Földi-Kovács Andrea: A legújabb kutatások egyértelműen bizonyítják, a homoszexualitás nem genetikailag determinált

2022. július 26. 11:07

A Védett Társadalom kurátora cikkében azt írja, Magyarországon is egyre inkább kiéleződik a vita a pro-LGBT és a konzervatív értékalapú, a terápiás szabadságot szorgalmazó körök között.

2022. július 26. 11:07
null

A terrorról és a valódi szabadságról fejtette ki gondolatait Földi-Kovács Andrea a VDTA blogon. Az ismert műsorvezető, jelenleg a Védett Társadalom kurátora azt írja, az LMBTQ-lobbicsoportok által a 60-as évek óta terjesztett – a közelmúltig egyeduralkodónak számító – nézet, mely szerint „homoszexuálisnak csak születni lehet”, annak ellenére futott be irigylésre méltó karriert, hogy minden tudományos alapot nélkülöz. Földi-Kovács Andrea szerint az elmúlt évtizedekben számos kutatást folytattak az állítás alátámasztására, ezek eredménye szinte minden esetben a feltételezés cáfolataként értelmezhető.

Módosították az álláspontjukat

A kurátor azt állítja, a legújabb transzparens kutatások azonban, amelyek már az emberi genomot vizsgálták, egyértelműen bizonyítják, hogy a homoszexualitás nem genetikailag determinált. A szerző hivatkozik a Science folyóiratban publikált első nagy, több mint 470 000 ember bevonásával lebonyolított genomszintű, a szexuális orientációról szóló asszociációs tanulmányra, amelyben a kutatók nem találtak semmiféle eltérést az azonos és az ellentétes nemű emberekhez vonzódók között.

Földi-Kovács úgy véli, az elmúlt években folytatott ezirányú vizsgálatok egybehangzó megállapításai nem okoztak nagy meglepetést a témában jártas és elismert szakembereknek. Részben ezen fejlemények hatására módosította az álláspontját az Amerikai Pszichológiai Szövetség, valamint a Brit Királyi Sebészkollégium az elmúlt öt-hét évben a homoszexualitás genetikai összetevőjével kapcsolatban – írja. A tudományos állásfoglalás konklúziója ezúttal minden korábbinál világosabb és egyértelműbb: a gének keresése véget ért, nincs bizonyítható erős örökletes behatás tehát a személy szexuális irányultságát illetően. Ezért a kurátor úgy véli, itt lenne az ideje, hogy a szélesebb nyilvánosság is felzárkózzon a tudomány megállapításaihoz, de legalábbis határozottan tiltakozzon a különféle szexuális kisebbségek nevében fellépő csoportok 

idejétmúlt és tudománytalan véleménydiktatúrájával szemben.

Ha tehát a homoszexualitás nem genetikailag determinált, – és egy feltételezett ”meleg gén” helyett egyéb, külső tényezők kombinációjából ered –, akkor eleve elrendelt sem lehet minden egyes esetben – vonja le a következtetést Földi-Kovács, aki szerint számos kutatásból kiderül továbbá, hogy a szexualitás mindkét irányba változhat. Sőt – bár erről kevesebbet hallunk mostanság – a heteroszexuális irányba történő változás jóval gyakoribb, mint azt gondolnánk – jegyzi meg a cikk szerzője. Lisa Diamond szexuálpszichológiai munkájából kiderül, hogy a heteroszexuális irányultság a legmarkánsabb, legstabilabb és leggyakoribb, a második nagy csoport a biszexuális érzelemvilág, a legkisebb halmaz a kizárólag homoszexuális csoport, férfiaknál, nőknél egyaránt.

Egyirányú utca

A szerző úgy véli, mindezek alapján azt is feltételezhetnénk, hogy a sokszínűséget, az elfogadás kultúráját és a szexuális orientáció szabad megváltoztatását pártoló közösségek nyitottak az ellentétes – heteroszexuális identitás – irányába történő elmozdulás elősegítésére is. A logikus és kézenfekvő következtetésekkel ellentétben azonban a melegjogi szervezetek és lobbicsoportok jó ideje nyilvánvalóvá tették, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségbe csak belépni lehet.

