Független szervezet: Európában Svédország a második legveszélyesebb ország

2021. február 18. 12:41

Ukrajna után, Franciaország előtt.

2021. február 18. 12:41
null

A Magyar Nemzet számol be a különböző kutatásokat és rangsorokat készítő, független Numbeo.com összeállításáról, amely szerint Európában Svédország a második legveszélyesebb ország közvetlenül Ukrajna után.

Csak múlt vasárnap este, Valentin-napon, néhány óra leforgása alatt három nagy erejű robbantásos bűncselekmény is történt az északi országban. Malmöben több mint húsz autó lángolt este 9-kor, vele párhuzamosan pedig robbanás rázta meg a környéket, amiben egy garázssor sérült meg – tájékoztatott a rendőrség honlapja.

Éjszaka Kristianstadban berobbantottak egy ajtót, aminek szemtanúk szerint akkora ereje volt, hogy az kilométerekre elhallatszott. A harmadik robbantásra Göteborg no-go zónájában került sor, 1.15-kor. Hétfőről keddre virradóan sem maradt abba az erőszakhullám, egy gyilkossági kísérletben Olofströmben hárman sérültek meg, lőtt sebekkel.

„Ma inkább arról van szó, hogy még a kisvárosokat is elérte a szervezett bűnözés, és már nem nyilvános vizelés miatt kell eljárást indítani, hanem zsarolás, robbantás és késelés miatt” – értékel a lap, összehasonlítva a mostani svéd állapotokat a 2003-as Zsernyákok című svéd filmvígjáték világával.

Közben a svéd belügyminiszter januárban arról számolt be, hogy 2020-ban tovább nőtt a fegyveres bűnelkövetések száma: az egy évvel korábbinál tíz százalékkal több, 366 lövöldözés történt. Ennek következtében 117-en megsérültek, és 47-en elhunytak. Mikael Damberg szerint

a halálos kimenetelű lövöldözések több mint a fele a svéd politika által „sebezhetőnek” nevezett negyedekben történt, ahol egyébként a lakosság 5,4 százaléka lakik.

„A járvány idején minden bűnelkövetési forma száma csökkent, kivéve a bandákhoz köthető bűncselekmények mennyiségét, mert az növekedett, ráadásul soha nem haltak meg ennyien ennek következtében, mint tavaly” – nyilatkozta nemrég Anders Thornberg rendőrségi főparancsnok.

Véleménye szerint a toborzásnak kell megálljt parancsolni, mert a bandabűnözés nyomán kialakult párhuzamos társadalmak aláássák a demokráciát.

„A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált” – mondta ezzel kapcsolatban Lasse Wierup, az egyik legismertebb svéd bűnügyi újságíró a köztévében (SVT), egy vele készült interjúban. Szerinte a bűnözés megfékezésére évek óta végzett hatósági munka nem vezetett eredményre, egyes bevándorló hátterű fiatalok körében életstílussá vált a bűnözés. A korábbi spontán elkövetések helyett az elmúlt tíz évben szervezetté vált a bűnözés, az elkövetők átlagéletkora drasztikusan csökkent, míg az erőszakosság mértéke emelkedett, és kialakult a gengszteridentitás.

A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Nyitókép:MTI/EPA/DrRAGO PRVULOVIC

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. február 18. 20:42
Valaha a legbiztonságosabb volt. Megköszönhetik a libsijeiknek. Egyébként a legnagyobb libsi diktatúra is ott van. Egy rossz rag és már nálad a helyi újság, kirúgnak a melóhelyedről és örülhetsz, ha nem visz el a rendőrség. Ha muszlim bevándorló vagy, akkor viszont hozzád sem mernek nyúlni. Megérdemlik ezt a svédek.
Silcon
2021. február 18. 15:59
Van, aki a Valentin napot le se sz..., van aki rózsaszirmokat szór, van aki köteg dinamitot - Alfred Nobel hazájában mégis mi van kéznél? Más népek, más szokások, éljen a multikulti!
Rocktoberi
2021. február 18. 14:51
De a svéd libsik szerintem még mindig tagadják a nyilvánvaló kapcsolatot a bűnözés elszabadulása és a migráció között. Ostoba balekok.
Bradanek
2021. február 18. 14:47
Bezzeg Svédisztán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!