Schiffer: A jelenlegi politikának a szubsztanciája nem Orbán Viktor, hanem a globális kapitalizmus!

2021. február 16. 18:23

Az LMP alapítója életútinterjújában mesélt a rendszerváltás időszakáról, és arról, miért kedvelte a fiatal Gyurcsány Ferencet.

2021. február 16. 18:23
null

Gulyás Márton Partizán című műsorának vendége volt Schiffer András. Az életútinterjúnak induló beszélgetés a műsorvezető szerint öt és fél órásra sikeredett, ezért két rész fog készülni belőle, az elsőben a volt LMP-elnök családtörténete, valamint a rendszerváltás és a 90-es évek kerültek terítékre.

Nem fekete-fehér a 20. századi magyar történelem, az egyes korszakokon belül sem, és az egyes személyek életében sem: összemosódnak a tettesi és áldozati szerepek” – jelentette ki Schiffer. Szerinte ez így van az ő családja esetében is, mivel nagyapja a szocializmusban vakon hívő, de a Kádár-rendszerben félreállított szocdemek közé számított, de „mégis csak a nomenklatúrához tartozott”.

A beszélgetés hamar a rendszerváltásra terelődött, amikor Schiffer éppen érettségire készült. A KISZ-ről elmondta, hogy a 80-as években egy közélet iránt érdeklődő fiatal csak ebbe a szervezetbe léphetett be. Sok más mai politikus mellett egy székesfehérvári találkozón ismerte meg Gyurcsány Ferencet, aki „nagyon relevatív hatással” volt rá, mert nem azt a poshadt nyelvet beszélte, mint a többi kiszes, valamint mert úgy érvelt, hogy az ifjúsági szervezet vagyonát társadalmiasítani kell, mivel „az a magyar népé”.

Bajnaival és Gyurcsánnyal együtt alapította meg 1989 tavaszán az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevű KISZ-utódszervezetet,

amiben egyetemi és főiskolás hallgatók tömörültek.

Az első választáson, 1990-ben még az utódpártnak plakátolt, és az MSZP-re is szavazott az első fordulóban.

„A második fordulóban az mentett meg a szavazástól, hogy orrsövényműtéten estem át, és otthon nyomtam az ágyat. De amikor még nem volt világos, hogy nem tudok menni szavazni, akkor eldöntöttem, hogy az MDF-re fogok szavazni, mert rühelltem a Fidesz-SZDSZ-t” – mesélte Schiffer, aki főleg a privatizáció miatt nem kedvelte az akkori liberálisokat.

„Orbán Viktor egy dologban konzekvens: ő a 80-as évek neokon-neolib áramlatának gyermeke” – mondja a miniszterelnökről, aki már a kezdetektől irritálta őt „arrogáns fellépése” miatt.

Schiffer a rendszerváltás után aztán az Ifjú Szocialisták Mozgalmának vezetője lett, amelyből 1992-ben kilépett. Bár Szekeres Imre és Molnár Gyula is magyarázta neki akkor, hogy a baloldal túlélése a vagyonátmentéstől függ, „én nem értettem meg” – mondja erről az időszakról.

„Azt hittem, hogy az MSZP ártatlan” – mondja nevetve arról, hogy a szocialista párt választmánya előtt követelte a vagyonelszámolást. A végső kiábrándulás – 1992-1993 – után az Alternatív Háló nevű szervezet tagja lesz. Szerinte innen szerezte a későbbi politikai tőkéjét, ez tekinthető a későbbi LMP melegágyának.

„Mindenki – a kisgazdákat és a kereszténydemokratákat is beleértve – részéről óriási bizalom volt a westernizáció, az újkapitalizmus iránt, hogy minden, ami ezzel kritikus, azt ásatagnak, kommunista restaurációnak titulálták” – mondja, hozzátéve hogy a rendszerkritikusokat Thürmer Gyulához és Csurka Istvánhoz, a két szélsőségesnek nevezett politikai személyiséghez küldték, hasonlították.

„A jelenlegi politikának a szubsztanciája nem Orbán Viktor, hanem a globális kapitalizmus!” – szögezte le. Szerinte először a kapitalizmushoz képest kell meghatározni magunkat.

„Az egész ország azt gondolta, – ezzel hitegetett a politikai elit is – hogy pár év, és burgenlandi életszínvonal lesz. Csatlakozunk Európához, – ennél hányingerkeltőbb szöveget azóta sem hallottam – és akkor mindenkinek jó lesz” – mesélte első keserű szembesülését Schiffer az első rész végén.

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. március 06. 10:18
ami nem fog változni mostanában! csak a megvehetőket meg gyenge embereket lehet bepalizni!
bpe
2021. február 17. 23:15
11:09- "az általam amúgy abszolút tisztelt bauer tamás(..)" 12:49- "na, de, ezt azér' említem föl, mert, tehát, én az, hogy bauer próbálja valahogyan relativizálni az apjának a bűntetteit, ezt én emberileg még meg is értem, tehát, én, nem is a, tehát én rendkívül ízléstelennek tartom, ő, bauer tamást ezért, ő, hogy mondjam, szidalmazni, meghurcolni, mocskolni, neki nagyon nehéz lehet ezzel szembenézni, de, ő, és, és még egy, azt azért szeretném leszögezni, h bármilyen politikai rendszerről beszélünk, nem csak az államszocializmusra, ez ugyanúgy igaz a fasiszta vagy a náci rendszerekre, vagy bármilyen más elnyomó rendszerre, ő, az emberek kínzása, kényszervallatása, megalázása, és főleg a módszeres legyilkolása embereknek, ez, ez ultima ratio a bűntettek tekintetében, erre, semmiféle, itt, relativizálásnak és magyarázatnak nincs helye. ő, így vagyunk ugye a náci rémtettekkel, ugye. ő, de ez igaz az államszocializmusban elkövetett rémtettekre is." ééértem. ..ez itt akkor elsőre olyan kádergyerekes, szolid szolidaritás? ..egy szájjal fújni a hideget-meleget? (okés, nálam győzött a hideg, de akkor is.) szegény tamás, ugye, micsoda ízléstelenség őt bántani! na, ezér' nincs itt rend a fejekben, kedves andrás, mert még te is picit hezitálsz/maszatolsz! egen, amit a derék partizánhad meg persze kivág, mert kissé sok ez a zavar az erődben.
Akitlosz
2021. február 17. 19:47
"Az egész ország azt gondolta, – ezzel hitegetett a politikai elit is – hogy pár év, és burgenlandi életszínvonal lesz." Ez lett volna az úgynevezett "rendszerváltás" értelme és célja a nép szemében. De a rendszerváltó rendszer sem lett képes semmi többre, mint a kommunista rendszer. Sőt! Az egy főre jutó magyarországi GDP az egy főre jutó ausztriai GDP százalékában: 1990-ben 38,2% 2020-ban 31,6% (PPP-sek NE válaszoljanak! Köszönöm.)
kohazi
2021. február 17. 17:26
Az ország gondajainak megoldását,s annak mikéntjét, beleszuszakólni valami ideológiai keretbe az baromság, a megoldásnak a lehető legjobbnak kell lennie,és tű pontosnak,függetlennek a világlátástól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!