Friss Medián-felmérés: a magyarok közel kétharmada Fidesz-győzelemre számít 2022-ben

2021. december 29. 11:16

Még az ellenzéki szavazók harmada szerint is Orbánék nyerik a tavaszi választásokat. A szavazókorú népesség körében 5 százalékos Fidesz-előnyt mért a Medián, a kutatásból pedig az is kiderül, hogy jelen pillanatban bejutna a parlamentbe az MKKP is.

2021. december 29. 11:16
null

„Lassan a választási győzelem esélyét veszélyezteti az a hosszúra nyúlt macskajaj, amire az előválasztást megszervező és finanszírozó ellenzéki pártok keltek Márki-Zay Péter győzelmének másnapján. Egyre világosabban látszik, hogy az Orbán-kormány ellen összefogó hatok nem pusztán eltűntek a váratlanul magas részvételt hozó, az ellenzéket évek óta először kezdeményező szerepben láttató előválasztás után” – írja azon cikkének bevezetésében a hvg, melyben a Hann Endre vezette Medián legújabb közvélemény-kutatásának eredményeit ismertetik.

Ebből az derül ki, hogy még az ellenzéki szavazók harmada is a kormányzó jobboldal győzelmére számít a jövő tavaszi választásokon, az ellenzéki szavazók alig több mint fele ( 54 százalék) nyilatkozta azt, hogy a Márki-Zay vezette hatpárti összefogás nyeri 2022-t. Ugyanez az arány a Fidesz-szavazók esetében 91 százalék: a jobboldal szavazók tehát magabiztosnak tűnnek három hónappal a választások előtt, elsöprő többségük a Fidesz győzelmére számít.

Az adatokat a teljes népességre vonatkoztatva azt kapjuk, hogy a szavazókorú lakosság 63 százaléka szerint a Fidesz nyer 2022-ben.

„Ha az előválasztásnak volt is némi mozgósító hatása az ellenzéki szavazókra, ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy mindannyiuknak visszaadja a győzelembe vetett hitet: közülük csak minden második bízik az ellenzéki összefogás sikerében, egyharmaduk a Fidesz újrázására számít. Rossz hír az ellenzéknek, hogy mivel a kisebb pártok támogatói és a bizonytalanok körében is többen vannak, akik Orbánék hatalmon maradását feltételezik, a teljes szavazókorú népességben csaknem kétharmados az utóbbi véleményen lévők aránya” – értékeli a lap az eredményeket.

A felmérés december 4-7 között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, reprezentatív minta alapján.

A felmérésben rákérdeztek a pártpreferenciákra is. Egy közeljövőben tartandó országgyűlési választáson a szavazókorú népesség 39 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, és 34 százaléknyian az ellenzéki összefogást – derül ki a kutatásból.

„A választani tudók” kategóriában is öt százalék előnnyel 45-40-re vezet a Fidesz az ellenzék előtt,

míg a Medián a „választani tudó biztos szavazók” terén már enyhe ellenzéki fölényt mért: e kategóriában 45 százalék választaná a baloldali közös listát, 44 százaléknyian a Fideszt.

Érdekesség, hogy mindhárom, fent említett kategóriában parlamenti küszöb fölé került a két kisebb formáció, a Mi Hazánk és a Kétfarku Kutya Párt. Toroczkaiék pártja a biztos pártválasztók körében 5 százalékos, a kutyapártot ugyanebben a kategóriában 6 százaléknyian támogatják.  „A fiatalok a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra és a Mi Hazánk Mozgalomra is az átlagnál nagyobb valószínűséggel szavaznának” – írta a kutatáshoz fűzött kommentárjában Hann Endre.

A Fidesz esélyeit növelheti az is, hogy jelen pillanatban úgy tűnik, több tartalékja van, mint az ellenzéknek: a kormányellenes, az összefogásra szavazók 87 százaléka egyben biztos szavazó is,

ugyanez az arány a fideszeseknél 74 százalék: van még tehát kiket mozgosítani a kormánypártok szemszögéből nézve.

