700 forintos benzin, 800 forintos gázolaj – ezt jelenti Brüsszel olajembargós javaslata

2022. május 04. 20:16

Kompromisszumos megoldás jöhet.

2022. május 04. 20:16
null

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kovács Zoltán azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni olajembargót. Az államtitkár szerint a javaslat „elfogadhatatlan” és „tönkretenné a magyar gazdaságot”.

Mint megírtuk, Ursula von der Leyen szerdán ismertette az EU olajembargós csomagját. A Bizottság elnöke elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Az Origo szerint katasztrofális következményekkel járna az orosz kőolaj importjának tilalma egész Európában,  benzin- és gázolajhiány alakulna ki az egész kontinensen, amely azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartja, óriási méreteket öltene. A lap kiemeli, hogy mindez a posztszocialista országokra mérne igen kemény csapást, hiszen ezen államok olajellátása történelmi okokból az Oroszországból érkező vezetékektől függ. Hangsúlyozzák, azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, és gyakorlatilag leállna a gazdaság.

Magyarország feltételei

Szijjártó Péter az ügyben kifejtette, a brüsszeli szankciós csomag a magyar energiaellátás biztonságát teljességgel lerombolná. 

„Ez a szankciós csomag rendelkezne az Oroszországból Európába irányuló kőolaj szállítások betiltásáról, mégpedig meglehetősen rövid határidővel, a jövő év végétől Magyarország esetében” – mondta a külügyminiszter. Ezek után leszögezte: Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, stabil lábakon áll, viszont hazánk energiaellátásának biztonságát ez a szankciós csomag teljes mértékben lerombolná.

Végül kifejtette: ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, hanem egészen egyszerűen ez a fizikai, földrajzi valóság. A miniszter azt is elmondta, ebben a formában a brüsszeli szankciós csomag felelősen nem támogatható. „Magyarország csak akkor tudna egyetérteni ezekkel az intézkedésekkel, hogyha a csővezetéken történő kőolajszállítás kivételt képezne a korlátozások alól” – fogalmazott Szijjártó.

Kompromisszum jöhet

A szankciós csomag elfogadása érdekében Brüsszel Magyarországnak és Szlovákiának kedvezményt ígért. Ez azt jelentené, hogy hazánk és északi szomszédunk egyaránt jóval több időt kapna az orosz energiahordozótól való függés megszüntetésére, amely akár felmentést is jelenthet az embargó alól.

Az EU vezetésének célja egyértelműen az, hogy elkerüljék a két ország vétóját, de nem tudni pontosan milyen új javaslattal állnak elő.

***

A címben szereplő számok, miszerint 700 forintos benzin, illetve 800 forintos gázolaj lehet az EU szankciós csomagjának eredménye, Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének számításait tükrözik.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. május 05. 09:10
"700 forintos benzin, 800 forintos gázolaj – ezt jelenti Brüsszel olajembargós javaslata" Mert a neandervölgyiek püfölik egymást és annyira szeretjük az egyiket? Mekkora barmok vagytok. Egyiket sem szeretjük, mindkettő tufa állat velünk.
Isten jobb keze
2022. május 05. 01:37
A hülye magyarokat nem kellene megbolondítani még ilyen hírekkel is!
Forgalmazó
2022. május 04. 22:02
Éhezünk, fazunk a szobaban, büdösek vagyunk, de nem mosdunk nem pazaroljuk a meleg vizet sem, szomjazunk a szex is elmarad hogy Putyint bosszantsuk. Remélem jo mérges lehet már!
Pelso j.
2022. május 04. 22:01
Nos, akkor itt az ideje, hogy a kormány a nyilvánosság elé tárja: - jelenleg mennyiért vesszük az orosz olajat - embargó esetére milyen ajánlatok, lehetőségek vannak árban. Mindezt hitelesen dokumentálva persze, nem pártszócsöveken keresztül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!