is – holott ezek alapvetően a szaporulatért felelősek –, ami egyébként természetes reakció volt arra a megelőző másfél éves időszakra, amikor nagyon alacsony volt a sertés ára – jelentette ki Éder Tamás.

Mindezek eredményeként pedig idén februártól az élő sertések esetében gyors, drasztikus áremelkedés ment végbe, most több mint 70 százalékkal kerülnek többe az állatok, mint nyolc hónappal ezelőtt. Az élő sertés áremelkedésének eltolódása miatt pedig a sertéshús, illetve a készítmények fogyasztói ára is nőtt kissé később, mint a többi élelmiszer és a többi húsféle esetében – például a baromfihoz képest is, amelynél az influenza miatt is szűkült a kínálat –, így a vásárlók a disznóhús esetén eddig kisebb drágulást tapasztaltak. Ám a piac szabályai szerint ez azzal jár, hogy a sertéshúsnál a következő hetekben, hónapokban további áremelkedésre kell számítani, igazodva a többi élelmiszerhez.

Decemberben kevesebb disznó röfög majd az ólakban

Ám, hogy mekkorára, arra nem válaszolt Éder Tamás, mondván szakmai érdekképviselet vezetőjeként árprognózisokat nem adhat, mert az a gazdasági versenytörvénybe ütközne, és gyakorlatilag kartellre szóló felhívás lenne, ha mondana egy konkrét számot.

A sertéshús árát természetesen az is befolyásolja, hogy mekkora a hazai állatállomány. A KSH adatai szerint 2016 június elsején még több mint hárommillió állatot tartottak Magyarországon, 2019 decemberére ingadozva, de lecsökkent 2 millió 634 ezerre. Fél évvel később, 2020 júniusára felment ez a szám 2 millió 920 ezerre, azóta viszont újra mérséklődés figyelhető meg. A legfrissebb, idén júniusban készült felmérés szerint 2 millió 715 ezer sertés röfögött az ólakban. Idén decemberben, a következő felmérésnél azonban még kisebb állománnyal számolhatunk.

Éder Tamás szerint

a magyar húsipar igénye azonban ennél némileg nagyobb,

az elmúlt évtized során ezen a területen a külkereskedelmi mérlegünk a legtöbb esetben ha kis mértékben is, de deficites volt, tehát többet importáltunk, mint amennyit exportáltunk. Ennek alapvetően az volt az oka – mondja –, hogy a magyar húsipar az elmúlt évtizedekben nem veszített akkora külföldi piacot, mint amennyivel a hazai sertésállomány csökkent. Így kénytelenek vagyunk külföldről – főleg Németországból, Spanyolországból – vásárolni alapanyagot, amelyet azután magas feldolgozottsági fokon tudunk eladni szintén Nyugatra, illetve a környező országokba szárazáruk, kolbász, szalámi formájában, ami egyébként nagyon szerencsés folyamat. Ebben is különbözik bizonyos értelemben a húsipar a többi élelmiszeripari ágazattól, ahol inkább az jellemző, hogy alapanyagot, tejet, búzát exportálunk, és készterméket, sajtot, tésztát vásárolunk.

Csak nagy mennyiségben lehet gazdaságosan disznót vágni

Persze ez alapján felvetődik a kérdés, hogy amennyiben jó üzlet Nyugat-Európából alapanyagot vásárolni a feldolgozóiparnak, akkor Magyarországon miért nem éri meg a tenyésztőknek több állatot tartani. Az elmúlt évtizedben az ágazatban jelentős átalakulás ment végbe. A kisebb, kevésbé versenyképes tenyésztők felhagytak az állattartással, míg a nagyobbak modernizálták telepeiket. Ugyanakkor a nagyobb méretű üzemek nem tudták kompenzálni a kisebb gazdaságokban kieső állományt. Versenyképességi problémát jelent az is, hogy nem ideális a sertésvágóhidak méretszerkezete. A sertésvágás olyan tevékenység, amelyet csak nagy mennyiségben lehet gazdaságosan végezni, s mivel az élő sertés és a tőkehús ára gyakorlatilag mindenhol megegyezik, a vágóhidak versenyképességét az dönti el, milyen mértékű költség rakódik rá arra a munkára, amíg disznóból hús lesz. S minél többet képes valaki feldolgozni, fajlagosan annál kisebb lesz a költsége.

Míg korábban Magyarországon kisebb vágóhidakat, vágópontokat támogatott az agrárkormányzat, néhány éve változott a helyzet, és már a nagyobb üzemek is kaphatnak fejlesztési forrásokat, de hosszabb idő kell ahhoz, hogy ennek érdemi hatása legyen a magyar húsipar helyzetére – jelentette ki Éder Tamás.

Nyitókép: Az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídja Mohácson 2019. november 5-én.MTI/Sóki Tamás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2022. október 20. 14:14
Hamarosan rá fognak jönni, hogy végtelenségig nem fog menni az árak emelése .
kivancsijani
2022. október 20. 14:07
Gondoljatok egy olyan világba bele, ahol lények olyan cikkeket olvasgatnak, ahol futószalagon félbevágott emberek lógnak... Durva. Még ha eszünk is húst, több tiszteletet kellene adni az állatoknak.
Gyugyesz
2022. október 20. 13:22
Ez egy durván kirekesztő cím. Antiszemitizmus!
Dr. Greta Grünberg
2022. október 20. 12:46
Be kell tiltani az intelligens és szentiens állatok gyilkolását. A feketevágással eldugott vidéki portákon mutyizó, gyilkos és vérszomjas, magát dagadtra zabált mohó aljamagyarságnak pedig súlyos büntetést kell osztogatni. Fegyveres Állatvédelmi Hatóságot azonnal! Műhús, GMO, rovarliszt. Erre van emissziós fogyasztási ökokerete a Földnek és slussz. Akinek nem tetszik, ne egyen. Az is jót fog tenni a cukros magyar tömegeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!