Az Erasmus-program ügyében is kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben Brüsszel

2023. január 18. 17:00

Az Európai Bizottság az Erasmus-ösztöndíjprogram felfüggesztésével fenyeget, miközben a kormány szerint nyugat-európai egyetemeken is jellemző, hogy aktív politikusok ülnek a felsőoktatási intézmények testületeiben.

2023. január 18. 17:00
null

Úgy tűnik, nem csak a nemzeti konzultáció, hanem az Erasmus-ösztöndíjprogram ügyében is kettős mércével mér Brüsszel. Az Európai Bizottság ugyanis arra hivatkozva állítaná le az egyes európai ösztöndíjprogramok, köztük az Erasmus Program és a Horizont finanszírozását az alapítványi formában működő egyetemeknél, hogy azok kuratóriumaiban vezető kormánypárti politikusok is helyet foglalnak, miközben a magyar kormány szerint ez  számos nyugat európai felsőoktatási intézménynél is bevett gyakorlat.

Erasmus-ösztöndíjak felfüggesztése – kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság a január elején közölte, leállíthatja az Európai Unió egyes oktatási és kutatási ösztöndíjprogramjainak finanszírozását azon magyar egyetemek részére, amelyeket közérdekű vagyonkezelő alapítványok tartanak fenn és működtetnek. 

A Népszava értesülései szerint az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az egyes EU-ösztöndíjakra. 

„Elfogadhatatlan, amit az Erasmus Program ügyében Brüsszel képvisel”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a belengetett Erasmus-szankciókra reagálva a január 12-i kormányinfón úgy reagált, „a kormány álláspontja egyértelmű:

Hosszan lehet sorolni azokat az egyetemeket, ahol egyébként aktív politikusok ülnak a kuratóriumokban, fenntartó testületekben, tanácsadó testületekben mindenhol Nyugat-Európában.”

A miniszter közölte azt is, különösen felháborító, hogy amikor az EU-s forrásokról a magyar kormány megállapodott az EB-vel, akkor úgy módosítottak az összeférhetetlenségi szabályokon, ahogy azt a brüsszeli testület kérte. Hozzátette, szeretnék azt hinni, hogy félreértésről van szó, és a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter január végén egyeztetni fog az Európai Bizottsággal.

Navracsics úgy reagált, nem egészen értik, mit szeretne az EB, hiszen Magyarország minden kérését teljesítette. Közölte, a bizottságnak két elvárása volt: a közbeszerzési eljárás hatálya alá tartozzanak a közérdekű alapítványok beszerzései, valamint hogy dolgozzanak ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert, mindkettő teljesült, és az EB jóvá is hagyta ezeket. 

Navracsics Tibor január végén egyeztet a bizottsággal Brüsszelben az Erasmus ösztöndíjprogram ügyében Kép: Földházi Árpád/Mandiner
Navracsics Tibor január végén egyeztet a bizottsággal Brüsszelben az Erasmus ösztöndíjprogram ügyében Kép: Földházi Árpád/Mandiner

Úgy fogalmazott, „A tárgyalásokon hivatalosan soha nem volt szó arról, hogy kockázatosnak tartaná az Európai Bizottság, hogy aktív politikusok részesei a közérdekű alapítványok kuratóriumának, úgyhogy ez még tisztázásra vár”. A helyzet azért is érdekes, mert a csereprogram hazai megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a jogállamisági határozatnak nem címzettje az Erasmus+ program.

Gulyás Gergely is megerősítette, hogy

Elmondta azt is, hogy a kormány természetesen megegyezésre törekszik, de amennyiben ez nem sikerül, Magyarország az Európai Unió Bíróságánál pert fog indítani a határozat ellen.

Miért akarja befagyasztani az Erasmus programot az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság az Erasmus-ösztöndíjak felfüggesztését azzal indokolta, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek politikai irányítás alatt állnak. A brüsszeli testület szerint ezen intézmények működési modellje nem teszi lehetővé az uniós pénzek átlátható módon történő kezelését. 

Az EB korábban kifogásolta, hogy ezeknek az egyetemeknek nem kell megfelelnie a közbeszerzési, és az összeférhetetlenségi szabályoknak, ezért az Országgyűlés ősszel úgy módosította az erre vonatkozó törvényeket, hogy azok megfeleljenek a brüsszeli elvárásoknak.

Az Európai Bizottság leállítaná az Erasmus+ és a Horizont ösztöndíjprogramokat Kép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az Európai Bizottság leállítaná az Erasmus+ és a Horizont ösztöndíjprogramokat Kép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az unió vezetésének tájékoztatása szerint a szankciók a tavaly december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik. Hazánkban jelenleg 21 ilyen formában működő és érintett egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Semmelweis Egyetem, a Szegedi vagy a Pécsi Tudományegyetem. 

