Soros-alapítvány volt igazgatója: a külföldi újságírók torz képet festenek Magyarországról

2022. február 02. 10:57

Andrej Noskó, aki korábban a Soros György által finanszírozott Open Society Foundation egyik igazgatója volt, gyakorlatilag elismerte, hogy Magyarország és Lengyelország ellen igaztalan, elfogult kampány zajlik.

2022. február 02. 10:57
null

Ismeretlen e-mail címről egy szokatlanul terjedelmes, komoly hírértékkel bíró dokumentumhalmaz jutott el a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez” – kezdi szerdai írását a portál. Mint a Magyar Nemzet fogalmaz: a birtokukba jutott információk közül az egyik legérdekesebb az az angol nyelvű interjú, amelyet egy eddig beazonosíthatatlan személy készített Andrej Noskóval.

Andrej Nosko
A CEU-n politikatudományból doktorált férfi 2018-ig az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett. Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Tíz fő tartozott a közvetlen irányítása alá és évi 10 millió dolláros költségvetés felett diszponált. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

A CEU-n politikatudományból doktorált férfi 2018-ig az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett. Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Tíz fő tartozott a közvetlen irányítása alá és évi 10 millió dolláros költségvetés felett diszponált. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

A Magyar Nemzet birtokába jutott információk között egy interjú is előkerült, amelyet eddig beazonosítatlan személy készített Andrej Noskóval.

Nosko: Több alkalommal magam is felbéreltem egy-egy újságírót

Amikor Andrej Nosko beszélgetőpartnere arra volt kíváncsi, mi az oka annak, hogy több kelet-közép európai állam, köztük Magyarország és Lengyelország, a nemzetközi média érdeklődésének homlokterébe került, a Soros György által finanszírozott OSF korábbi igazgatója arról beszélt, hogy torzítanak a tudósítások ezekről az országokról.

Úgy gondolom, hogy Magyarország és Lengyelország ügyeit összekapcsolni önmagában sem túl becsületes dolog.

A két országnak – ahogy a térség többi államának – megvannak a saját problémái, de ezek mind különbözőek. Ha például Lengyelországot és Magyarországot vesszük, akkor teljesen eltérő vezetői stílust, gazdasági struktúrát láthatunk, és más a kormányzatnak a civil társadalommal fenntartott viszonya is” – fogalmazott.

Nosko felidézte azt is, hogy amikor az alapítványnál dolgozott, és külföldi tudósítók jellemzően arról érdeklődtek a szervezetnél, hogy tudnának-e ajánlani nekik valakit, akivel beszélhetnek, akkor a különböző mértékben elfogult kontaktok rendszerint a saját kollégáikat ajánlották; vagyis olyanokat, akik meggyőződése az övékéhez hasonló volt.

Több alkalommal magam is felbéreltem egy-egy újságírót, hogy népszerűsítse az ösztöndíjas think-tankek anyagait. Tehát nem volt túl kiegyenlített a játszma” – ismertette a kialakult körülményeket Andrej Nosko, aki úgy gondolja, a nyelv miatt is viszonylag könnyű félreértelmezni a magyarországi történéseket.

Ezt saját tapasztalataim alapján mondom, mivel ismertem több korábbi tudósítót, akik sem beszélni, sem olvasni nem tudtak magyarul. Ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban” – tette hozzá az OSF korábbi igazgatója.

Andrej Nosko szerint így például jellemzően nem említik meg, hogy a magyar kabinet ténylegesen nagy népszerűségnek örvend a társadalom jelentős része körében. „Ehelyett például azt írják, hogy a kormány a szabadság korlátozásával tartja fenn a hatalmát” – hangsúlyozta a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik korábbi vezetője.

A szóban forgó interjúban Andrej Nosko gyakorlatilag elismerte, hogy egy teljesen torz, valótlan képet festenek a külföldi tudósítók Magyarországról és Lengyelországról. 

A Soros-alapítvány volt igazgatója szerint tehát:

  • Lengyelországot és Magyarországot valós érvek felsorakoztatása nélkül ostorozza a fősodratú média.
  • A magyar kormány népszerűségének az okait nem látják világosan.
  • A Magyarországról festett torz kép egyik oka, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt, a korábbinál jóval kevesebb a külföldi tudósító.
  • Óriási problémát jelent, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a valós magyarországi helyzetet, mert nem tudnak magyarul, és tájékozódni is a mások által kiválasztott, elfogult forrásból szoktak.

Nyitóképen: Andrej Nosko (Fotó: Facebook.com/Andrej Nosko)

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyűlölködjünk együtt
2022. február 03. 10:55
Kulfoldi nyugatos mediumnak a magyar kormanyoldal érdemben szinte soha nem nyilatkozik, meg magyar libsiknek sem, nemhogy kulfoldieknek...csak futkaroznak a folyoson, meg nem engedik be oket a tajekoztatokra. Csodalkozunk hogy torz a kép. Igy megy ez.
csuszka
2022. február 03. 01:58
A Magyar Nemzet akár közzétehetné a teljes interjút is, hogy megtudjuk, ez kontextusból kiragadott részlet-e, vagy valóban lényegi részét képezi a mondanivalónak. (Persze nem hiszem, hogy ez meg fog történni...)
mamarizsa
2022. február 02. 21:55
Valóban. Még annál is rosszabb hely Magyarország, ahogy beszámolnak róla.
Reszelő Aladár
2022. február 02. 20:08
Soha ennyi médium még nem létezett, nem csak itthon, de av világban sem. Az online-t bárhol lehet olvasni a google translate pedig lefordít bármit kattintásra. Tehát ha valaki TÉNYLEG tájékozódni akar, akkor az a világ túlsó feléről is megteheti. Akinek pedig ez a dolga, az végezhetné a munkáját tisztességesen is. Ja hogy nem ez volt a cél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!