A Kutyapárt tűnik az egyetlen életképes ellenzéki erőnek, de a választópolgárok ezt még nem díjazzák

2022. augusztus 14. 07:00

A kétfarkúak a nyáron sokat tüntettek, demonstráltak, piknikeltek, buliztak, de az időközi választásokon nagyon hervatagon szerepeltek, ha egyáltalán elindultak.

2022. augusztus 14. 07:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Értékrendjüktől, irányultságuktól, szimpátiájuktól függetlenül abban általában egyetértenek az elemzők, hogy az ellenzéki pártok eddig végigszerencsétlenkedték a belpolitikai szempontból is rendkívül forró nyarat. A Momentum legutóbbi, közröhejbe fulladt Kossuth téri demonstrációja – Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettestől tudjuk hogy az „izé” volt és nem tüntetés – jól mutatja, hogy fogalmuk sincs a balliberális pártoknak, mit kezdjenek ebben a gazdasági helyzetben, a megélhetési válság kirobbanása előtt, holott lenne muníció elég, de egyszerűen nincs bennük elég kreativitás, ötlet, fantázia, hogy éljenek a lehetőséggel.

Holtversenyben a második helyen

Egyedül a Kutyapárt (MKKP) vett erőt magán, s próbált úgy viselkedni, mint egy potens ellenzéki erő. Több akciót szerveztek Budapesten és vidéken is, ám nehezen tudták eldönteni, hogy tüntetést, nagygyűlést, esti pikniket, bulit tartanak a langymeleg estéken, és egy idő után a tömeggel sem kezdtek semmit, így ezek a kezdeményezések is elhaltak. Minderről egy hosszabb Facebook-posztban számoltak be, amely így kezdődik: „Három budapesti hídfoglalás mellett Szegeden, Debrecenben és Ajkán is voltak megmozdulásaink az elmúlt hetekben, ezeket foglaljuk össze az alábbi a posztban. Az egész úgy kezdődött, hogy július 13-án, a tiltakozások második napján a Városligetben tartottunk passzivista találkozót, majd elhatároztuk, hogy megnézzük, mi a helyzet a belvárosban. Ennek a vége az lett, hogy társelnökeinket, Suzit és Gergőt bilincsben vitték el a rendőrök. Előbbi egy szakadt cipővel megúszta, utóbbinak viszont egy 75 ezer forintos bírság mellett (amit azért kapott, mert lelépett az úttestre) elterelésre is járnia kell, hogy »visszavezessék a társadalomba«.

A viszonylagos aktivitásuk miatt egyre több ellenzéki szavazó – gyakran végső elkeseredésében – a kutyákban látja az utolsó reménységet. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nézőpont Intézet júliusi felmérése szerint – a kérdés úgy szólt, hogy kire szavazna egy most vasárnapi országgyűlési választáson – a toronymagasan (54 százalékkal) vezető Fidesz-KDNP után az MKKP 5 százalékkal holtversenyben a 2-5. helyen áll a DK-val, a Momentummal és a Mi Hazánkkal; a Jobbik 4, az MSZP, LMP, a Párbeszéd pedig csupán 1-1 százalékot kapott.

Ezek tükrében érdemes megvizsgálni, milyen jövőt szán magának a Kutyapárt, ők válthatják-e meg a világot – vagy legalábbis Magyarországot – az ellenzéki térfélen. Erről szerettük volna megkérdezni Kovács Gergely pártelnököt, de a sokadik ígérete, konkrét megbeszélt időpont ellenére most sem állt kötélnek, hogy nyilatkozzon, csakúgy, mint az április 3-a után, amikor a parlamenti választás értékelésére kértük fel többször. Így górcső alá vettük az utóbbi hetek több időközi önkormányzati választásának az eredményét, ebből próbáltuk leszűrni, hogy mennyire lehetnek optimisták a Kutyapárt-hívők. Akit nagyon érdekel, annak – mielőtt még elemeznénk az adatokat – elmondjuk, nem nagyon. Vagy inkább nagyon nem.

Nagyon sok helyen nem indultak

Az nem meglepő, hogy vidéken, főleg a falvakban gyakorlatilag sehol nem indultak kutyapárti jelöltek, ami önmagában még nem jelent problémát, hiszen ezeken a helyeken az is ritka, ha a parlamenti erők ringbe szállnak, ez a terep ugyanis főleg a függetleneké. A nem egészen négyezer lélekszámú Ásotthalomban azonban beleálltak a kutyák, részt vettek a polgármester-választáson, miután Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke bejutott a parlamentbe, így tovább már nem állhat szeretett nagyközsége élén. A kutyapárti Magyar Gábor azonban csúfosan leszerepelt a néhány nappal ezelőtti voksoláson, 1,49 százalékkal (mindössze 16 darab szavazattal) csak a negyedik lett, a két független mellett – az egyiket, a győztes Papp Renátát a Mi Hazánk támogatta – még a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Szatler Tatjána (5,57 százalék) is simán megelőzte.

