Magyar kutatóintézet ötlete váltaná ki az olajat a műanyaggyártásban

2022. szeptember 21. 10:32

Kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok kiváltása a célja a Bay Zoltán kutatóintézet legújabb projektjének.

2022. szeptember 21. 10:32
null

A kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok minél nagyobb arányú kiváltása a célja a Bay Zoltán kutatóintézet legújabb projektjének, amelyben biológiailag lebomló polimerek kifejlesztésébe kezdenek a kutatók – írja a Világgazdaság.

„Magyarországon jelenleg a műanyaggyártás mindössze 1 százalékát teszik ki a biológiailag lebontható polimerek, a maradék 99 százalék kőolajszármazékokból vagy egyéb alapanyagforrásokból készül. Ugyanakkor Európa-szerte egyre erőteljesebb az a törekvés, amely az egyszer használatos műanyagok forgalomból való kivonására irányul” – fejtette ki a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója a VG-nek adott nyilatkozatában.

A szakember arról is beszélt, hogy ma a biopolimerek rendre élelmiszer-alapanyagokból készülnek, vagyis olyan forrásból, amely élelmezésre lenne fordítható, ez pedig értelemszerűen sokak nemtetszését váltja ki. 

– magyarázta, példaként említve a learatott lucerna maradékát. „Maga az eljárás úgy nézne ki, hogy ezekből az anyagokból fermentációval tejsavat állítanának elő, azt polimerizálnák, majd az így létrejövő polimerből műanyagot lehetne gyártani.” 

A Bay Zoltán kutatóintézet víziója azonban az, hogy előkészítsen egy olyan tudományos anyagot, amely egy ilyen üzem létrehozására vonatkozó szándék esetére minden szükséges információt tartalmaz egyebek mellett a költségekről, az időzítésről, az erőforrásokról, sőt még a karbonlábnyomról is. A három évig tartó polimerkutatási projektben erre fog koncentrálni a kutatócsoport, amelynek csaknem kétmilliárd forint áll rendelkezésére – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A Világgazdaság azon kérdésére, hogy a hazai műanyaggyártásban a lebomló polimer mindössze 1 százalékos aránya mikor és milyen mértékben növelhető, Vida Ádám úgy reagált: „ez nagyon sok mindentől függ, például attól, hogy a járműiparban megszületik-e az a döntés, hogy biológiailag lebontható polimerekből gyártsanak elemeket az autókba”.

– mondta a szakember.

Nyitókép: Kallus György / VG

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2022. szeptember 21. 19:05
Indiában csináltak már jutából polimer csomagolóanyagot. Aztán ott van a kender, amiből még karosszéria darabokat is csináltak már régen, persze kérdéses, hogy milyen élettartama lenne. Egyébként meg támogatnám az üveg visszavezetését a műanyag palackok helyett, csak a kóla gyártók sírva fakadnának a megemelkedett költségeik miatt. Habár ettől nem fogok rosszul aludni.
reepcze
2022. szeptember 21. 18:12
Vajon melyik multi fog ebből meggazdagodni? Sebaj, az a moslékosoknak biztosan kevésbé fájna, mintha valaki(k) itthon tenné.
csulak
2022. szeptember 21. 17:45
Sok sikert ! Hajra Magyarorszag !
nempolitizálok
2022. szeptember 21. 17:33
Az Európai Bizottság jóváhagyhatja a szén Oroszországból történő szállítását – írja a Bloomberg. Elmondása szerint az EB most fontolgatja annak lehetőségét, hogy engedélyezze az Orosz Föderációból származó szén szállítását a világ energiabiztonságának biztosítása érdekében. Azért a rohadékok tőlünk elvárták a kóolaj és gáz szankciók megszavazását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!