A Hvg-s cikk ismeretlen szerzője nem finomkodik Márki-Zay Péterrel és az ellenzéki pártokkal szemben. „A jelek szerint a legelső lépést nem tudták még megtenni: kibékülni a miniszterelnök-jelölti verseny végeredményével. Márki-Zay Péter is követ el taktikai hibákat, hiszen a hírek szerint az ellenzék egyesítése helyett érvényesíteni próbálja a győzelméből fakadó erőfölényét. Saját párt, saját frakció, a fontos döntéseknél vétójog – ez a hódmezővásárhelyi polgármester néhány követelése, ezek viszont borítják az amúgy is labilis hatpárti egyezség eddigi erőviszonyait. Közben pedig több interjúban is árulással vádol ellenzéki politikusokat” – írja a hvg.hu.

***

Az elmúlt hetekben több, a baloldal és Márki-Zay Péter győzelmi esélyeit is megkérdőjelező kutatás látott napvilágot.

A sort egy 444-en megjelent kutatás kezdte. A Soros György által is támogatott portál szerint az anyagot az új, összefogott ellenzéki kampányközpont rendelte meg, és a felmérés a baloldal számára kijózanító eredményt hozott. Eszerint a teljes lakosság körében 46 százalékos a Fidesz–KDNP és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Továbbá a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérése szerint is jelentősen csökkent Márki-Zay Péter népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta. A baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez mínusz húszpontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség. Októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül, írja a portál.

Nem csoda, hogy az ellenzék rossz állapotát látva már nem egy balliberális megmondóemberben felmerült Márki-Zay lecserélésének lehetősége: az Amerikai Népszava szerzője után nemrég Horn Gyula pénzügyminsztere, Békesi László ment neki a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ebert Marta
2022. január 05. 10:35
Èn és minden FIDESZ-KDNP szimpatizáns ismerösöm,minden tölünk telhetöt megteszünk,hogy CSAKIS a FIDESZ-KDNP vigye a Kormányrudat továbbra is,Mi és ELHUNYT SZÜLEINK,NAGY- SZÜLEINK pontosan tudják,tudták,mennyit szenvedett az ország és népe a baloldali diktatúrák (kommunizmus,szocializmus)leple alatt:A mostani baloldal vicsorgó,csaholó kutyái, kizárólag a PÈNZ ÈS HATALOM után,a LOPÀS,CSALÀS,HAZUGSÀG(reggel,délben és este)képviselóinek STOP !!!!!MINDENKI,aki él és mozog:menjen a BÈKEMENETRE-megmutatjuk MI MIT AKARUNK(és nem Brüsszel !!!)MENJEN OKVETLENÜL EL SZAVAZNI !!!!!HATALMAS a tét !!!!és a Gyermekvédelmi Nép- szavazáson is VEGYEN RÈSZT !!!! GYÖZNÜNK KELL,GYÖZNÜNK MUSZÀJ !!!!!!!!!!!!!
confitür
2022. január 01. 06:39
Az ellenzékre kizárólag olyanok szavaznak,akik azt sem tudják megmondani,melyik a jobb kezük.
Isten jobb keze
2021. december 30. 10:17
Hálás nemzet a magyar, és egyben buta is! Hamár Orbán közpénzből lefizet te a magyarok kétharmadát hálából rászavazzanak! De én akkor sem fogok! Én maradtam okos! Xdxd
confitür
2021. december 30. 06:29
Ha nem a FIDESZ-KDNP nyerne áprilisban akkor Magyarországnak fel kellene adni az utolsó kenetet. Úgy vélem ezt senki sem akarja, bármelyik oldallal szimpatizál. Sajnos a Magyar ellenzék teljes klaviatúrája alkalmatlan az ország felelősségteljes képviseletére. Természetesen a hatalmon lévő kormányzat sem hibátlan,azonban sokkal kisebb hibaszázalékkal dolgozik,mint az ellenzék. Ez teljes mértékben bizonyÍtott tény. A következmény nagyon egyszerű: ha a FIDESZ-KDNP nyer akkor Magyarország a magyaroké marad. Ha az ellenzék nyer,akkor a haza a legnagyobb amerikai bankároké lesz. Ennyire egyszerű. A döntés a választópolgárok kezében van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!