Navracsics az Erasmus-kérdésről: Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó

2023. január 09. 18:21

A miniszter reméli, az Európai Bizottság „nem a magyar diákokkal akartja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét”. Szerinte egyébként nem volt szó a tárgyalásokon arról, amit most sajtóinformációk szerint Brüsszel kockázatosnak talál az alapítványi fenntartású egyetemeknél.

2023. január 09. 18:21
null

Navracsics Tibor, az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter az RTL Híradónak nyilatkozott arról, a Népszava által megírt sajtóértesülésről, hogy az Európai Bizottság leállíthatja az Erasmust azon egyetemeknél, amelyek alapítványi intézményekké váltak. 

Mint ismeretes, a Népszava szerint az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból.

A csereprogram hazai megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány a Népszava kérdésére azt közölte, hogy

Navracsics Tibor: Erről soha nem volt szó

Navracsics Tibor kifejtette az RTL-nek: 

Kifejtette, az Európai Bizottság két kéréssel fordult hozzájuk: hogy a közbeszerzési eljárás hatálya alá tartozzanak a közérdekű alapítványok beszerzései is – ezt teljesítették is –, valamint hogy dolgozzanak ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert – ezt kidolgozták, a Bizottság pedig jóvá is hagyta. „Mind a kettő feltétel teljesült” – szögezte le. „A tárgyalásokon hivatalosan soha nem volt szó arról, hogy kockázatosnak tartaná az Európai Bizottság, hogy aktív politikusok részesei a közérdekű alapítványok kuratóriumának, úgyhogy ez még tisztázásra vár” – tette hozzá.

„Meg fogjuk keresni a Bizottságot”

Navracsics újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy meg fogják keresni a Bizottságot, hogy kiderítsék, egészen pontosan mire gondoltak. „Hiszen amit kértek, azt teljesítettük.”

Reagált az Innovációs Minisztérium is

A sajtóhírre reagált az Kulturális és Innovációs Minisztérium is. Mint írták, „az Európai Bizottság decemberi döntése a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozóan”. Kifejtették, „a jelenleg futó és 2023-ban az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti”.

FRISS! Válaszolt az Európai Bizottság

A Népszava az alábbi címmel számolt be a fejleményről: „Az Európai Bizottság levelet írt, búcsúzhatnak az Erasmsutól a fideszes irányítás alatt álló alapítványi iskolák.”

Az Európai Bizottság képviseletétől cikkünk megjelenését követően érkezett válasz, melyben mindenek előtt leszögezték:

Ugyanakkor arról tájékoztatták a Mandinert, hogy az EU Tanácsának december 15-i 2022/2506 számú végrehajtási határozata értelmében – mely az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek magyarországi megsértésével szembeni védelmét szolgáló intézkedésekről rendelkezik – „amennyiben (…) a Bizottság közvetlen vagy közvetett irányítás keretében hajtja végre az uniós költségvetést, nem tehető jogi kötelezettségvállalás semmilyen, a 2021. évi IX. magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve semmilyen, az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott jogi személlyel”. 

Így folytatták: „Az Erasmus+ program esetében a Bizottság az uniós költségvetést főként közvetett irányítás keretében hajtja végre. A hivatkozott rendelet kihirdetésre került az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Ezen túlmenően a Bizottság decemberben külön tájékoztatta az Erasmus+ végrehajtását Magyarországon támogató nemzeti hatóságot a Tanács döntéséről. Hangsúlyozni kell, hogy

Ugyanakkor megerősítették: új kötelezettségvállalások nem lesznek lehetségesek mindaddig, amíg a „magyar fél teljes körűen és megfelelő módon végre nem hajtja azokat az intézkedéseket, amelyekről a jogállamisági feltételrendszer keretében folyamatban lévő üggyel összefüggésben megállapodott a Bizottsággal”.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. január 12. 18:55
"Egyetértünk, meg kell ezt a rendszert szüntetni!" Jelentsetek föl semmittudó senkik!
brekker
2023. január 12. 18:51
Orbán azt hitte, hogy ha megveszi a hazai zsidókat, az majd megvédi a korrupciós vádtól. Ennyire lehet bízni bennük. A görög nőt miért dobták a sajtó elé? Pedig állítólag jó üzletemberek. Nagyobb játszmák zajlanak.
Hajnóczi Kristóf
2023. január 10. 23:20
Kicsit olyan ez a népszavás hír-megszellőztetés, mint mikor Xerxes követeket küldött a görög városokba, hogy lyukat beszéljen a hasukba, és ne fogjanak össze Perzsia ellen. Spártában végighallgatták a követet, és csak annyit válaszoltak : "Ha..." Szóval, HA a ZEU valóban meglépi ezt 2024-től, annak lesz egy további, eddig nem említett hozadéka is: jövőre nem lesznek Budapesten a moslékra szavazó erasmusos diákok. A Fidesznek már "csak" meg kellene találnia a megfelelő következő főpolgit.
fogas paduc
2023. január 10. 16:44
Az orvosegyetemisták számára ez az Erasmus program teljesen felesleges, mi több káros. Ugyanis pl Franciaországban teljesen más szerkezetben és sorrendben veszik a tantárgyakat, nálunk alulról felfelé - az alapoktól a klinikumokig, ott meg össze-vissza. Van egy ismerősöm, aki 3. évben egy félévre kiment Franciaországban medikusként. Az eredménye az lett, hogy a kórélettan, meg a kórbonctan az gyakorlatilag kiesett nála. A vizsgákon átengedték, mert az ilyen erasmusos diákot nem illik megbuktatni ugye...... Amikor haszna lenne belőle, az a postgraduális képzés, amikor egy körülírt módszert, technikát kell elsajátítani, és azt újdonságként behozni Magyarországra..... De egyetemistaként értelmetlen. Persze a csili-vili az tetszett neki, meg,hogy lazán megvolt a féléve, de valójában ártottak neki - a fenti esetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!