Mindezek ismeretében minimum meglepő, de semmiképpen sem komolyan vehető a szexuális kisebbségeket tömörítő lobbicsoportok e témában tanúsított álságos magatartása – vélekedik Földi-Kovács. Amikor ugyanis az addig heteroszexuális életvitelt folytató személyről kiderül,hogy ő a továbbiakban vele azonos neműekkel képzeli el az életét, az ünneplendő cselekedet, amit az LMBTQ-szervezetek minden lehetséges módon támogatni igyekeznek. Amikor azonban egy addig meleg életmódot folytató személy arra jut, hogy megpróbálna heteroszexuális formában élni, akkor olyan falakba ütközik, amelyeken – ezen szervezetek akarata szerint – nincs átlépés. Az alapítvány kurátora kijelenti,

az emberi méltóság és a tisztelet a társadalom minden tagját megilleti,

és ennek elidegeníthetetlen része a heteroszexuális és a nem kívánt homoszexualitásból a heteroszexualitáshoz visszatérő állampolgárok szexuális orientációjának,döntésének tiszteletben tartása is.

Földi-Kovács állítja, nemcsak az ex-melegeket nem tűri meg a szivárványos inkvizíció, de tudományos gettóba zárnak minden olyan szakembert is, aki a nem kívánt szexuálisorientációval élő embereknek szakmai segítséget nyújtana. Összehangolt nemzetközi offenzívájuknak hála, szinte kivétel nélkül minden nyugat-európai országban betiltatták vagy ellehetetlenítették a reparatív terápiákat.

Egyre inkább kiéleződik a vita és a politikai harc

A betiltást követelő érdekvédelmi csoportok és az általuk dominált szakmai és egyházi fórumok érvelése ellentmondásos, tudományosan nem megalapozott, és általában köszönő viszonyban sincs a tényleges, korszerű terápiás, szociálpedagógiai vagy lelkigondozói gyakorlattal. Ellenben sok esetben rágalmazó, minden esetben sérti az érintett személyek, kliensek önrendelkezési jogait és lelkiismereti szabadságát, és súlyosan korlátozza a vallásszabadságot – jelenti ki a szerző, aki úgy véli, az LMBTQ-propaganda felháborodását nem az vezérli, hogy kifejezzék egyet nem értésüket, hanem kizárólag a példastatuálás gondolata. Teljesen mellékes számukra, mi megfontolandó vagy mi elvetendő ellenfeleik érveiből, totális megsemmisítésre törnek, mert ennek van üzenetértéke mindenki felé, soha, semmilyen mértékben sem kérdőjelezheted meg a lobbi alapvetéseit. A kényelmetlen igazságok nem csak azért kimondhatatlanok, mert egyeseknek fájnak, hanem éppen azért, mert

igazak, hitelesek és megalapozottak. 

Magyarországon a segítő és gyógyító szakmákon belül is egyre inkább kiéleződik a vita és a politikai harc a pro-LGBT és a konzervatív értékalapú, a terápiás szabadságot szorgalmazó körök között. Néhány közelmúltbeli esemény kifejezetten arra enged következtetni, hogy a terápiatilalom Magyarországra való kiterjesztése sürgősségi projekt.

Eddig bármely országban indult el a követelőzés, sikerrel jártak, a terápiás szabadság korlátozására irányuló törekvéseiket ugyanis nemcsak „meleg témaként”, sokkal inkább súlyozott, szimbolikuspolitikai ügyként kezelik a lobbicsoportok és az őket támogató pártok és politikai körök.

Nyugaton egy ilyen esemény elképzelhetetlen volna

Idén ötödik alkalommal ad majd helyszínt Magyarország az International Federation for Therapeutic and Counselling Choice (IFTCC) éves konferenciájának – jegyzi meg Földi-kovács. Az IFTCC eltökélt küzdelmet folytat a kutatási és terápiás szabadságért, azért, hogy legális legyen segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik a nem kívánt szexuális vonzalommal vagy énidegen késztetésekkel élnek. Az eseményen reparatív terápiát végző szakemberek osztják meg tapasztalataikat világszerte. A közgyűlést azért Magyarországon rendezik, mert Nyugaton egy ilyen eseményt elképzelhetetlen volna lebonyolítani a tiltakozó aktivisták miatt. Az eseményt azonban itthon is évről évre titokban tartják meg, mert a szervezők attólfélnek, hogy a homoszexuális és genderlobbi, illetve az általuk

kézivezérelt orvosszervezetek ellehetetlenítik majd a szakmai konzultációt.