Az Európai Bizottság azonban továbbra is kifogásolja, hogy az említett intézményeket működtető alapítványok egyes testületeinek politikai tisztséget viselő személyek is tagjai lehetnek. A kormány álláspontja szerint az EB ezzel kettős mércét alkalmaz, mivel ez számos nyugat-európai országban található egyetemen bevett gyakorlat.

Még a Momentum sem ért egyet Brüsszellel – Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselők levelet írtak az EB-nek

Bár a magyar ellenzéki pártok EP-képviselői, köztük Cseh Katalin, a Momentum politikusa korábban a Magyarországnak járó EU-s pénzek befagyasztása mellett szavaztak (Ujhelyi István és Donáth Anna kivételével, akik nem voksoltak), úgy tűnik ebben az esetben a Momentum mégis szembe megy az Európai Bizottság terveivel. 

A párt két EP-képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna levelet írtak az Ursula von der Leyen vezette brüsszeli testületnek, melyben kérik az EB-t, hogy gondolja át az Erasmus ösztöndíj finanszírozásával kapcsolatos döntését. A politikusok szerint Európai Bizottság indokai érthetőek, de rossz megoldást választottak, és elfogadhatatlan, hogy a Bizottság ezért nem a kormányt, hanem a magyar egyetemistákat bünteti.

Cseh Katalin úgy fogalmazott, „az Európai Bizottságnak van mozgástere abban, hogy módot találjon a diákok közvetlen támogatására, hiszen a kormány hibája miatt ők esnének el az Erasmustól. Azt a javaslatot tettük a Bizottság felé, hogy a programon belül szabadítson fel forrásokat, amelyeket közvetlenül a hallgatóknak szán, és egy helyi irodán keresztül, vagy egy független harmadik fél segítségével végeztesse a pályáztatást - hasonlóan például a Norvég Alapoknál alkalmazott modellhez.”

Orbán Viktor: ha nem tudunk megegyezni, a kormány kifizeti az Erasmus költségét – sikerül megmenteni az EU ösztöndíjakat?

Az Erasmus ösztöndíjak ügyében megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a Kossuth rádiónak adott interjújában elmondta, a magyar kormány megegyezésre törekszik az Európai Bizottsággal az Erasmus-ügyben. De hozzátette, amennyiben nem sikerül a megegyezés az Európai Bizottsággal, 

Orbán Viktor hozzátette, a diákok készüljenek úgy, ahogy eddig is készültek, ösztöndíjprogram lesz! A kormányfő úgy fogalmazott, „az biztos, hogy a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni. Magyarország nem hagyja magát! ... nem fogjuk engedni, hogy a magyar diákok kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek!” Mindezt miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette. Gulyás Gergely közölte, Navracsics Tibor január 25-én és 26-án folytat majd egyeztetést az EB-vel az Erasmus ösztöndíjak ügyében.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. január 20. 21:00
A mostani háborús-gazdasági válság fogja megmutatni, hogy az egész rendszerváltás egy nagy rakás szar volt, az oroszok már rájöttek, csak egy hülye volt aki elvonszolta magát Moszkváig, hogy lerójja kegyeletét Gorbacsovnak, Orbán és színi társulata.
tartarossz.blog
2023. január 20. 20:58
Alapvetően úgyis azt fogják a józan emberek gondolni, hogy az alapítványi egyetemek kifizetőhelyek. Minél nagyobb a NER piramis a dohányboltostól kezdve az alapítványi egyetemekig, annál inkább tudja magát hatalomban tartani a NER. Ha az emberek egy jelentős része úgy érzi, hullhat le pár morzsa vagy mócsing neki is onnan a NER abroszról, a felfelé nyaló lefelé taposó reflexek megmaradnak. Ez a megalkuvásban lévő erő.
peterhill1125
2023. január 19. 13:25
Kettős mérce -, hülyeség. Jogszerű vagy sem? A tiltakozás radikálisabb formái már nem működnek?
Palatin
2023. január 19. 12:07
Az uniós parlament egy büzös mocsár, amiben csak a mérgezö, soros-vadvirágok voltak eddig képesek túlélni. Most ugyan baj van, de meg fogják menteni magukat és tovább mérgezik az európai klímát. Babits Mihály, kedvenc költöm ezt írná ma a brüsszeli kígyófészekröl és hazai csatlósairól "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címmel: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!