Így vegzálták a hatóságok a Hír TV svédországi tudósítóját

2021. március 05. 12:24

A jogvédő szervezetek – így a TASZ, az Amnesty International, a Nemzetközi Újságírószövetség – egyelőre hallgatnak az esetről.

2021. március 05. 12:24
null

Amint arról mi is beszámoltunk, őrizetbe vették a Hír TV svédországi tudósítóját a skandináv mintaállam rendőrei. Bugnyár Zoltán éppen a késes támadásról  – feltehetőleg terrortámadás – forgatott.

Négyszáz kilométerre a támadástól forgatott

A csatorna csütörtöki közleménye szerint a tudósító éppen a rendőrség uppsalai székháza előtt forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte. Nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla. Bugnyár Zoltán ellen

védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta sajtóigazolványát.

Most a Pesti Srácok megkérdezte az érintettet, így újabb részletek derültek ki az esetről. Elmondása szerint éppen az összefoglaló bevezetőjét rögzítette volna, ahol ő mondja el a friss részleteket, és mivel az esettől mintegy 400 km-re tartózkodott, a rendőrség épületét a háttérben “illusztrációnak” használta volna. Azonban nem várt akadályokba ütközött: a svéd rendőrség egészen egyszerűen őrizetbe vette, s bár együttműködött az egyenruhásokkal és abbahagyta a forgatást, azok közölték vele, hogy be kell mennie velük a rendőrségre. Ott pedig azonnal a kihallgatószobába vitték,

nem engedték telefonálni sem.

Azt, hogy ezt egyébként milyen jogszabály tiltja, nem közölték vele, viszont a rendőrök svéd nyelven akarták, hogy vallomást tegyen. Bár Bugnyár Zoltán beszél svédül, de egy büntetőügyben nem érezte volna magát biztonságban, így telefonos tolmácsot kért, akit – bár jogszabály írja elő – nem tudtak biztosítani. A kihallgatóhelységben a rendőrök nem, míg Bugnyár Zoltán viselt maszkot, amin – elmondása szerint – mosolyogtak a hatóság emberei.

Amikor megkérdezte, mivel vádolják, akkor derült ki számára, hogy védett objektum elleni bűncselekmény vádjával indítottak eljárást ellene, és hiába mutatta a telefonjával rögzített felvételt, azt nem csupán a saját készülékükkel rögzítették, de a mobilját is lefoglalták. Ezután engedték szabadon, de semmilyen hivatalos papírt, jegyzőkönyvet nem adtak számára az eljárásról, amit kérésére válaszolva is megtagadtak tőle. A Hír TV munkatársának csupán annyit mondtak: amint lesz tolmács, felveszik a gyanúsítotti vallomását – Bugnyár Zoltán jelenleg is erre vár.

Hallgatnak a jogvédők

„A magyar konzul azonnal felajánlotta segítségét, azonban valamiért az Amnesty International, a Nemzetközi Újságírószövetség vagy éppen a TASZ nem háborodott fel azon, hogy egy újságírót vegzáltak munkavégzés közben Svédországban” – jegyzi meg a Pesti Srácok.

Bugnyár Zoltán hozzátette, hogy a jogállamiság fellegvárainak egyike nem mellesleg Ukrajna után a második helyen szerepel európai viszonylatban a bűncselekmények elkövetésének számát tekintve, amit az elmúlt évek gyakorlatilag korlátozás nélküli bevándorlásának köszönhetően sikerült elérniük. Bugnyár Zoltán azt is hozzátette, hogy a svéd rendőrökön jól érzékelhető a bizonytalanság is, félnek kijelenteni például azt, ha terrortámadás történik, és az ő ügyében sem igazán tudták eldönteni, mi lenne a helyes eljárás. Így inkább eljárást indítottak vele szemben, annak ellenére, hogy felmutatta sajtóigazolványát és együttműködött a hatóságokkal.

Nyitókép: MTI/EPA/Ali Lorestani

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. március 05. 20:21
Svédország É-Korea szintjére került.
KannibálTatárÚr
2021. március 05. 16:00
A svédek mindig betegek voltak. Gyerekkorunkban arról voltak híresek, hogy semmit sem lopnak el. Ha egy padon pénztárcát találtak, azt is otthagyták, míg a tulajdonosa el nem jön érte. Ma azért ettől már okosabbak. Migránsokat hoztak, akik nem felejtik el zsebre tenni a buxát. Fejlődnek.
fatman
2021. március 05. 15:36
rend a lelke mindenek, úgyhogy elhúzhatnak a no-go zónákba is rendet rakni...
Tibesz26
2021. március 05. 15:34
mi meg üzenjük a svéd zsaruknak hogy nem e látjuk szivesen szeretett hazánkban amiért egy tudósitonkat (hir tv) tudositáoját bezártáttok ártatlanul kérjük be svédország nagykövetét és üzenjük neki hogyazonnal engedje ki a tudositonkat akit ártatatlanul lecsukattak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!