Ám volt több megyeszékhelyen, nagyobb városban is választás, és itt sem erőltették meg magukat a már sokak szerint egyre kevésbé vicces fiúk és lányok. Nem szálltak versenybe többek között Nyíregyházán – itt két egyéni választókerületben is volt szavazás –, Kiskőrösön, Nagykőrösön, Gyöngyösön, Békéscsabán, Kőszegen, Orosházán, Egerben, Salgótarjánban, Dunaújvárosban, Keszthelyen, Esztergomban, de a fővárosi agglomerációban, Budaörsön és Szigetszentmiklóson sem.

Ahol viszont ringbe léptek, ott sem durrantottak pezsgőt örömükben a voksok összeszámlálása után. Szegeden – amely igazi értelmiségi és diákvárosnak számít, tehát a Kutyapárt egyik bázisa kell, hogy legyen – is mindössze a harmadik helyet csípték el, de nagyon megverték őket. Nagy Ferenc mindössze 2,01 százalékot kapott, míg az ellenzék közös jelöltje, Komjáti Zoltán Gábor 37,99-et, a kormánypárti Ruzsa Roland 58,94-et. Kecskeméten is bronzérmesek lettek csupán, Kordik Szabolcs 4,92 százalékot szerzett, míg Jánosi István (Fidesz-KDNP) 64,59, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület nevében rajthoz álló Kalló Julianna 27,32-t. De a művészeti életéről híres Szentendrén sem osztottak túl sok lapot a kutyáknak, ott is a harmadik helyet érték el, de legalább meghaladták a parlamenti küszöböt, Bürger Zoltán 6,08 százalékot ért el, győzött a fideszes Szabados András 65,1, második lett Puskás Réka (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) 28,82 százalékkal.

Egyedül Erzsébetvárosban szerepeltek sikeresen

Persze az MKKP igazi terepe Budapest, de itt sem sokkal rózsásabb a helyzetük. Az V., a VIII., a XVI.,XXII. kerületben – ki tudja, miért – nem is álltak rajthoz. A IV. kerületben – ahol a közös ellenzéki Vasvári László győzött 47,73 százalékkal – az MKKP-s Magyar Péter csupán a negyedik lett (4,07), őt a fideszes Drabant Fruzsina (40,76) mellett a mi hazánkos Mester János is (6,2) megelőzte.

Erzsébetvárosban azonban kifejezetten jól szerepeltek. Terdik Roland ugyan csak a harmadikként futott be, de a 13,25 százalék figyelemre méltó eredmény, a közös ellenzéki Jenei Kevin Martin alig több mint kétszer annyi szavazatot kapott csupán (28,28 százalék), győzött a kormánypárti Ripka András (45,63). Egyébként éppen az a választás bizonyítja, hogy a polgárok értékelik, ha Kutyák nem csak poénkodnak. Terdik ugyanis nagyon keményen kampányolt, aktuális helyi ügyeket karolt fel – például határozottan fellépett a megalomán Liget City projekt ellen –, és

nem kímélte a DK-s városvezetést sem.

A következő hetekben lesz még több fővárosi választás, a III. kerületben például elindulnak, az I.-ben nem. A XI. kerületben két körzetben is lesz voksolás, ott még gyűjtik az aláírásokat, több párt azonban már bejelentette a jelöltjeit. A XIV. kerületben sem zárult le a jelölés folyamata, de valószínűleg itt sem állnak csatasorba, s nagy kérdés, hogyan járnak el a II. kerületben, illetve a IV. kerület másik körzetében.

(Fotó: Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke az egyik tüntetésen nyilatkozik/YouTube)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2022. augusztus 15. 12:45
,,A Kutyapárt tűnik az egyetlen életképes ellenzéki erőnek..” írja a kitartott írástudatlan. Ezek szerint innen már csak egy lépés, és megvalósul Orbán álma: az ellenzék csúcsképviselője egy kutya lesz. Egy öleb. De fajtiszta!
Robertoo
2022. augusztus 14. 21:45
Ez most komoly? A legéletképesebb egy drogos banda? Ez valami vicc?
artojan
2022. augusztus 14. 16:46
Még hogy kétfarkú ! a két farok , elemmel működő vibrátor ,merthogy ezek egyébként TÖKETLENEK.
nempolitizálok
2022. augusztus 14. 15:23
Ezek ugyanolyan libsik ming a többi, csak ez a drogos szekció. Zuglóban a mkmentummal és a dk-al álltak őssze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!