Nők az MTA-n: feleslegesen mondott le Kende Anna

2022. május 09. 13:13

Már évek óta dolgozik az MTA azon, hogy levelező és rendes tagjai közt is több nő legyen. Az akadémia berkein belül értetlenség fogadta a feminista pszichológus lemondását, akinek tudnia kellett volna minderről. Utánajártunk a helyzetnek.

2022. május 09. 13:13
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mint múlt héten megírtuk: lemondott Kende Anna a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról, mert így kíván tiltakozni az ellen, hogy az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma nulla. 

Kende Anna feminista pszichológus, habilitált egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet Társadalom- és Neveléspszichológiai Tanszékén a Pszichológiai Intézet intézetigazgatója, a Szociálpszichológia Tanszék tanszékvezetője.

A Mandiner azonban megtudta: az MTA éve óta tesz lépéseket a nők arányszámának növelése érdekében. 

Az MTA-ba frissen megválasztott tagok levelező tagok lesznek, s ha megfelelő színvonalon dolgoznak, akkor hat év – két közgyűlési időszak – múlva lehetnek rendes tagok. Való igaz, hogy hat éve nem választottak nőt a levelező tagok közé, de miután észlelték ezt a problémát, létrehozták a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságot, és azóta az MTA 11 osztályát is ösztönzik arra, hogy válasszanak női tagokat is.

A női akadémikusok aránya egyébként épp 2022-ben érte el a 10,4 százalékot (38/363); ez hat éve még 6 százalék volt. Ezzel lényegében az MTA a brit Royal Society-vel azonos helyzetben van, ahol 2020-ban a női akadémikusok aránya 11 százalék volt. Ráadásul az MTA hat vezetőjéből kettő nő: Erdei Anna főtitkárhelyettes és Lamm Vanda alelnök.

Tájékozódásunk alapján a nők akadémiai kutatói pályán tartása a szülés és anyaság miatt nehezebb, mint a férfiaké, de ezt is igyekeznek megoldani, többek közt a Fiatal Kutatók Akadémiájának segítségével. Emellett a nők vonakodnak attól, hogy „kvótanők” legyenek.

Azaz a Kende Anna által kifogásolt problémát már kezelik, viszont a hat éve megválasztott levelező tagok most lettek rendes tagok. Ugyanakkor, mint arra az mta.hu aktuális nyitócikkének címe is utal, „több évtized versenyhátránya nem hozható be néhány év alatt”. Tudomásunk szerint az MTA berkein belül is értetlenül fogadták, hogy Kende Anna lemondott, mivel ismernie kellett a helyzetet.

Levelező tagból jelenleg 71, rendes tagból 293 van. Az akadémiába való bekerüléshez rendszerint több évtizedes kutatói pályafutás szükséges, körülbelül a kutatói társadalom 1 százaléka kerül be.

2025-ben várhatóan már 10 nő kerül az új rendes tagok közé.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2022. május 13. 12:09
"Feminista pszichológus" - ez tkp mit jelent? Utálja a férfiakat?
Paxillus
2022. május 10. 16:06
Azzal hogy a női nemet kiemelik, meg is alázzák, mert ha valaki az érdemei szerint tag lesz, akkor emberi, tudományos mivolta alapján delegálja magát és nem kvóta, vagy bármi egyéb újkori ostobaság alapján. A nők egyenrangúak és nem igényelnek kivételezett státuszt, mert nem fogadják el, hogy a nemük alapján előnyt élvezzenek, mint ahogy hátrányt sem.
MZperXXL
2022. május 10. 00:35
Nőszemély: "Kevés a nő az MTA-ban, ezért kilépek." Megoldásra törekvő: "Na de ha Ön kilép, akkor még kevesebb nő lesz az MTA-ban?!" Nőszemély: ".... Na de én leszbikus vagyok, ezért ha kilépek, nem lesz kevesebb nő" Megoldásra törekvő: "Akkor ha több nőt akarunk az MTA-ban, ne vegyünk fel leszbikusokat, mert akkor nem javul a nők aránya?" Nőszemély: "... ... ... Az diszkrimináció, a leszbikusokat fel kell venni, és a nőket is!" Megoldásra törekvő: "Akkor ha több nőt és több leszbikust akarunk az MTA-ba, meg kell kérdeznünk mindenkitől, hogy nő-e és azt is, hogy leszbikus-e?" Nőszemély: "... ... ... ... ... Nemnem, azt nem szabad, mert az ilyen kérdések sértik a személyiségi jogokat." Kérdés: "No de ha nem kérdezhetjük meg, ki a nő és ki a leszbikus, honnan tudjuk, kit vegyünk fel, ha több nőt és leszbikust akarunk felvenni?" Nőszemély: "... ... ... ... ... ... ... Maga nem is akarja megoldani ezt a kérdést!" Megoldásra törekvő: "Mi a javaslata?" Nőszemély: "Több nőt és leszbikust kell felvenni az MTA-ba!" Megoldásra törekvő: "No de ha nem kérdezhetjük meg, ki a nő és ki a leszbikus, honnan tudjuk, kit vegyünk fel, ha több nőt és leszbikust akarunk felvenni?" Nőszemély: "... ... ... ... ... ... ... Maga nem is akarja megoldani ezt a kérdést!" Megoldásra törekvő: "Ezt már mondta." Nőszemély: "Persze, hogy mondtam, mert ez fontos." Megoldásra törekvő: "Szóval, ha nem kérdezhetjük meg, ki a nő és ki a leszbikus, honnan tudjuk, kit vegyünk fel, ha több nőt és leszbikust akarunk felvenni?" Nőszemély: "Maga csak kérdezget, ahelyett, hogy több nőt és leszbikust vennének fel az MTA-ba!"
anaphylaxiás sokk
2022. május 09. 17:11
Kende Jánosnak, Jancsó Miklós kedvenc operatőrének egyik lánya. A másik Kende Ágnes szociológus. https://mandiner.hu/tag/kende_agnes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!