Bige László, a balos oligarcha?

2021. október 30. 07:00

Az üzletember azt mondja, nem foglalkozik pártpolitikával. Meg azt is, hogy minden segítséget megad az ellenzéki összefogásnak, hogy legyőzzék Orbánt, akinél „minden jobb”. A milliárdos műtrágyakirály szerint „belekényszerítették ebbe”, de pályafutását közelebbről megvizsgálva nyilvánvalóvá válik baloldali kötődése.

2021. október 30. 07:00
null

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy 14 milliárd forintos bírságot rótt ki Bige László cégére, a Nitrogénművek Zrt.-re a Gazdasági Versenyhivatal, mert megsértették a versenyjogi szabályokat. Konkrétan arról van szó, hogy az üzletember vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.

A milliárdos üzletember, aki a mértékadó Fobres idei rangsora szerint 115,5 milliárd forint vagyonával jelenleg Magyarország 12. leggazdagabb embere, egy ideje viszonylag gyakran szerepel a hírekben. Legalábbis valószínűleg gyakrabban, mint szeretné, és ahogy a fentiek is jelzik, nem feltétlenül pozitív kontextusban. 

Bige ellen ugyanis az elmúlt években több eljárás is indult.

Az említett kartellezési ügy mellett  Bige Lászlót korábban kétmilliárd forintos hűtlen kezelés és vesztegetés gyanújával emelt vádat az ügyészség. A vád szerint kétmilliárd forinttal károsították meg a vállalkozó cégét, miközben a vezető több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott. Az üzletember akkor egy ideig házi őrizetben volt, de tagadta bűnösségét, később pedig kiengedték, de az ügy még nem ért véget.

Bige beszédet mond a Nitrogénművek Zrt. rendezvényén (Kép: MTI/Bodnár Boglárka)
Bige beszédet mond a Nitrogénművek Zrt. rendezvényén (Kép: MTI/Bodnár Boglárka)

Bigét egy másik ügyben is vesztegetéssel gyanúsították, az ügyészség pedig vádat emelt ellene, és két év felfüggesztett börtönbüntetést kért az üzletemberre, valamint a vesztegetési pénz elkobzását indítványozta. Az ügyészség most egyesítené a két ügyet. 

Bige szerint az ellene folyó eljárások politikai természetűek

A milliárdos az elmúlt években többször elmondta, hogy úgy véli az ellene indult eljárások hátterében politikai okok állnak. A Partizánnak adott egy interjút, amelyben közölte, hogy „méltatlannak érzi”, amit vele művelnek. Említette, hogy egyszer kért találkozót Orbán Viktortól, de a miniszterelnök nem adott neki időpontot, pedig a környező országok miniszterelnökeivel, elnökeivel „szokott ebédelni”.

Bige szerint mindez azt jelenti, hogy a miniszterelnök „már döntött az ügyében”. 

A milliárdos állítja, hogy kétszer kapott olyan üzenetet, ami szerint ha elmegy Magyarországról, szabad elvonulást kap. Erre azt válaszolta, hogy Romániából már egyszer elment, de innen nem fog elmenni, és nem fogja feladni. Kifejtette, hogy a sok eljárás nem őt, hanem családját viseli meg igazán.

– tette hozzá Bige László, aki homályos utalásokat tett bizonyos dokumentumokról, amelyek birtokában vannak, és esetleg nyilvánosságra hozza majd. 

Bige László és a politika

Az üzletember többször is kijelentette, hogy ugyan ismer politikusokat, de nem foglalkozik politikával. Tény, hogy

már a kilencvenes évek végén jó kapcsolatot ápolt az akkori politikai elittel. Úgy tűnik, leginkább baloldallal.

 A Magyar Nemzet cikke szerint a milliárdos 1996-ban az akkori miniszterelnök, Horn Gyula közbenjárásával vásárolta meg a Tiszamenti Vegyiműveket, később pedig a Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc által vezetett MSZP-SZDSZ kormányok segítették hozzá, hogy cégét vámok védjék az importőröktől, és kedvezményekkel jutott hozzá a gyártáshoz szükséges földgázhoz.

