Gulyás Gergely: A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat akkor is, ha Brüsszellel nem lesz megállapodás

2023. január 12. 09:53

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság eljárását. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a kormány pert kezdeményez az Európai Bíróságon.

2023. január 12. 09:53
null

Délelőtt 10 órától kezdődött az év első Kormányinfója, ahol Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely számolt be a szerdai kormányülés részleteiről. A tárcavezető az Erasmus-üggyel kapcsolatban elmondta, a kormány álláspontja egyértelmű:

elfogadhatatlan az Európai Bizottság döntése. 

Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban. A kormány úgy járt el ahogyan Brüsszel kérte - tette hozzá. Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat. Ennek költségvonzata öt milliárd forint. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bíróságához fordul a magyar kormány. Jelezte ugyanakkor, hogy egyelőre nem tudják mit akar a bizottság. 

A tárcavezető kifejtette, hogy Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a kormány úgy járt el, ahogy azt az Európai Bizottság kérte. A miniszter úgy folytatta, az érintett egyetemeken történt modellváltása óta egy év alatt 18 százalékkal nőttek a tudományos közlemények száma. Gulyás Gergely szerint a hazai egyetemek a nemzetközi rangsorokban is erősödtek, 11 hazai felsőoktatási intézmény szerepel a világ a legjobb 500 egyeteme között. 

Ekkora lesz a növekedés

Gulyás Gergely elmondta, a szerdai kormányülésen áttekintették a költségvetést és a jövő héten nyújtják be a módosításokat, amit márciusban fogadhatja el azt az Országgyűlés. A gazdaság helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott,

a tavalyi évben sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot. 

A miniszter szerint tavaly az első tíz hónapban a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek. Kifejtette, tavaly foglalkoztatottsági rekordot ért el az ország, az év végére a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. 

A rezsivédelmen van a fókusz

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint a legfontosabb cél idén a recesszió elkerülése, valamint hogy a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek. Állítása szerint minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen. 

Jól járnak a családok

A kormány úgy számol, hogy idén 1,5 százalékos lesz a növekedés, így jó az esély arra, hogy a recessziót elkerüli a magyar gazdaság, míg a hiány az idei esztendőben 3,9 százalékos lesz, továbbá az államadósság is csökkenhet.

– szögezte le.

Az Európai Parlament korrupciós botránya kapcsán kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megjegyezte: itt az ideje, hogy az EP a magyar vagyonnyilatkozati szabályokhoz igazítsa a sajátját. Szerinte a parlament akkor tud hiteles szereplő maradni, ha feltárja ezt a botrányt és levonja a következtetéseket. Nyilvánvaló, hogy az EP vagyonnyilatkozati rendszere nem maradhat így – szögezte le Gulyás Gergely.

Szemben a józan ésszel

Arról, hogy több baloldali, elsősorban DK-s polgármester is nemet mondott a rezsitámogatásokra, azt mondta: ha valaki nem jön el egy ilyen egyeztetésre, akkor az nyilvánvalóan nem igényli az állam támogatását. A miniszter ugyankkor örömét fejezte ki, hogy a polgármesterek többsége leült tárgyalni a kormánnyal. 

Abszurdnak tartjuk, hogy a Lánchíd továbbra is le van zárva mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől

– mondta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás. Szerinte tarthatatlan, hogy három egy három kilométer hosszú szakaszon nem lehet átkelni a Dunán. Ez a megoldás a józan ésszel is szemben áll – tette hozzá.

A Mandiner kérdésére elmondta: a koronavírus fenyegetettség ellenére jelen pillanatban nem kívánnak semmilyen korlátozást bevezetni a Kínából hazánkba érkezőkre.

Nem veszik át a Biodómot

Karácsony Gergely főpolgármester kijevi látogatása során tett kijelentéseit, miszerint „A magyar kormány nem azonos Magyarországgal, a magyar kormány pedig gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik" a miniszter kérdésünkre úgy értékelte:

Karácsony Gergely mondatának első része buta, második fele pedig felelőtlen kijelentés.

