Soros György 90

2020. augusztus 12. 19:17

Kilencven éve született a magyar származású üzletember.

2020. augusztus 12. 19:17
null

Soros György, születési nevén Schwartz György 1930. augusztus 12-én született Budapesten. Édesapja Schwartz Tivadar ügyvéd, író, eszperantista volt, aki az első világháború idején orosz fogságba esett és ott tanult meg eszperantóul, majd 1936-ban változtatta nevét Sorosra. 

A világháborút és zsidóüldözéseket túlélő Soros György 1947-ben kivándorolt az Egyesült Királyságba, ahol 1956-ig élt. 1952-ben diplomázott a London School of Economicson. 1956-ban költözött az Amerikai Egyesült Államokba. A pénzügyi életben kezdett karriert, majd 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alap nevű hedge fundot. Tevékenysége során számos konfliktusos helyzetbe került: egyik legismertebb akciókajént 1992. szeptember 16-án a brit jegybank által kibocsátott angol font árfolyama ellen spekulált, s a befektetői nyomás miatt a font kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból.

Nemzetközi befolyással bíró pénzemberként 1983-ban alapította meg a Soros Alapítványt, hogy ezzel a nyitott társadalomról szóló filozófiai és társadalompolitikai elveit a gyakorlatban is támogassa. Szerte a világban, s különösen Kelet-Európában számos mozgalmat, egyesületet és kezdeményezést támogatott a nyolcvanas évek óta. Soros 1991-ben alapította meg a Közép-Európai Egyetemet (CEU), amely Prága után Budapesten rendezkedett be tartósan, s amely az elmúlt időszakban a magyarországi politikai viták nyomán elkezdte működését áthelyezni Bécsbe.

2010 óta Soros és a magyar kormány között számos fronton nyílt vita: az Orbán-kormány a magyar és a nemzetközi politikába hálózatain keresztül folyamatosan beavatkozó pénzemberként tartja számon Sorost, aki viszont a demokrácia leépítésével vádolja a magyar kormányt. A konfliktus meghatározta az elmúlt évtized magyar közéletét.

Soros Györgynek jelenleg 8,3 milliárd dolláros (2440 milliárd forintos) vagyona van, miután 32 milliárd dollárt adományozott alapítványa javára. Ezzel idén a világ 162. leggazdagabb emberének számít.

Soros filozófiájáról, politikai és társadalmi felfogásáról – saját könyveit feldolgozva – a Mandiner 2017-ben közölt cikksorozatot.

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. augusztus 13. 20:11
Soroshoz képest Hitler hentesinas volt .
bagira
2020. augusztus 13. 20:11
Az ördög fél tőle, hogy átveszi tőle a poklot, ezért van még itt. Állítása szerint zsidó papírjai szerint meg nem persze a papírjait apuci intézte, így hamisak, de ez tipikus érdek zsidó, hol az, hol nem az , ha bántják az antiszemitizmus, de utálja a zsidókat és a zsidó államot. Ez a keselyű nem kell az ördögnek sem. Mert még nem vitte el. Dögöljön már meg, de ne simán, szenvedjen előtte sokáig. Kevés ember van az elmúlt századokban aki szánt szándékkal több kárt okozott volna.
Béna Géza
2020. augusztus 13. 15:11
Adjon az Úr Isten még legalább kilencvenet!!!!!!!!!!!!!
antioxi
2020. augusztus 13. 13:20
George Soros a Kalergi Coudenhove tervet hajtja végre. (Nézz utána)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!