Civitas Intézet: Újra a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt

2021. március 27. 08:05

A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP simán behúzná a választásokat.

2021. március 27. 08:05
null

Először közölt országos politikai közvélemény-kutatást a Civitas Intézet nevű tanácsadó cég, amelyet Kész Zoltán, volt független parlamenti képviselő vezet – írja a 444. Hangsúlyozták: az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas magabiztosabb Fidesz-fölényt mért, illetve a kutatások szerint nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja. A 2018-as választás idején is a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, de utána látványosan visszaestek. A Civitas felmérése március 5.-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a kutatók szerint a hibahatár +/-3,2 százalék lehet.

Egyértelműen vezet a Fidesz

A portál azt írja, egy mostani választáson részvételüket biztosra ígérők (a válaszadók 71%-a) közül 54% szavazna a Fidesz-KDNP-re, 40% pedig az ellenzéki összefogás hat pártjának valamelyikére, illetve kizárólag akkor szavazna, ha ezek a pártok tényleg összefognak (2%),  3%-ot kapna a Mi Hazánk, 2%-ot a Kétfarkú Kutya Párt, 1%-ot az összes többi párt együttvéve. Ez alapján a Fidesz-KDNP simán nyerne, és az összefogásban résztvevő ellenzéki pártokon kívül más nem jutna be a parlamentbe.

Az előválasztásra készülő ellenzéki pártok népszerűsége az összes, szavazáson részt venni szándékozó között így oszlik meg:

Jobbik: 14%,   

DK: 9%,   

Momentum: 9%,   

MSZP: 3%,   

LMP: 2%,   

Párbeszéd: 1%.

Tehát ha külön-külön indulnának, akkor csak a Jobbik, a DK és a Momentum jutna be a parlamentbe.

A Fidesz elutasítottsága a legalacsonyabb

Az egyes pártok iránti szimpátián és elutasítottságon is látszik, hogy vezet a Fidesz. Ez az egyetlen párt, amelynek az elutasítottsága 50% alatt van: 44% mondta azt, hogy inkább ellenszenves, vagy nagyon ellenszenves. A többi párt elutasítottsága 50-55% közötti, kivéve a DK-t és az MSZP-t, amelyeket 60% illetve 65% tart ellenszenvesnek.

Jakab Péterre szavaznának a legtöbben az ellenzéki jelöltek közül

A felmérésben az ellenzéki szavazókat megkérdezték, hogy kire szavaznának a miniszterelnök-jelöltségről szóló előválasztáson. A sorrend így alakult:

27% Jakab Péterre (Jobbik, már bejelentette az indulási szándékát);   

23% Karácsony Gergelyre (Párbeszéd, talán MSZP is, nem jelezte indulási szándékát);   

15% Dobrev Klárára (DK, nem jelezte indulási szándékát);   

11% Márki-Zay Péterre (független, már bejelentette az indulási szándékát);   

10% Fekete-Győr Andrásra (Momentum, már bejelentette az indulási szándékát);   

2% Pálinkás Józsefre (Új Világ Néppárt, már bejelentette az indulási szándékát).

Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tud dönteni még közöttük, illetve egyikükre se szavazna.

Karácsony a legmegosztóbb

Azt írják, a teljes népességen belül (tehát nemcsak az ellenzéki szavazók véleménye alapján) Karácsony a legmegosztóbb személyiség: róla mondták azt a legtöbben, hogy nagyon szimpatikus vagy inkább szimpatikus (összesen 38%), de közben igen sokan vélekednek úgy is, hogy inkább nem szimpatikus, vagy nagyon nem szimpatikus (53%). Jakab kedveltsége kicsit alacsonyabb ebben a körben (33%), de az elutasítottsága is kisebb (41%). A legkevésbé elutasított Márki-Zay Péter (29% van róla rossz véleménnyel), míg Dobrev Klára a leginkább elutasított (74% van róla rossz véleménnyel).

A magyarok inkább jobboldalinak vallják magukat

Kiderül az elemzésből, hogy a megkérdezettek 42%-a mondta azt, hogy inkább jobboldalinak érzi magát, és csak 19% baloldali érzelmű. Nagyon sokan, 39%, egyik oldalhoz sem akarta vagy tudta kötni magát. A bizonytalanok 73, az ellenzékiek 41%-a nem akarta besorolni magát. A fideszes szavazók 73%-a mondja magát jobboldalinak, míg az ellenzékieknek csak 19%-a.  

A klasszikus politikai ideológiák alapján a teljes népesség így helyezi el magát:

konzervatív: 36%,   

liberális 19%,   

szociáldemokrata 10%,   

egyik sem 35%.

Hangsúlyozzák: érdekes, hogy a fideszes szavazók 10%-a is liberálisnak mondja magát,  míg az ellenzékiek 24%-a a konzervatív besorolást érezte leginkább a magáénak.

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ksara
2021. március 29. 20:57
a-maja
2021. március 28. 18:35
No és van még olyan együgyű ebben az 'agyarországban, aki hiheti, h a - fizess - választásokkal leváltható, pláne a 'felhatalmazással meg a Coviddal (annak a számlálhatatlan 'hullámaival) a háttérben,..?!
Szerintem
2021. március 28. 06:40
Az mindegy is, hogy egymástól cibálják el ide vagy oda a szavazóikat. Abból nem lesz a közös listájukra több szavazat. Legfeljebb csak egymás torkának ugranak.
nyugalom
2021. március 27. 20:11
Eezel a ket zsidoval,jakob, fletó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!