A Biodóm sorsáról, amelynek kapcsán Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tavaly év végé azt mondta, hogy „ha nem ad pénzt a kormány a fővárosnak az állatkerti Biodóm befejezésére, a Városháza átadja a létesítmény kulcsait a kabinetnek", kérdésünkre azt mondta: „Nem kaptunk kulcsokat, de ha a főpolgármester-helyettes úr a saját lakásának kulcsát nekem átadja, azzal sem tudnék mit kezdeni. Egy ez fővárosi program, amelyhez egyszer már plusztámogatást adott a kormány.”

– szögezte le Gulyás Gergely.

A pedagógus-megmozdulások kapcsán hangsúlyozta: csak azt kérték az érdekképviseleti szervezetektől, hogy tartsák be a jogszabályokat a tiltakozások kapcsán. A miniszter reményét fejezte ki, hogy már rövid időn belül megvalósulhat a tanárok béremelése, visszamenőlegesen is. Megismételte, hogy nagyra becsülik a tanárok munkáját, és elismerik a béremelésre vonatkozó követeléseiket. 

 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. január 12. 23:41
Az EU a nyomásgyakorlás e módszerét alkalmazta már Svájcra is, annak ellenére hogy Svájc nem EU tag. A mai napig önerőből kell megoldják az Erasmus és a kutatás finnanszírozását is. Az ok viszont ott egészen más volt. Nem akarták aláírni a keretprogramot az EU-val. Fordítom: ellent mondtak az árukapcsolásra (t.i. ha veszel egy kiló bélszínt, akkor köteleznek hogy vegyél hozzá egy kiló lejárati szavatossághoz közeli füstölt halat is. Ezzel beleszólnak még abba is hogy mit fogsz enni ma vacsorára, ha nem akarod eldobni a rosszul kelő terméket. Csak viccelek, természetesen. Az árukapcsolás tiltott kereskedelmi praktika. Nem mint az EU-s politikában ahol nem a termék minőségét növelik ha nem kelendő hanem legyúrják mindenki torkán, mint a spenótot. Mondván hogy egyed, sok a vas benne !). Szóval - Hajrá Kormány, évekig fog ez így menni. - Ideje a Svájciakat megkérdezni a tapasztalatukról - Valamint szorosabbra fűzni velük a csereprogramokat és a kutatási együttműködéseket.
masikhozzaszolo
2023. január 12. 16:31
Kell ezek szerint nekünk az Európai Bíróságtól is egy pecsét, hogy nem adnak Erasmus+-t? Minek? Megmondom én előre, minket fognak megbüntetni, csak fordulgassunk. A belga ügyészséghez, nyomozókhoz kell inkább fordulni, ott volna némi remény. De azok is inkább a homoszexuálisok vegzálásával kezdték. Nyilván azt is parancsra. Nyilván most is amerikai parancsra hajtják fel az uniós nénik szoknyáját testüregmotozásra. Mert nem hajoltak be eléggé.
18.0 fok
2023. január 12. 14:54
mindenképpen tarlós érdeme, hogy az elkergetése után három évvel is újra és simán meg tud bukni a szaros biodómjával. ez minimum magyar rekord, gratulálok pistabá! jár a narancssárga megafon!
Ekeke
2023. január 12. 13:03
Na ugye hogy ugye.... volt ugyebár a népszaga ahonnan ez az egész ERASMUS ügy elindult.. Most hogy a kormány közölte hogy beleáll és kifizeti illetve pereskedik, nyomban más hangokat kezdenek el pengetni, nem eszik olyan forrón a kását stb: https://nepszava.hu/3181706_erasmus-brusszel-budapest Ebből a most megjelent cikkből idézek egy eldugott mondatot, ami az összes eddigi hazudozást is romba dönti: "Egyelőre nem világos, hogy az Európai Bizottság pontosan milyen intézkedéseket vár el az Orbán-kormánytól a helyzet megoldása érdekében." Aha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!