A halottbúcsúztató tiszaújvárosi balos jelöltnek zűrös adóügyei voltak

2022. március 18. 07:05

Az MSZP-s Jézsó Gábor hónapokig nem tudta igazolni, hogy nincs köztartozása, így nem is lehetett volna önkormányzati képviselő. Viszont elindul a parlamenti választáson a judapestező Bíró helyett.

2022. március 18. 07:05
null
Almási B. Csaba

Finoman szólva sincs szerencséje az ellenzéknek a Borsod megyei 6. számú egyéni választókerülettel (evk.). 2020 őszén az időközi parlamenti választáson sikerült elindítaniuk egy rasszista, antiszemita jobbikos jelöltet – akinek ráadásul tisztázatlan cégügyei is voltak – a fideszes Koncz Zsófiával szemben (az ő édesapjának a halála miatt volt szükség a rendkívüli voksolásra). Bíró László akkor 50,5:46,3 százalék arányban szenvedett vereséget. Ez nem szegte Bíró és a pártja kedvét, az ellenzéki előválasztáson újra csatasorba küldték. Augusztus közepén azonban belátta, hogy

Úgy fogalmazott, „Ha kell, lépj egyet hátra azért, hogy a nemzet kettőt léphessen előre. Ha meg tudod tenni, igaz hazafi vagy, hisz képes vagy áldozatot hozni a nemzetért. ... Én pedig most szeretném meghozni azt az áldozatot, amit úgy érzem, megkövetel a haza” – fényezte akkor magát.

A képviselőségének jogszerűsége a kezdetektől kezdve erősen megkérdőjelezhető volt

(Fotó: Jézsó Gábor Kunhalmi Ágnessel, az MSZP társelnökével és a karlendítős jobbikos Z. Kárpát Dániellel közösen kampányol; Facebook/Jézsó Gábor)

Így ellenfél nélkül maradt az okleveles teológus végzettségű, foglalkozását tekintve hittantanár Jézsó Gábor, aki a 2010-es évek elején kezdett politizálni. 2014 októberében az MSZP színeiben megválasztották az evk. központjának számító Tiszaújváros önkormányzati testületébe, de a képviselőségének jogszerűsége a kezdetektől kezdve erősen megkérdőjelezhető volt. A városatyáknak ugyanis a mandátumuk megszerzését követő 30 napon belül kérelmezniük kell a köztartozásmentes adózói adatbázisába (koma) történő felvételt, az azt követő hónap utolsó napjáig pedig kötelesek a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételük megtörténtét; azaz bizonyítaniuk kell, hogy nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adó-, valamint köztartozásuk, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiket maradéktalanul teljesítették.

Jézsó viszont 2014 novemberétől egészen 2015 májusáig biztosan nem volt benne a komában;

ez nyílt adatbázis, bárki belenézhet. Érdekes, hogy erre akkoriban senki nem figyelt fel az önkormányzatnál – vagy legalábbis nincs ennek nyoma –, pedig a szocialista politikus a 2015. januári vagyonnyilatkozatában feltüntette, hogy több mint kétmillió forintos köztartozása van. De az is felettébb különös, hogy az akkori, szintén MSZP-s polgármester, Bráz György éppen a 2015. május 28-i képviselő-testületi ülésen számolt be arról, hogy egyetlen képviselőnek vagy külsős bizottsági tagnak sincs köztartozása, illetve a korábbi tartozások rendeződtek. Nagy valószínűséggel az történhetett, hogy Jézsó ekkorra megállapodott a NAV-val a részletfizetésről, az ő köztartozása ugyanis nem szűnt meg, hiszen a 2016. januári vagyonnyilatkozata szerint több mint 1,6 millió forinttal volt sáros. Az adóhatósággal történt egyezkedés eredményeként kerülhetett be 2015 júniusában a komába, s erről már tudhatott a városvezető, ezért beszélhetett arról, hogy minden képviselő, bizottsági tag adóügyei rendben vannak.

Ám ez nem változtat azon a tényen, hogy Jézsó több mint fél éven keresztül nem szerepelt az adatbázisban, ami miatt méltatlansági eljárást kellett volna vele szemben kezdeményezni. Ez pedig akár a mandátumának a megszüntetését is eredményezhette volna.

