„Most jön a neheze” – Merre tovább, székely petíció?

2020. szeptember 20. 20:36

Jobboldali publicista vs. egykori liberális politikus. Jeszenszky Zsolt és Fodor Gábor beszélgetett az Írdalá.hu legújabb rendezvényén a nemzeti régiós aláírásgyűjtésről, de szóba került a kérdés tágabb háttere is. Az is kiderült, kinek a győzelmét tartja kívánatosnak Fodor Gábor a közelgő amerikai elnökválasztáson.

2020. szeptember 20. 20:36
null

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács még tavaly kezdeményezett aláírásgyűjtést azért, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, beleértve a székelységet is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön, ahogy erről tavasszal Vincze Lóránt uniós képviselőt is faggattuk. Bár a kezdeményezést május 7-ig lehetett aláírni, a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió meghosszabbította a folyamatot. Ahhoz, hogy az Unió érdemben is foglalkozzon a javaslattal – miszerint az uniós kohéziós források elosztásánál a jövőben a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit is vegyék figyelembe Brüsszelben –, hét tagállamból legalább egymillió aláírást kell gyűjteni. 

Ugyan az egymillió aláírás megvan, de kevesebb mint hét országból. Addig is az Írdalá.hu csapata igyekszik a közbeszéd homlokterében tartani a kérdést: rendszeresen szerveznek beszélgetéseket az uniós kisebbségek helyzetéről. Ráadásul ősszel újraindult a kampány is – legújabban éppen Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója beszélt az aláírás fontosságáról –, amelynek célja immár a kétmillió aláírás összegyűjtése.

Csütörtök délután Jeszenszky Zsolt  és Fodor Gábor, a liberális párt tavaly lemondott elnöke ült egy asztalhoz, hogy megvitassák a kérdés tágabb hátterét.

A moderátor, Kósa András első kérdése az volt: vajon mivel lehetne felpörgetni ismét a kampányt, amely nyáron láthatóan háttérbe szorult a közbeszédben. Fodor Gábor szerint „profik kezében van az ügy”, de „most jön a neheze”. Jeszenszky Zsolt működőképes módszernek tartaná, ha az aláírásgyűjtésbe – melynek sikerességi feltétele a hét különböző országban összegyűlt szükséges számú aláírás – bevonnák az adott országban meghatározó, magyarok iránt barátsággal viseltető politikusokat, akik továbbíthatnák a feladatot „különböző regionális szereplőknek”.

Fodor szerint az áttöréshez

Jeszenszky Zsolt azonban rámutatott ennek veszélyeire is, mondván: nem biztos az, hogy érdekeltté lehet tenni bizonyos kisebbségeket a téma iránt. Példaként a finnországi lappokat hozta fel, akik már így is széleskörű autonómiával rendelkeznek.

Kósa András következő felvetése az volt, hogy vajon a Fidesz Néppárton belüli megingott pozíciója mennyiben nehezíti a kezdeményezés iránti szimpátia felkeltését. A liberálisok egykori elnöke szerint „külpolitikai hiba” volt ilyen nehéz helyzetbe manőverezni magát a kormánypártnak, Jeszenszky azonban a „Legyen valami vita!” jelszóval másik álláspontot foglalt el – ugyanis mint kiderült, az aláírás kérdésében nem volt konfliktus a felek között, mindketten szignózták a kezdeményezést.

utalva arra, hogy politikailag kifizetődő lehet, ha a Fidesz az élére áll egy olyan mozgalomnak, amely a jelenlegi, még többségben lévő mainstream gondolkodás ellenpólusát képezi. Jeszenszky szerint a vízválasztó az amerikai elnökválasztás lehet, novemberben dőlhet el tehát, hogy „megtörténik-e a jobboldali-konzervatív előretörés”.

