Fővárosi vagyonkezelő: soha nem álltunk szerződésben Berki Zsolttal

2021. december 04. 08:00

Ugyan személyes e-mailek ingáztak a BFVK és Berki Zsolt között, de a fővárosi vagyonkezelő szerint nincs ezzel gond, a Városháza-ügyben emlegetett vállalkozóval, annak cégeivel pedig nincsenek és nem is voltak szerződéses viszonyban.

2021. december 04. 08:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A Barts. J. Balázs-vezette Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) arról tájékoztatta lapunkat:

nem áll és nem állt szerződéses kapcsolatban Berki Zsolttal, illetve vállalkozásaival”.

Az intézmény részéről hozzátették, „általánosságban is elmondható, hogy a BFVK az ingatlanértékesítéssel összefüggő közszolgáltatási tevékenységet maga végzi, közvetítőket nem alkalmaz”.

A Mandiner azt követően fordult a fővárosi vagyonkezelőhöz, hogy birtokunkba került egy e-mail,

  • amit a cég egyik alkalmazottja küldött ki annak a Berki Zsoltnak, akinek neve a fővárosi ingatlanértékesítések, így a Városháza-ügy kapcsán merült fel (idézzük: a fővárosban működő „jutalékos rendszerben” ő az a személy, aki „frontol”);
  • s amely levél arra utal, hogy az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének privatizációs kísérletében is érdekelt lehetett.

A telek tulajdonosa [Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.] a megbízást végül visszavonta, így a pályáztatási eljárást a BFVK megszüntette.

Budai Gyula kormánypárti országgyűlési képviselő nemrég arról beszélt, több olyan bizalmas hangvételű levelezés került a birtokába, amelyek a BFVK ügyintézője és Berki Zsolt között zajlottak. A Városháza-ügyben kiszivárgott felvételek (ezeken többek között olyan fővárosi ingatlan, telkek eladása kerül szóba, ahol visszaélések sorozata merül fel) alapján a politikus büntetőfeljelentést tett.

Minderről bővebben ITT és ITT olvashat. Hogy mely más ingóságok kerültek még célkeresztbe, arról pedig ITT tájékozódhat részletesebben.

és olvashat. Hogy mely más ingóságok kerültek még célkeresztbe, arról pedig tájékozódhat részletesebben.

BFVK: Semmi közünk Berki Zsolthoz

Visszatérve a IV. kerületben található, Árpád út 114-120. szám alatt található területre, amikor Berki Zsolt a BFVK-ból kézhez kapta a terület leírását, a férfinak nem volt sem jogszerűen működő, sem ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozása. De az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság nyilvántartása alapján Berki Zsoltnak ingatlanközvetítői képesítése és engedélye sincsen. Ennek ellenére nap mint nap kerülnek elő olyan dokumentációk, hangfelvételek, amelyek arra utalnak, hogy a vállalkozó kulcsszerepet játszott a fővárosi ingatlanbizniszben.

A BFVK-nál érdeklődtünk annak kapcsán is, hogy a fentiek fényében ellenőrizték-e Berki Zsolt cégeit, képesítését, mire a fővárosi cég az alábbiakat közölte:

  • A BFVK nemzeti vagyon hasznosításának előkészítését végzi, az ezzel összefüggő adatok pedig az Alaptörvény 39. § (2) bekezdése alapján olyan közérdekű adatok, amelyeket bárki (képesítéstől függetlenül) megismerhet és terjeszthet.
  • A BFVK-hoz évente közel 600 megkeresés, információ- és felvilágosításkérés érkezik az ingatlanhasznosítási tevékenységgel összefüggésben, amelyeket a társaság megválaszol. A közérdekű adatok megismeréséhez sem jogi érdekeltség, sem cél, sem más körülmény igazolása nem szükséges.
  • „A közösség érdeke is az, hogy a nemzeti vagyon hasznosítására vonatkozó információk minél szélesebb körhöz jussanak el, mivel ez serkenti a pályázatokon a versenyt, elősegítve a minél magasabb ár elérését.”