Bige László (Kép: MTI/Balázs Attila)
Bige László (Kép: MTI/Balázs Attila)

A közelmúltban ismét közel került a politikához, hiszen sajtóhírek szerint meglátogatta az ellenzéki összefogás egyik legismertebb és aktívabb háttérembere, Horn Gábor, a baloldali kutatóintézet, a Republikon vezetője.A látogatás céljáról nincs információ, az viszont tény, hogy Bige pár héttel később

Erről később azt mondta, nem pártpolitikai megfontolások álltak mögötte, mindössze érdekelte, hogy a magyar társadalom hogyan viszonyul a járványhelyzetben a politikai, gazdasági és társadalmi állapotokhoz, és hogy milyen esélyei vannak az ellenzéki összefogásnak a 2022-es választáson.

A kutatás kifizetéséért később a CEU egyik tanára is köszönetet mondott az üzletembernek. Bige László később a Klubrádiónak adott interjúban úgy fogalmazott, bármi sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. Elmondta azt is, hogy

Kiemelte, magát politikán kívülinek tartja, soha nem is tervez pártba lépni, de ha bármilyen segítségét kéri az ellenzék, partner lesz, ezt teljesen természetesnek gondolja. „Ebbe belekényszerítettek engem, és nem tudok mást, mit tenni” – közölte az üzletember.

Bige László 1958-ban született Nagyváradon, Romániában egy erdélyi nemesi családban. Állítása szerint családjából, amelytől a szocializmusban minden vagyont elvettek, a legtöbben emigráltak. Szülei kétéves korában elváltak. A kolozsvári egyetem gyógyszervegyész szakán végzett, de eleinte kereskedelemből élt. Miután édesanyja Magyarországon telepedett le, 1984-ben, 26 évesen ő is követte. A Forbes és a Napi.hu becslése szerint Bige 115,5 milliárdos vagyonával jelenleg Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere. A befolyás-barométer szerint 2018-ig folyamatosan az ötven legbefolyásosabb magyar között szerepelt, ám pozíciója a 2011-ben mért 17. helyről fokozatosan romlott, és 2019-ben kikerült a listáról. Legfontosabb érdekeltsége a főként műtrágyagyártással foglalkozó Bige Holding cégcsoport.

Bige Lászlóról készült portrécikkünket itt érheti el.

Borítókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. október 31. 11:48
Bige végre megtalálta a helyét. Dobrevékkel együtt fog a sittre vonulni,teljesen megérdemelten.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. október 30. 19:07
Ez már megint milyen hülye cím? Ilyen rövid mondtatban két hatalmas hiba. Egyrészt Bige nem oligarcha. Nem használja a vagyonát arra, hogy politikai hatalmat szerezzen. Az természetesen aljas dolog, hogy a bolsevista bűnözőket, a haza ellenségeit pénzeli. Ez undorító. De akkor ezt kell mondani, nem marhaságokat, mint amikor a bolsevisták náciznak, fasisztáznak, ha rosszat akarnak valakire mondani. Másrészt a cím olyasmit sugall, mintha lennének nem balos oligarchák is Magyarországon. De nincsenek. Kevés valódi oligarcha van Magyarországon (konkrétan kettő), de az mind bolsevista: Soros és Gyurcsány. Ők azok, akik a gazdasági hatalmukat politikaira tudták konvertálni. (Vannak még oligarchisztikus jellegű bolsevistáink is, pl. Bajnai, Oszkó, de ők nem voltak eléggé sikeresek, hogy azzá is tudjanak válni.)
zakar zoltán béla
2021. október 30. 12:51
Nyírbátor-Tályföld-veresjánoska....
Selamat
2021. október 30. 11:55
Utána sem kell nézni, melyik oldalnak szurkol ez a pofa. Minden ott van a sunyi képén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!