Ítélet született az Esterházy-kincsek ügyében

2020. szeptember 23. 21:25

Elsőfokon nem ismerte el a bíróság a családi alapítvány tulajdonjogát.

2020. szeptember 23. 21:25
null

Tavaly januárban írtunk arról, hogy az Esterházy család magánalapítványa pert indított a magyar állam ellen egyes Fertődön őrzött családi kincsek ügyében, amelyek még a Tanácsköztársaság idején kerültek ki a család birtokából.

„A Fővárosi Törvényszék szeptember 23-án hozott döntése fontos állomás, de nem a végső szó a 20. századi magyar történelem gazdag fordulatait megidéző bonyolult ügyben, ezért a felperes Esterházy Privatstiftung várhatóan fellebbez az elsőfokú ítélet ellen, amely nem ismeri el a Privatstiftungot az úgynevezett Esterházy-kincshez tartozó mintegy 270 darab műtárgyegyüttes tulajdonosaként” – áll a magánalapítvány által kiadott közleményben.

Czigány Balázs, a magánalapítvány igazgatóhelyettese tartott sajtótájékoztatót az ítélethirdetés után – számol be a Euronews. Az igazgatóhelyettes kiemelte: a cél, hogy egyben tartsák és védjék a család hercegi ágához köthető hagyatékot. Az alapítvány szerint a tulajdonosi helyzet rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar kulturális örökség fontos részét képező műkincsegyüttest méltó körülmények között, közgyűjteményben, egy egységként bemutathassák Budapesten, ahol az elérhető a kutatók és a nagyközönség számára is.

Az igazgatóhelyettes elmondta: az alapítvány a magyar kulturális örökség elidegeníthetetlen részeként kezeli a kivételes értékű gyűjteményt, és továbbra is tartja magát azon – már a per során is hangoztatott – álláspontjához, hogy egy a számára kedvező másodfokú bírósági ítélet után is Magyarországon kívánja hagyni a kincset, amelyre annak védett státusza is kötelezi a tulajdonost.

A Privatstiftungot az vezérli, hogy olyan hosszú távú megállapodást kössön a magyar állammal, amely egyaránt és méltó módon képviseli a nemzeti és a szakmai érdekeket – zárul a sajtóközlemény.

Kép: A fertődi Esterházy-kastély, MTI/Krizsán Csaba

(Euronews)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Budai Katalin
2020. szeptember 24. 02:06
Visszaadják a többi elorzott ingatlan és ingó vagyonokat is mindenkinek (szőlőbirtokokat, házakat, palotákat, állatokat, nyaralókat, stb.) , vagy csak az Esterházyaknak? Miért is?
még fokozza
2020. szeptember 24. 01:57
Lehet, hogy Tiborcz hercegnek is kell.
Gyéressy Károly
2020. szeptember 23. 23:45
Ez nekik már 30 éve visszajárt volna.
Nehidd El
2020. szeptember 23. 23:14
Megható ez a féltő aggódás. Esetleg akkor írhatnának egy papírt, hogy a per bármilyen kimenetele esetén is ellenszolgáltatás nélkül lemondanak a magyar állam javára a kincsekről azzal a feltétellel, hogy az állam gondoskodik azok "méltó körülmények közötti, közgyűjteményben, egy egységként való bemutatásáról Budapesten, ahol az elérhető lesz a kutatók és a nagyközönség számára is".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!