Zéró társadalmi támogatottság mellett nő tovább a Párbeszéd képviselőinek száma

2022. április 24. 06:52

Az idei választáson már hat parlamenti mandátumot szereztek.

2022. április 24. 06:52
null

A magyar politikában egyedülálló jelenség, hogy a Párbeszéd kilencéves fennállása óta úgy lehet jelen a parlamentben, hogy egy választáson sem mérette meg magát önállóan – idézi a Mediaworks-Hírcentrumát a Magyar Nemzet. Az áprilisban a szivárványkoalíció részeként induló, szervezeti háttér nélküli, fővárosi törpepárt

már hat képviselővel lehet jelen a parlamentben.

Térnyerésüket Karácsony Gergely társelnöknek a 2010 előtti posztkommunista elittel kötött alkuinak köszönhetik – hangsúlyozták a cikkben.

Gyakorlatilag nincs szavazóbázisuk

Párbeszédnek hívják őket, azt viszont nem lehet tudni, a társadalom mely részével állnak kapcsolatban, hiszen gyakorlatilag nincs szavazóbázisuk. Jórészt Karácsony Gergely helyezkedésének és lavírozásának köszönhető, hogy a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd – amely bár

különböző segítségekkel.

2022-ben már hat mandátumot kapnak a parlamentben

Sőt az elmúlt három választás során gyakorlatilag exponenciálisan nőtt parlamenti mandátumaik száma: míg 2014-ben 1 főt delegálhattak a parlamentbe, 2018-ban már hármat, az idei áprilisi választást követően pedig 6 mandátumhoz jutottak.

Mindez még inkább meglepő annak fényében, hogy a magyar politika kakukktojásának gyakorlatilag teljesen hiányzik a szervezeti háttere – egy Wikipédia bejegyzés szerint a tagsága is nagyjából csak két tucat fő lehet. Így Karácsony a különböző előnyök kialkuvásánál sem tudott a párt a súlyára támaszkodni. Ehelyett

az ellenzékben máig meghatározó régi baloldalnak tett szívességek és különböző homályos egyezségek állhatnak a Párbeszéd előmenetele mögött.

Maroknyi párttag, sok botrányhőssel

Bár – ahogy a cikkben is említették – a Párbeszédnek maroknyi a tagsága, e néhány fő közül többekhez is komolyabb botrányok fűződnek. A legutóbbi ügy Szabó Tímea társelnök kampánypénzeinek a tisztaságával kapcsolatban vetett fel komoly kételyeket.

Ugyanis az Anonymus által a sajtóhoz eljuttatott felvételen a DK-s vezetésű III. kerületi önkormányzattal üzleti kapcsolatot ápoló Fischer László ügyvéd arról beszélt, hogy a választókerületben a baloldal közös jelöltjeként induló Szabó drogkereskedelemből finanszírozta a kampányát.

Az ügyben tett feljelentés nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda indított vizsgálatot. Nemrégiben

Szabó Tímea múltjának tisztázatlan, eltitkolt részleteiről is cikkezett a sajtó.

Olyan furcsaságok derültek ki például, hogy a Párbeszéd-társelnök az USA-ban közösen bérelt ingatlant Daniel Langenkamppal, Barack Obama egykori külügyi szóvivőjével. Vagy hogy a képviselőnő miként juthatott be a Harvardra diákként, majd pedig hogyan lett ott kutatási asszisztens, majd kutatásvezető, amikor a neve nem is szerepel a világhírű amerikai egyetem hivatalos adatbázisában.

Tordai Bence, a Párbeszéd honatyája is a néhány fős párt botrányhősei közé tartozik a Hírcentrum összefoglalója szerint. Ominózus parlamenti akciói miatt ítélték már jelentős pénzbüntetésre, de az is politikustól ritkán látott, méltatlan viselkedés volt, ahogy letámadta és lökdöste Tarlós István főpolgármestert egy sajtótájékoztatón.

Kocsis-Cake Olivio, a Karácsony-párt másik parlamenti képviselője pedig az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését követelő baloldali politikusok közül is kitűnt azzal, hogy a gázszállítmányok leállítását sürgette, ami teljesülése esetén azonnal súlyos gazdasági válságba taszítaná hazánkat.

A Jobbik képviselője kapta Márki-Zay mandátumát

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nem vette át országgyűlési képviselői mandátumát, így helyét a hatpárti ellenzéki szövetség országos listáján mandátumot nem szerzett jelöltek közül a sorban következő (39. helyen álló) Végh Noémi, a Jobbik politikusa töltheti be.

A Jobbik frakciója ezzel 9 helyett 10 fős lesz, a Párbeszédé viszont (amelybe Márki-Zay ült volna) 7 helyett csak 6 tagból áll majd, ennek megfelelően változik a nekik jutó támogatás összege is.

Nyitóképen a Párbeszéd néhány vezető politikusa a baloldal kampányzáróján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 24. 18:39
Na és ki írta a választási rendszert? Csak nem a Fidesz? A KDNP is zéró támogatottsággal ül a parlamentben. Az, hogy az 1990-es évek elején a KDNP még valódi párt volt ma már csak történelem. Ha a Fideszt zavarná a Párbeszéd sztori, akkor nyilván átírná a választási rendszert.
Palepoli
2022. április 24. 18:06
4 év alatt a maroknyi komisszár 3 milliárd forintot kap az államtól. Fejenként többszázmillió forintot. Fantompártnak nem szabadna kapnia állami támogatást.
tevevanegypupu
2022. április 24. 14:59
Az érdekelne hogy a kormánypártok kétharmaddal ezek ellen mit tudnak tenni..mert eddig semmit az ég világon..és ha ez igy folytatódik,, akkor mégis mire a kétharmad? Kérdi ezt a hárommillió fideszre szavazó..
Anyádcsipája
2022. április 24. 14:12
Kisebb tagokat ki is hagyták a cikkből. Van köztük olyan önkormányzati képviselő, aki évekkel ezelőtt 100 milliók "sikításában" volt tettestárs, de nem is azt tagadja, hogy sikkasztás lett volna az eset, hanem azzal védekezik, hogy őt nem ítélték el. (formai hiba? eljárási hiba? ki tudja.....) Mai napig gyönyörűen, luxusban megél mindennemű tényleges munka nélkül. Ők az új Párbeszéd, akik a választók érdekében majd....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!