Szankciós jelleggel felfüggesztették az adószámát

Egyébként talán nem véletlen, hogy Jézsó nem volt benne a komában, hiszen abban az időben egyéni vállalkozóként éppen adótartozása volt. A politikus 2007-től végez temetői szolgáltatást, azaz polgári halottbúcsúztatással foglalkozik, 2014 májusában azonban szankciós jelleggel felfüggesztették az adószámát, 2015 januárjában pedig törölték is. 2014 novemberétől pedig – egy hónappal az önkormányzati képviselővé választása után – adóvégrehajtást kezdtek vele szemben. (A 2016. januári vagyonnyilatkozatában egyébként szerepel is több mint 1,6 millió forintnyi köztartozás, ennek ellenére – mint erre már kitértünk – azért lehetett akkor és van benne azóta is a komában, mert időközben megegyezhetett a NAV-val a részletfizetésről.)

Ezek után, 2015 júliusában a felesége kezdett vállalkozni, s a férje ott lett alkalmazott, nagy valószínűséggel azért, mert Jézsó ilyen előélettel néhány évig nem kaphatott adószámot. Ám a felesége vállalkozását is elérte a végzet, ellene 2017-ben indult adóvégrehajtás.

Azóta Jézsó újra egyéni vállalkozóként búcsúztatja a halottakat

az előválasztásra készült, tehát tavaly nyári vagyonnyilatkozata szerint, és már köztartozása sincs. Ugyanakkor a hét évvel ezelőtti köztartozása, továbbá az, hogy az önkormányzati törvény rendelkezéseivel ellentétben miként fordulhatott elő, hogy hónapokig nem volt benne a komában, komoly kérdéseket vet fel, amelyeket nem csupán neki, hanem az önkormányzat vezetésének, a polgármesternek és a jegyzőnek is meg kell válaszolnia.

Az előválasztáskor ugyan ki kellett tölteni a jelölteknek egy feddhetetlenségi nyilatkozatot, de ebben csak arra kellett válaszolniuk a jelölteknek, hogy abban a pillanatban nincs 30 napnál régebbi köztartozásban és benne vannak az adatbázisban. Jézsó szerencséjére a múltbeli eseményekre nem kérdez rá a dokumentum.

***

Az ügyben természetesen megkerestük Jézsó Gábort. A telefont nem vette fel, helyette Nyakó István, az MSZP egykori kommunikációs igazgatója hívott vissza, és írásban kérte a kérdéseket, amelyeket meg is küldtünk a számára, ebben szembesítettük a képviselőjelöltet a cikkben szereplő állításokkal.

Néhány órával később meg is jött Nyakótól – akiről kiderült, hogy Jézsó munkatársa – az ímél.

„Az esetleges félreértések elkerülése érdekében megkeresésével kapcsolatban Jézsó Gábor hivatalos formában Tiszaújváros jegyzőjéhez fordult, amint a hivatalos válasz megérkezik, küldjük.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt is megkereste Jézsó Gábor, válaszukat, kézhezvétel után szintén azonnal küldjük.

Bízunk benne, hogy az érintett hivatalok hivatalos válasza után minden kérdésükre megnyugtató választ kapnak”  – zárult a levél.

Az egyébként meglehetősen érdekes, hogy Jézsó a hatóságokhoz fordult. Ezek szerint ő nem tudja, mi igaz abból, ami az írásunkban szerepel, s abban bízik, hogy esetleg a jegyző és a NAV képben van az ő ügyében. A másik megoldás, hogy pontosan tudja, mi a helyzet, a megkereséseivel csak időt akar nyerni.

(Nyitókép: Jézsó Gábor ünnepel, Facebook/Jézsó Gábor)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parm
2022. március 18. 09:02
Aki Kunhalmival és Z.Kárpáttal (sic!) egy kampányplakáton szerepel, az rendes ember nem lehet :)
BossN
2022. március 18. 08:06
Nácik és komcsik. Csalók és tolvajok. Ők a moslékellenzék.
Béri Balogh Ádám
2022. március 18. 07:44
Ebben a moslékban csak mocskos emberek mernek/kívánnak megmártózni...Jézsó is ilyen, elv és jellemtelen törtető senkiházi.
wadcutter
2022. március 18. 07:40
A címlapfotón első benyomásra olyan gyámoltalan ember benyomását kelti, mint aki felvette volna a bátyja kabátját A plakát sem túl jól sikerült, a karlendítős Zsiga meg Ágica csukott szájjal mosolyog, ő meg kimutatja a foga fehérjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!