„Nehezen tudnám eldönteni, hogy kire szavaznék, ha az Egyesült Államokban élnék” – reagált a témára Fodor Gábor, aki aggasztó jeleket lát Amerikában. Fő problémaként a Demokrata Párt balszárnyának túlzott radikalizmusát nevezte meg, amely támadást indított a szabadságjogok ellen. „Ha a Demokrata Párt nem konszolidálódik a következő időszakban, akkor liberálisként azt kell mondjam, hogy jobb az, ha nem a demokraták nyerik a választást” – jelentette ki Fodor, aki hozzátette: egyáltalán nem mindegy, mi történik az Egyesült Államokban, az események komoly kihatással lehetnek Európára is.

A beszélgetés utolsó részében a közeljövő, a kezdeményezés lehetséges kimenetelei kerültek terítékre. Fodor Gábor ismét kiemelte, hogy liberálisként minden autonómiakezdeményezést, amely a szabadság kibővítését célozza, támogat. Megjegyezte: a petíció szövege „elég homályos”, ezért az Európai Bizottság olyan előterjesztést nyújt be az EP-nek, amilyet akar. Távlati akadályként megemlítette, hogy ha a kezdeményezés eljutna a végső stádiumba, a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács asztalára, komoly vitákra lehetne számítani a nemzetállami szuverenitást hangoztató tagállamokkal – elsősorban Romániával. Jeszenszky Zsolt további problémának nevezte, hogy nincs határidő, ezért a Bizottság „addig ülhet rajta, ameddig akar”. „Ezért fontos, hogy minél több aláírás legyen, hiszen annál nagyobb nyomást lehet gyakorolni” – húzta alá Jeszenszky.

Az esemény utolsó, talán a kampányt is összegző témájaként Kósa András felvetésére a vitapartnerek megerősítették, hogy pozitív hozadéka lehet az elmúlt félévnek az „egyetértési pontok” kialakulása, akár kormány-ellenzék viszonylatban is.

Az eseményről készült felvétel hétfőn kerül fel az Írdalá.hu Facebook-oldalára, de lapunk hasábjain is elérhető lesz.

 

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. szeptember 23. 08:14
Akik a székely petíciót fel akarják dugni maguknak, azok ne nagyon menjenek Székelyföldre. Én nem tudom, de ez a "feldugni" dolog meg a buzizás is gyanús egy kicsit, nincs itt valami elfojtott orientáció?
Bejla
2020. szeptember 21. 10:39
én csak 3 buzit látok a képen
night watch
2020. szeptember 21. 07:55
"a nemzetközi kapcsolatok szintjén kell bizonyítani" Rá kell kapcsolni erre a témára kormányszinten. Az EU-régiók autonómiájának tematizálása egy offenzív vonal lehet a jogállamisági defenzívában. Pl. ujsághirdetéseket lehetne megjelentetni nagy nyugateurópai lapokban, hogy a magyar kormány más, szimpatikusabb perspektívából is látható legyen (önrendelkezés, szubszidiaritás, stb.), mint a szokásos monoton balliberális démonizálás.
illiberator
2020. szeptember 21. 06:29
Most már nem elég csupán a magyarok megszólítása, hanem a nemzetközi kapcsolatok szintjén kell bizonyítani a magyarság/székelység érettségét, h meg tudnak-e szólítani, v. maguk mögé tudnak-e állítani más nyelvet beszélőket? Olyanokat, akik maguk is kisebbségi sorsban élnek, vagy olyanokat is akik szimpatizálnak azokkal, akik a kisebbségi jogaikért küzdenek. Ehhez ügyes diplomácia kell. Hálózatépítés kell. Nemzetközi szervezetek mozgósítóerejének ereje, segítsége is kell. Különben a magyarok/székelyek magukra maradnak fájdalmukban, évszázados sérelmükben. Senki nem ejt értük könnyet, senki nem veszi a fáradságot, h kitöltsön egy vacak ívet. Pedig nem lehetetlen. Nézzük meg zsidókat, a melegeket, feketéket.... Ha nekik sikerül az egész világot az orruknál fogva vezetni, akkor a magyaroknak a tényleg jogos sérelmükkel egy egyszerű aláírás gyűjtés miatt miért ne sikerülne megnyerni a szükséges szimpátiát, segítőkészséget?! De ehhez vmi más kell, mint eddig! Teljesen más hozzáállás és ötletek. Különben sohasem lesz előrelépés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!