Mindezekből fakadóan – véli a BFVK – nem rájuk tartozó kérdés az, hogy egy érdeklődő vagy potenciális vevő maga jár el, hogy igénybe vesz-e bármilyen ügynököt, közvetítőt vagy tanácsadót. A cég felelőssége csupán annyi, „hogy a közreműködésével hasznosításra kerülő ingatlanokra vonatkozó információk nyilvánosak legyenek, az érdeklődőknek az általuk kért felvilágosítást megadja, illetve a pályázatokon ne támasszon olyan feltételt, amely jogszerűtlenül vagy indokolatlanul szűkíti a potenciális pályázók körét”. Jelezték továbbá, hogy a sajtóban és politikusi nyilatkozatokban velük kapcsolatban elhangzottak nem állják meg a helyüket: a kiírások immár nyilvánosak.

Barts. J Balázs: Berki komoly kapcsolattartó

A BFVK portálunknak küldött nyilatkozata érdekes, különösképpen annak fényében, hogy egy, a cég vezetője által írt jelentésben a következők szerepelnek: Berki Zsolt 2017-ben „jelentkezett befektetői kapcsolattartóként a BFKV-nál, a Ráday utcában található két telek iránt érdeklődve. Az értékesítésre – nyilvános pályázat és anonim licit alapján – sor került, amely 3 milliárd forint bevételt eredményezett a Fővárosi Önkormányzat számára.

Mindez innentől kezdődően kellő alapot biztosított arra, hogy komoly ingatlanpiaci befektetői kapcsolattartónak tekintsem.”

Megjegyzendő: Berki Zsoltnak volt korábban egy mostanra kényszertörölt, Ráday Center Kft. elnevezésű cége.

Mi jelent meg eddig a Városháza-ügyben?

A Berki Zsolt vezette Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést a Városháza eladására. Barts J. Balázs eladási terveket emlegetett az egyik felvételen, megnevezve a Városháza értékesíteni kívánt részének hektárban megadott területét. A vezérigazgató mások mellett Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában befektetőkkel egyeztetett, az erről készült felvételt Anonymus juttatta el több szerkesztőséghez.

„Berki Zsolt több, Magyarországon ismert üzleti kör felé is lépéseket tett a Városháza-projekttel és számos más budapesti ingatlannal összefüggésben” – ezt a Magyar Nemzet írta, kiemelve, hogy akár olasz befektetői köröknek is felajánlhatták a Városházát.

Egy ugyancsak nyilvánosságra került hanganyagon Gansperger a Városháza tervezett eladásával összefüggésben ismertette azt a „jutalékos rendszert”, amelyen keresztül már több fővárosi ingatlant is értékesítettek fű alatt. Egy másik felvételen Bajnai Gordon volt kormányfő azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot. Ő is beszélt a „jutalékos rendszerről”.

Egy másik kiszivárgott hanganyagon már az hallható: Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek”. Berki Zsoltról, a testreszabott pályázatokról és tízszázalékos jutalékról Gansperger és a bizalmasa, Bodnár Dezső beszélt.

Mindenesetre a Fővárosi Közgyűlés november végén döntött arról, vizsgálóbizottságot állít fel a sajtóban megjelent híresztelések miatt. A testületnek december 15-ig kell végeznie. A vizsgáló bizottság csütörtökön (december 2.) ült össze először.

A sajtó érdeklődésére a rendőrség az alábbi tájékoztatást adta: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.”

Arról, hogy miként kezeli az ellenzék a Városháza-ügyet, IDE kattintva olvashat többet.

kattintva olvashat többet.

Nyitókép: Ficsor Márton // Mandiner

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2021. december 04. 14:57
A Lackner ügy után teljesen világos, hogy a bíróság szerint a ballib szétlophatja magát következmény nélkül.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. december 04. 14:02
Nem álltak szerződésben, zsebbe fizettek?
jánosbácsi
2021. december 04. 13:38
Ez annyira gyenge dolog, hogy a kutya sem kíváncsi rá. Én a Fidesz helyében egy pedofil vagy gyilkossági ügybe keverném bele Karácsony Gergelyt. Mondjuk Karácsony Gergely biciklivel jár sorozatgyilkolni, vagy Karácsony Gergely háromkerekü biciklivel rója a pesti utcákat oszt óvodásokat kukkól amikor azok pisilnek.
Galerida
2021. december 04. 13:36
És Bajnaival?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!