Nem csitul az Erasmus-botrány: jövő héten tárgyal Brüsszelben Navracsics Tibor

2023. január 17. 08:54

A tárcavezető a Bizottság Erasmus-programot is érintő döntését követően levelet írt Hahn és Gabriel biztosoknak.

2023. január 17. 08:54
null

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn és Mariya Gabriel biztosokkal – értesült az atv.hu. A tárcavezető egy olyan „listáról” is tájékozódni szeretne, hogy mely területek esetén kell még az Erasmushoz hasonló brüsszeli „retorziótól” tartani – tették hozzá kormányzati források.

Mint ismert, összesen 21, közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő egyetemnek járó Erasmus+ és a Horizont Európa programok friss támogatásait vonja meg az unió az EU Tanácsának decemberi határozata értelmében. Így az intézmények több tízmillió eurótól esnének el, és

az sem egyértelmű, hogy lesz-e lehetőségük a magyar diákoknak külföldön tölteni egy-egy félévet.

„A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le”

Az atv.hu felidézte, hogy Navracsics Tibor a bizottsági döntést követően levelet írt az említett uniós biztosoknak, melyben úgy fogalmazott, hogy a bizottság lépései

illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”

Navracsics arra is kitért, a levelében, hogy „a hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák” – írta az atv.hu.

Nyitókép: Navracsics Tibor Facebook-oldala

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. január 17. 18:07
Nagyon remélem, hogy befejezzük, a folytonos EU-hoz, EP-hez való igazodást. Egy nagy lószart nekik!
zorroro
2023. január 17. 14:07
"Lesznek ösztöndíjaink, ugyanúgy, mintha Brüsszel meg sem nyikkant volna... félreértés, hogy Brüsszel nélkül nem kel föl a nap, nem kukorékol a kakas." (Orbán Viktor) Tulajdonképpen miért is megy Navracsics?
Fed74
2023. január 17. 13:29
Nincs olyan intézmény ebben az Országban , amit ez a lótolvaj banda ne lopna szét! Éljen a közmunka, éljen farhátisztán!
Fuloppeterga
2023. január 17. 12:43
Egyértelműen szelektív módon a magyar diákokat büntetik, mert nincs rajtuk sapka! Ez már jogi alap...nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!