Az IFTCC-ben aktív szakemberek most közös nyilatkozatban állnak ki az önrendelkezésés terápiaszabadság mellett. A nyilatkozat rövid, de egy részletes, aktuális és érvényesforrásokkal és kutatási eredményekkel  alátámasztott, angol és magyar állásfoglaláson alapszik. A Védett Társadalom Alapítvány magyarországi székhelyű nemzetközi szervezetként ez év májusában csatlakozott a nyilatkozat támogatóihoz – fejezi be cikkét a szerző.

Nyitókép: A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak Budapest Belvárosában 2022. július 23-án. Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a XIII. kerületi Dráva utca és a Carl Lutz rakpart találkozásánál gyülekeztek, onnan indult el a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás a Szabadság térre. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 26. 18:26
Az, hogy éppen a szexuális viselkedésre ne legyen hatásuk a géneknek nem hihető. A férfi homoszexualitásra való hajlam, ami ugye csak hajlam, tehát nem döntő tényező, ahogyan fentebb leírtam, az X kromoszómában öröklődik, tehát női ágon. Ezért marad fent és ezért nem hal ki. S különben sem hiba, hanem evolúciós előny, aminek van némi ára. Ugyanis az számít a fajfenntartás szempontjából, hogy a nők hány gyermeket szülnek és nem az, hogy a férfiak hány gyermeket nemzenek. Mert egy férfinak több ezer gyermeke is lehet, míg egy nőnek maximum húsz. Elvileg. És mit is csinál a nem talált homoszexuális gén? Azt, hogy akiben megtalálható ő jobban vonzódik a férfiakhoz, mint a többiek. Ez azonban csak a férfiak esetében hátrány, a nőknél előny, mert az ilyen nők termékenyebbek, több gyermekük születik. Ezért az evolúciós előnyért pedig nem nagy ár az, hogy a férfiak egy része nem lesz apa. Az, hogy 100 gyermeknek 10 vagy 90 apja van-e nem sokat számított az evolúció során a civilizáció meg az apasági vizsgálat feltalálása előtt. Úgyhogy nem probléma, ha a férfiak egy része nem lesz apa fajfenntartás szempontjából, az viszont probléma, ha a nők nem lesznek anyák. Szóval ezért létezik a férfi homoszexualitás. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy de akkor mi van a leszbikusokkal. Velük más van. Hormonális. Amikor az anyaméhben eldőlt már, hogy a fejlődő magzat milyen nemű lesz, akkor az anyától férfi és női hormonokat kap. Mindegyiket, csak a nemétől függően eltérő mennyiségben, arányban. Ha minden jól megy. De van, hogy valamiért hiba csúszik a hormonadagolásba és a lány magzat túl sok férfi hormont kap. Ettől amolyan fiús lány lesz, akit jobban érdekelnek a fiús dolgok, mint a lányosak. Ettől persze még nem feltétlenül lesz leszbikus, de egy részük igen. Ez is csak egy hatás, nem döntő faktor.
Szilágyi Miklós
2022. július 26. 17:56
Az ókori görögök példája egyértelműen igazolja, hogy a homoszexualitás tanulható szexuális magatartásforma. Aki mást állít hazudik, mindig is hazudott.
helemba
2022. július 26. 15:06
Ez a primitív nő az ének-zene szak után átképezte magát genetikussá?
amaurote
2022. július 26. 14:59
nagyszerű, akkor a következő lépés, hogy a magas libidóról állapítsák meg, hogy genetikai eredetű, és így kiderül hogy a hkekszek nagy része valójában szexmániás biszex, akinek nem elég a nő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!